Romanya`daki Banka Sorununa Türk Hükümeti El Attı

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türk hükümeti, Bayındır Holding`in Romanya`daki bankası Banca Turco Romana`da (BTR) geçen hafta başlayan sıkıntı üzerine devreye girdi. Bayındır Holding, geçtiğimiz hafta içinde ortaya çıkan panik nedeniyle mevduat çekilişi başlayan ve likidite sorunu yaşayan BTR için Romen ve Türk hükümetinden yardım istedi.

Bunun üzerine geçen haftadan bu yana yapılan görüşmeler sonunda iki ülke yetkilileri sorunun çözümü için destek konusunda mutabakata vardılar.
Bayındır Holding`den yapılan açıklamada da yapılan görüşmeler doğrulanarak, Romanya Başbakanı Mugur Isarescu`nun da başbakanlar düzeyinde temasta olduğu duyuruldu.

Açıklamada şöyle denildi: Geçen hafta başlayan söylentiler banka kapılarında yığılan insan görüntülerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böyle bir sosyal panikte ortaya çıkabilecek sorunları çözmek için yönetim, Romen ve Türk hükümeti nezdinde görüşmeler yapmış, banka ve Romen halkı zarar görmeyecek şekilde bu paniğe engel olunması konusunda da önlemler alınmıştır. Parasını çekmek isteyen mudiler hafta başından itibaren azaldı, hafta sonuna kadar faaliyetler normale dönecek. Romanya Merkez Bankası da yaptığı açıklamada, Bayındır Holding ile oluşan sosyal panik nedeniyle geçici olarak ortaya çıkan likidite sıkışıklığının çözümü için bir program konusunda anlaşmaya varıldığını kamuoyuna duyurmuştur. Konuya ilişkin olarak Romanya Başbakanı Mugur Isarescu tarafından da bir açıklama yapılarak, başbakanlar düzeyinde görüşmelerin sürdüğü ve iki ülke makamlarının sorunu çözmek üzere bir araya geldikleri belirtilmiştir.

Mogul: BTR gözetim altında

Romanya Merkez Bankası Basın Sözcüsü Stet Mogul ise DÜNYA`ya yaptığı açıklamada, likidite sorunu yaşayan BTR`yi gözetim altında tutmaya devam ettiklerini belirterek, bankanın mali durumunun kötüye gitmesi durumunda Romanya Merkez Bankası`nın BTR`yi gözaltına alabileceğini ileri sürdü.

Mogul, Romanya Merkez Bankası, BTR ve BTR`nin en büyük hissedarı Bayındır Holding`in bankanın düştüğü likidite sıkıntısını gidermek konusunda çözüm arayışı üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Mogul, bu konuda taraflarla devamlı irtibat halinde olduklarını hatırlatarak, bankayı düştüğü durumdan kurtarmak amacıyla çözüm arayışları içinde bulunduklarını kaydetti. Mogul, Türk yetkililer ve Romanya Merkez Bankası yetkilileri, her iki taraf, her iki kurum, BTR`yi, düştüğü sorunun içinden kurtarmak için çözüm arayışı üzerinde çalışıyor, ancak nasıl bir çözüm yolu seçilecek şu an söylemek yanlış olur. Ancak ortak çözüm arayışında olduğumuzu söyleyebilirim diye konuştu.

BTR`nin bazı yurtdışı bankalarında olan mevduatlarını çekememesi ve banka üst düzey yönetiminin değişmesinin Romanya`daki tasarruf sahipleri arasında panik yaşattığını belirten Mogul, olayların mudiler arasında banka batıyor yorumuna neden olduğunu, bu yüzden mudilerin paralarını çekmek için bankanın önünde kuyruklar oluşturduklarını dile getirdi.

Mogul, Romanya`daki diğer Türk bankalarının bu durumdan hiçbir şekilde etkilenmediğini, çalışmalarına normal olarak devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Söylentiler ayyuka çıktı

Bu arada dün piyasalarda Merkez Bankası`ndan bir üst düzey yönetici ile 3 kişilik bir heyetin pazartesi günü Romanya`ya giderek yetkililerle görüştükleri ve ayrıca hükümetten bir bakanın da önceki akşam özel bir uçakla Romanya`ya giderek tekrar geri döndüğü söylentileri dolaştı. Piyasalarda Merkez Bankası`nın Romanya Merkez Bankası`na 180 milyon dolar aktardığı da gün boyu konuşuldu.
Bu söylentiler üzerine görüşlerini aldığımız Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası`nın herhangi bir şekilde yurtiçi veya yurtdışındaki operasyonları için ödeme yapmasının mümkün olmadığını belirtti. Serdengeçti, bu çerçevede Romanya Merkez Bankası`na da hiçbir ödeme yapılmadığını vurguladı.

BTR, 20 şubeli banka

1994 yılında Romanya`da ilk Türk-Romen sermayeli banka olarak faaliyetine başlayan BTR, yüzde 65`i Bayındır Holding`e, yüzde 30`u uluslararası yatırımcılara, yüzde 5`i de Romanya Devlet Bankası Banca Commerciale`ye ait. Bankanın Bükreş, Brasov ve Köstence başta olmak üzere 20 şubesi bulunuyor. BTR, yaklaşık 50 ülkede 500 muhabir banka ile yaklaşık 70 bin müşteriye hizmet veriyor. BTR`nin Moldova`nın Kişinev kentinde bulunan BTR Moldova adlı bir bankası daha bulunuyor.

Hükümetin destek gerekçeleri

Bankacılık çevreleri, Türk hükümetinin destek kararı almasının gerekçelerini şöyle sıralıyorlar: BTR`de başlayan sorun Romanya`daki diğer Türk bankalarını da olumsuz etkilemeye başladı. Romanya`da beş Türk bankası faaliyette bulunuyor.

Bunlar Bayındır`a ait BTR, Demirbank`a ait Demirbank Romania, Finansbank`a ait Finans Invest Romania Valori, Bayraktar`a ait Robank ve Sümerbank`a ait Romanian International Bank (RIB). BTR`de yaşanan sorun diğer Türk bankaları hakkında da soru işaretleri doğurdu ve RIB dışındaki bankalarda da mevduat çekme eğilimi doğdu. Bu noktada hem Romanya, hem de Türkiye açısından sorunun diğer Türk bankalarına da yayılmasını önlemek gerekiyordu. Bunun dışında BTR, Romanya`nın en büyük özel bankalarından birisi ve hem Romen ekonomisinde, hem de Türkiye-Romanya ekonomik ilişkilerinde önemli bir role sahip. Bu nedenle BTR`nin yaşadığı sorun Romen ekonomisini ve ikili ekonomik ilişkileri etkileyebilecek durumda. Bir diğer önemli faktör de, Romanya`daki birçok büyükelçiliğin BTR`de mevduatının bulunması. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.