Referandumu Avrupa basını böyle gördü

06.07.2015 - 09:18 | Son Güncelleme :
Referandumu Avrupa basını böyle gördü | Ekonomi Haberleri

Yunanistan'daki referandumda "Hayır" oyu çıkması, Avrupa basınında, kreditörlerle müzakerelerde yeni ve zorlu bir dönemin başlangıcı olarak yorumlandı

İngiliz Financial Times gazetesi, kurtarma paketinin şartlarına ilişkin referandumun, kreditörler tarafından "Euro Bölgesi üyeliğinde kalmak ya da çıkmak" olarak algılandığını vurguladı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, referandum sonucunun Euro Bölgesi'nden çıkmak anlamına gelmeyeceğini belirttiği hatırlatılan haberde, "Fakat Euro Bölgesi liderleri, referandumdan "Hayır" çıkmasının, Yunanistan'ın para birliğinden çıkışı için zemin oluşturacağını söyledi" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Guardian'ın ekonomi editörü Larry Elliott, "Kreditörler, nakitsiz kalmış bir ekonominin birkaç hafta boyunca nasıl ayakta kalacağını görmek isteyebilir. Çipras baskı altında kalır, istifa eder ve ekonomiye ilişkin haberler kötüleşirse erken seçim çağrısında bulunur ve seçimin sonucunda Avrupa'nın geri kalanına karşı daha yumuşak başlı bir hükümet oluşur... Fakat bunu oynamak riskli. Çipras'ın istifasına sıra gelmeden Yunanistan, Euro Bölgesi'nden çıkmaya zorlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Elliott, makalesinde, "Kreditörler referandumun sonucuna saygı duymalı, krizin kontrolden çıkmasını engellemek için Yunanistan'a bir şey vermeleri gerektiğini fark etmeli" ifadesini kullandı.

'AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KRİZİ'

Independent gazetesi ise manşetinde, Avrupa'nın, 'Yunanistan halkının kararlı bir şekilde referandumda yıllarca sürecek yeni kemer sıkma önlemlerine 'Hayır' demesinden ve fiilen Brüksel'e bir ülkeyi ekonomik uçuruma sürüklemesi için meydan okumasından sonra Avrupa'nın, tarihin en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Yunan seçmen, kurtarma paketi teklifini reddetti" başlığıyla gelişmeleri okuyucularına duyurdu. BBC'den Mark Lowen, "Zafer gösterisi uzun sürmeyecek. Hala Yunanistan'da ciddi bir kesim olanlardan derin endişe duyuyor. Hükümetin bölünen toplumu birleştirmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, "Yüzde 60'tan fazla 'Hayır' oyu kullanıldı. Yunanlılar Avrupa reformlarını açıkça reddetti" denildi. Haberde, "Hayır" oyu kullananların kutlama yaptığına işaret edildi.

Dergide yayımlanan,  Peter Müller ve Rene Pfister tarafından kaleme alınan "Angela'nın Külleri: Merkel, Yunanistan'ı ve Avrupa'yı nasıl başarısızlığa uğrattı" başlıklı makalede, "Angela Merkel Avrupa'nın prensesi unvanının keyfini sürüyor ama hala gücünü nasıl kullanması gerektiğini öğrenemedi. Bunun yerine durumun ısınıp kaynama noktasına gelmesine neden oluyor. Merkel'in rağbet görmeyen tutumlar alması Yunan krizini artırdı" ifadesi kullanıldı.

Bild gazetesi de "Yunanlı patronlar iflasa karşı savaşıyor" başlığıyla verdiği haberde, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in banka sahipleriyle bir araya geleceğini yazdı.

ÇİPRAS ŞİMDİLİK ZAFER ELDE ETTİ AMA...

Frankfurter Allgemeine gazetesi de “Çipras zaferini kutluyor” başlığıyla verdiği haberde, Çipras'ın şimdilik zafer elde ettiğini ancak geleceğin iyi olmayacağını, Yunanlıların bunun farkında olması gerektiğini belirtti.

Le Monde gazetesinin internet sitesinde de "Yunanistan'da 'Hayır' oylarının ezici çoğunluğuna doğru" başlığı kullanıldı. Referandum sonucunun Almanya Başbakanı Angela Merkel için yenilgi olduğu kaydedilen haberde, "Hayır" oyu kullananların kutlama yapmak için Atina'nın merkezinde toplandığı ifade edildi.

Le Figaro gazetesinin internet sitesi ise "Yunanistan referandumu: Bu 'Hayır', Avrupa'ya 'Evet' anlamına gelir" başlığını kullandı. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in, "Ortaklarımızla işbirliği yapmak istiyoruz" dediği anımsatılan haberde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da müzakerelerin yoğunlaştırılmasını istediği belirtildi.

Haberin Devamı

Le Point gazetesinin internet sitesinde ise "Yunanistan referandumu: 'Hayır'ın zaferi Yanis Varufakis için bir araç" başlığı atıldı. Varoufakis'in işbirliği için ortaklarına el uzattıklarını açıkladığı hatırlatılan haberde, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın Paris'te referandum sonuçlarını değerlendirmek için bir araya geleceği ifade edildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.996 Değişim: 2,15% Hacim : 38.646 Mio.TL Son veri saati : 12:12
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3296 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0452 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.280,82 Değişim: 0,14%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.