Sanayici Güven İstedi

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TGSD Başkanı Güngör Keşci, hükümetin güven tazelemesi gerektiğini, politik kararsızlığın sanayide maliyet artırdığını belirtti. Keşci, `Bu krizi hak etmedik` dedi


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve Türkiye`deki Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Güngör Keşci, Hükümetin sanayiciye güvenini tazelemesi gerekiyor dedi. Güngör Keşci, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ile birlikte düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıla büyük umutlarla başlamalarına karşın hak etmedikleri bir kriz yaşadıklarını söyledi. Keşci, `politik karar vericilerin kararsızlığı ve uyumsuzluğu` nedeniyle, maliyetlerin artmasına, sanayicinin girişimci ruhunu kaybetmesine ve mevcut yatırımlarını sürdürememelerine yol açan yönetim tarzı ile karşılaştıklarını savundu.Keşci, Hazır giyim ve tekstil sektörü son 10 yılda dört krizi başarıyla atlattı. Ama şu anda içinde bulunduğumuz krizin henüz tarifini yapamıyoruz. Gelecek yıl ne olacak kestiremiyoruz diye konuştu. Keşci, hammadde fiyatlarının arttığı, istihdam üzerindeki devlet yükünün giderek ağırlaştığı, yeni vergilerin getirildiği, faizlerin yükseltildiği hoş olmayan bir tablo içinde olduklarını belirtti. Keşci, piyasalarda güvensizliğin hâkim olduğunu, hükümetin de sanayiciye güveni olmadığını savundu. Hükümetin sanayiciye güvenini tazelemesi gerektiğini vurgulayan Güngör Keşci, Şimdiye kadar olan, sanayiciyi, bankacıyı, ihracatçıyı kötüleyen bir anlayış yerine güven tazelemesi ve maliyet düşürücü önlemler alması gereki-yor diye konuştu. Güngör Keşci, Eximbank`a sermaye aktarımının da bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.


22 TİRLYONLUK TL TALEBİ;

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da, yıl başından bu yana istikrar programı başarılı olduğu ölçüde Eximbank`ın klasik faaliyetlerinden adım adım uzaklaşarak daha çağdaş programlarla ortaya çıkma çabası içinde olduğunu kaydetti. Kılıçoğlu, bu dönemde ihracatçıya finansman sıkıntısı çektirmemeye çalıştıklarını, bu yıl 1 milyar dolarlık dış borçlanma gerçekleştirdiklerini söyledi. Bugüne kadar her talebi karşılayacak bir düzen içerisinde ilerledik. Ancak son 10 günde 22 trilyonluk Türk lirası talebi birikti diyen Kılıçoğlu, mali piyasalardaki dalgalanmalar sonucunda sistemdeki dengenin bozulması nedeniyle herkesin Eximbank`a yöneldiğini, talepleri karşılamada sıkıntılı döneme girdiklerini kaydetti.


Eximbank`ın ürün yelpazesini genişletip finans sektörünün sağlayamadığı olanakları ihracat sektörüne verme imkânını bulabilmeyi düşündüklerini kaydeden Kılıçoğlu, Eximbank`ın kısa vadeli kredilerinin yüzde 33`ünün hazır giyime ve yüzde 18`inin tekstile tahsis edildiğini, ayrıca bu yıl 3.3 milyar dolarlık kısa vadeli kredi imkânı sağlandığını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz ise, faizlerdeki yükseliş ve `kur baskısının` devam etmesi durumunda 2001 yılının daha da zor bir yıl olacağını ifade etti. (RADİKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.771 Değişim: 0,50% Hacim : 17.783 Mio.TL Son veri saati : 10:40
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.785
Açılış: 9.754
32,5711 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0147 Değişim: 0,53%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0375
Açılış: 34,8286
2.432,28 Değişim: 0,38%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.433,20
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.