Raportör: Ek Vergi Anayasa`ya aykırı

22.07.2003 - 08:52 | Son Güncelleme :

Hükümet`in, Uluslararası Para Fonu`na (IMF) taahhüdü olan yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazla hedefi tutturmak için çıkardığı ve 1.7 katrilyon lira gelir beklediği ek emlak ve motorlu taşıtlar vergisinin iptali istemiyle açılan davada yarın kader günü.

Anayasa Mahkemesi Raportörü ‘‘bağlayıcılığı’’ olmayan raporunda, ‘‘Olağanüstü bir hal yokken çıkarılan ek verginin Anayasa`ya aykırı olduğunu’’ bildirdi ve ‘‘yürürlüğünün durdurulmasını’’ istedi. Yüksek Mahkeme, rapor doğrultusunda karar verirse, Ek Vergi`ye durdurma ve iptal kararı çıkabilecek.

UYGULAMA TARTIŞMALI:

Anayasa Mahkemesi`nin, olası yürürlüğü durdurma ve iptal kararı vermesi halinde, uygulamasının nasıl olacağı tartışma konusu oldu. Bir görüşe göre ‘‘Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümeyeceği’’ için ilk taksidi ödeyenler, bu dönemde ATO Başkanı Sinan Aygün gibi dava açmışlarsa, paralarını geri isteyebilecekler. Karşıt görüş ise Anayasa Mahkemesi`nin kararının içeriği çerçevesinde, idarenin ek vergiyi kendiliğinden geri ödemesi ya da ilerde ödenecek vergilerden mahsup edilme şeklinde karar alması gerektiği şeklinde.

Anayasa Mahkemesi, CHP`nin, ‘‘Ekonomik İstikrarı Sağlamak İçin Ek Vergiler Alınması Hakkında Kanun’’un 1. ve 2. maddelerinin yürürlüğünün durdurulması, aynı konudaki Ankara 6. Vergi Mahkemesi`nden itiraz yoluyla gelen davanın esastan incelenmesini yarın birlikte görüşecek.

RAPORTÖR ANAYASA`YA AYKIRI:

Anayasa Mahkemesi Raportörü konuya ilişkin raporunda, bu şekilde çıkarılan Ek Vergi`nin Anayasa`ya aykırı olduğunu bildirdiği raporunda çarpıcı tespitler yaptı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin önünde bulunan raporda, Anayasa`nın ‘‘Vergi ödevi’’ başlıklı 73. maddesine dikkat çekildi. Raporda, herkesin kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğu anımsatılarak, ‘‘Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır’’ denildi. Raporda, olağanüstü bir hal (savaş ve deprem gibi) yokken çıkarılan ve toplumun bir kesiminden evi ve arabası olandan ek vergi toplanmasının bu amaca aykırı ve bu yönleriyle de Ek Vergi`nin Anayasa`ya aykırı olduğu vurgulandı. 1994`te ve 17 Ağustos depreminin ardından 1999`da çıkarılan Ek Emlak Vergileri her iki dönemde muhalefet partilerince Anayasa Mahkemesi`nin önüne götürülmüştü. Yüksek Mahkeme her iki başvuruda da ‘‘yürürlüğü durdurma’’ ve iptal taleplerini reddetmişti. Bu nedenle Yüksek Mahkeme`nin bu kez nasıl karar vereceği merakla bekleniyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5337 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9211 Değişim: 0,27%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.423,06 Değişim: -0,01%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.