Reklamda İpin Uçu Kaçtı

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Turk Nokta Net Genel Müdürü Yürekli, rakiplerinin hesapsız reklam yaptıklarını, kendilerinin ise farklı yollara yöneldiğimi söylüyor.


2000’de reklam sektörünün en önemli müşterileri arasında yer alan internet şirketleri gelecek yıl da mecranın büyük reklam verenlerinden biri olmaya aday. Yılın başından beri internet şirketleri arasında yaşanan rekabet en iyi ifadesini neredeyse reklamlarda buldu. Özellikle bahar aylarında reklam spotları gazeteler , radyolar internet serbest sağlayıcı şirketlerinin reklamlarından geçilmiyordu. Reklamların yoğunluğu kadar içerikleri de ayrı birer gündem yarattı. ISS’ler iletişim anlamında 2000’in son çeyreğinde tekraratağa kalmalarına rağmenbu rüzgar içinde Turk Nokta Net’e neden rastlamadığımızı şirketin Genel Müdürü Ahmet Yürekli^yle konuştuk. Yürekli hem internet konulu reklamlar hakkında hemde Türk Nokta Net’in bu yarış içerisindeki konumunu anlattı.


* Turk Nokta Net’in reklamları niye bir görünüp sonra kayboldu.?

İnternet sektörü dünyanın her yerinde büyüme adına zararı da göze alarak çok reklam veren bir sektör haline geldi. Ama Türkiye’de şu anda ipin ucu kaçmış durumda. Bunun başlıca sebebi büyük holdinglerin bu işe girmelerinden sonra karlılığın veya harcanan paranın hesabının tutulmasının bir süre için öncelik olmaktan çıkmasıdır.


* ISS’lerin yaptığı bunca reklamın hiçbir mantığı yokmu gerçekten?

İşin başlangıcında kazandığınızda daha fazla harcayarak gidebilirsiniz. Ama neyi hedeflediğini iyi biliyor olmanız lağzım. Bugün harcanan paralara ve firmaların kendi iş planlarına baktığımız zaman , hiçbirinin ilerisi için kar yakalamak gibi bir projeksiyonunun olmadığını görüyoruz. Nitekim bugün şöyle bir manzara belirdi. İş mantığının ötesinde harcama yapan firmalar üzerinde artık ciddi bir yatırımcı baskısı var. Dolaysıyla şu anda şirketlerin kendi içerisinde harcanmış olan bu paraların hesabının sorulma vakti yaklaşıyor. Biz ise Turk Nokta Net olarak alternatif yönetimleri tercih ettik.


ALTERNATİF YOLLAR BULDUK;

* Nedir bu alternatif yöntemler?

Bu kadar doğrudan reklam harcaması yapmak yerine CD dağıtımıyla abone sayımızı büyüttük. Bu senenin başına 30 bin aboneyle girdik. Şu anda 170 bin adet para ödemeyen abonemiz var. Bunun için de çok kısa bir dönem hariç hiz televizyon kullanmadık.


*Abone sayısı bakımından sıralamaların neresindesiniz?

Başkalarının beyanlarını bir doğru kabul etmiyoruz. Tutarsız abone sayıları verenler, Türk telekom’un istatistikleriyle çelişenler var. Bütün bu firmaların üzerinde abone sayılarını abartmak içinçok büyük baskı olduğunu gayet iyi biliyorum. Bağlı oldukları holdınglerden büyük paralar aldılar ve “çok abonemiz olacak” vaadiyle harcadılar. Bizim abone sayımız 170 bin civarında. 300 bin civarında da ziyaretcimiz var.


PAZARDA İKİNCİ MARKAYIZ;

* Hangi markanının pazara daha çok hakim olduğuna dair araştırmalar bir ipucu varmiyormu?

Gerçen aylarda yapılan kullanım yaygınlığını saptamaya yönelik bağımsız bir araştırmanın sonucuna göre biz ikinci sıradayız.


* Peki reklam harcaması yapmak yerine başvurduğunuz başka alternatif yollar nedir?

Basın mecrasını kullanıyoruz. Bugün ABD ‘de bir ISS’nin kullanıcılarının her ay yüzde 2’siyle 4’ü arasında bir oran kullanıcıyı terk eder. Bu normal bir şeydir. Ama onlar yine de büyümeye devam ederler çünki yüzde 2 ya da 4’ten daha hızlı bir şekilde yeni abone kazanırlar. Turk Nokta Net’te bu oran yüzde 1’in altına düşmüş durumda.


UZUN VADELİ PLANLAR YAPILMIYOR;

* Neden internet sektörünün büyük çaplı iletişim faaliyetlerine uygun olmadığını düşünüyorsunuz?

Herşeyin doğal büyüme hızı var. Bunun bir miktarını medya kullanımıyla filan hızlandırabilirsiniz. Ancak bu noktadan sonra insanların ihtiyaç duydukları bir şeyi boğazlarından aşağı tıkmak gibi oluyor. İnternet bir bilgi taşıma hizmeti ve bilgi tüketmeyen bir toplumda bu hizmete bir talep yaratamazsınınz.


* Diğer Şirketler Türkiye’deki 20-30 milyonluk genç kitleye dönük uzun vadeli marka yatırımı yapıyor olabilirmi?

Kimsenin o kadar uzun vadeli düşündüğünü sanmıyorum. Beş sene sonra global markalar pazardaki işbirliği yapacaklar. Bu gün bu markalarla yatırım yapmak çok anlamlı bir şey değil.


* İnternet konulu reklamlar içerik ve verdikleri mesaj açısından eleştiriliyor. Siz bunlara katılıyormusunuz?

Çogu firma en kolay ikna edilebilir, en büyük grubu yaniokuldan canı sıkılmış gençlerin hedefleyen kampanyalaryürütüyor.İnternette geriye çekilip da baktığımızda ABD hükümetinin 30 senedir devlet bütçesinden finanse ettiği, nihai olarak da tüm dünyaya mal olan ve dünyanın en akıllı beyinlerinin üzerinde çalıştığı devasa bir şebeke . Bunun chat yapmaktan biraz daha farklı bir işe yarıyor olması lağzım. Fikirlerini paylaşırsın demek de anlamlı bir şeydir.


E- TİCARET PROJELERİ;

* TURK Nokta Net’in internet reklamcılığı konusundaki faaliyetleri neler?

İnsanların içinden geçtiğibir portal yaratıyoruz. Asıl sattığımız hizmet, bu trafiğe bir şey göstermek istemeyen reklamverenlere sattığımız hizmet. Bunun dışında Turk Nokta Net’inelektronik ticaret alanında önemli bir yeniliğe sene sonunda lanse edilecek. Küçük ve orta boy işletmelereciddi bir enfermasyon teknolojisi yatırımı yapmadan e-ticarete başlama imkanı getirmiyoruz. İhtiyaç duydukları bütün servisleri bizden bir web aracılığıyla almalarını sağlamayı hedefliyoruz. Ve bunun arkasında da Turk Nokta Net’in var olan trafiğini koyacağız.Reklam gelirlerinin gerçekleşmesi, internet üzerinden satılan ürünlerin ne kadar çok olduğuyla ilgili . E- ticaret yapmak gibi bir olanağımız varsa internette reklam yapmak içinde çok önemli bir sebebimiz oluyor. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.