Sandık Holding Banka Mı Alacak?

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Emlak Bankası`nda çalışanlara ait sandıklardan 2 bin üyesi olanı, 50 trilyona yakın nakit, bir o kadar da gayrimenkul varlığı ile göz kamaştırıyor. Bankanın hortumlanmasını engelleyemeyenler belli ki sandığı iyi yönetmiş. Ya da bu sandık yönetimi bankayı hiç yönetememiş!


Bugün size çalışanların kurduğu iki vakıftan söz edeceğiz. Birincisinin adı; Emlak Bankası A.Ş. Mensupları Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı. Bu haberde kısaca ona Sandık Holding diyeceğiz. Diğerinin adı ise Türkiye Emlak Bankası A.Ş Personeli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı. Onun adı ise kısaca (TEVAK). İki vakıfta adından anlaşılacağı üzere 10 bin çalışanı olan Emlak Bankası çalışanlarına ait. Sandık Holding`in 2 bin üyesi var. TEVAK`ın ise 8 bin üyesi bulunuyor. Sandık Holding zengin mi zengin... 50 trilyon liranın üzerinde nakiti var ve bu para Emlak Bankası`nda mevduat olarak tutuluyor. Ayrıca sahip olduğu gayrımenkullerinin değerinin 50 trilyon liranın üzerinde olduğu ileri sürülüyor.


Tüzük gereği Emlak Bankası Genel Müdürü Mustafa Saraçöz, sandığın başkanı gözükse de başkanlığı fiilen şu anda Genel Müdür Yardımcısı olan Duray Şimsek yapıyor. Diğer vakıf ise gariban. Ay sonunu zor getiriyor. Emlak Bankası`nda aynı işi yapan, aynı maaşı alan ama farklı sandıklara üye çalışanlar arasında büyük huzursuzluk yarattığı belirtilen bu ayrılığın nedeni ise Sandık Holding`in bir başka bankadan Emlak Bankası`na transfer olması. Sandık Holding, 20 yılı önce Anadolu Bankası çalışanları tarafından kurulmuş. Bu banka batırılmak yerine Emlak Bankası`nın bünyesine alınınca, 4 bin personel Emlak Bankası`na geçiyor. Tabii onlar sandıklarını da birlikte getirip adındaki Anadolu Bankası adı silinip, Emlak Bankası adı ekliyor. Bu 4 bin kişinin 2 bini zaman içinde emekli oluyor.


İki vakfın üyelerine sunduğu hizmetlerde büyük bir uçurum olması, bankanın içinde büyük huzurluk yaratmaması mümkün mü? Aynı işi yapan, aynı maaşı alan iki çalışandan biri Sandık Holding`e üye olduğu için örneğin sağlık harcamalarında önemli bir kısmını alırken, diğeri bunun yanına bile yanaşamıyor. Biri emekli olduğunda 7-8 milyar lira ikramiye alırken, gariban sandık üyesi 4 milyarı zor alıyor. Bugün, adı bizde saklı ve Sandık Holding`e üye olamamış kıskanç Emlak Bankası çalışanlarının iddialarına yer vereceğiz. İşte iddialar. Banka içinde ayrı bir örgütlenmeye gidiyorlar. Kendi üyelerini önemli noktalara getiriyorlar. Vakıf, tüzüğünün 50. maddesinde, Banka idare meclisinin tasvibinden geçen sandık personel kadrosuna ait bilcümle giderler; Sandığın çalışmasına yetecek yer, büro eşyası ve malzemesine ait giderler; Sandığın kullanacağı kırtasiye, matbuat masrafları, Sandık işleri için yapılacak posta, telgraf, telefon vs. haberleşme masrafları; Yönetim kurulunun toplantısı ile ilgili harcırah ve masraflar Banka tarafından karşılanır deniliyor. Ayrıca yine tüzükte Delegelerin toplantıya iştiraki Banka tarafından ikamet ve seyahat yevmiyeleri ve yol masrafları verilmek suretiyle sağlanır maddesi de yer alıyor. Bu büyük bir haksızlık yaratıyor.


Emlak Bankası`nın eski genel müdür ve yöneticilerinin sandığa haksız para transferlerinde bulundular. Örneğin, Sandık Holding mülk satın alıp, bunları bankaya kiraladı. Gerekli destek üye yöneticiler tarafından sağlandı. Kiralanan ve satın alınan mülkler için rayiç değerlerinin üzerinde bedeller ödendi.Sandık Holding`in üyelerinin sağlık harcamaları banka kaynaklarından karşılıyor. Tüzüğünde sağlık giderlerinin vakıf tarafından karşılanacağı yazılı iken uygulamada tüm sağlık giderlerinin banka tarafından ödendiği ve geçici hesaplara aktarıldığı, hesapta toplanan paranın ise bankanın genel müdürleri aracılığıyla haksız olarak Vakfa bağışlandığı iddia ediliyor.Sandık Holding çalışanlarının sağlık giderlerinin hepsi ya da 32 milyon lirası bankaca karşılanırken, diğer sandık üyelerinin giderlerinin 12 milyon lirası bankaca karşılanıyor. Sandık Holding`e sağlanan diğer bir kıyak ise, üye aidatları, genel müdürlerin yaptığı bağışlar, kiralar ve diğer gelirlerden oluşan mevduata cari faiz oranından yüzde 10-15 puan daha fazla verilmesi.Faiz oranları değiştikçe mevduatların bulunduğu şubelerdeki Anadolu Bankası kökenli müdürler sayesinde oranlar üzerinde oynanıp, yine en yüksek faiz oranlarına ek ilaveler veriliyor. Evet iddialar doğru ise Emlak Bankası kaynaklarından faydalananların sadece müteahhitler olmadığı, çalışanlarının da bu imkanlardan yararlandığı sonucu çıkıyor.


TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?

Aslında tüm bu iddialar içinde en çarpıcı olan ise, Sandık Holding`in fonda yer alan bankalardan birini satın almak istemesi. Bu konu sandık üyelerinin bankanın Genel Müdür Yardımcısı Lütfi Çoşkun Özek başkanlığında Ataköy Emlak Bankası Genel Müdürlük Binası`nda yaptıkları bir toplantıda gündeme getirildi. Toplantının konusu, bir banka ya da özelleştirilmesi planlanan Emlak Bankası`nı satın almak için ne gibi bir strateji izleneceğine karar vermek idi. Çalışanların kurduğu hem de bankacıların oluşturduğu bir vakfa banka satma fikri aslında hoş bir fikir olabilir. Ama bir an için gözünüzün önüne şu manzarı getirin, Emlak Bankası`nın iki çalışanı. Biri bankanın sahibi ya da bir banka sahibi, diğeri ise dün bir çalışan. Pek eğlenceli bir çalışma mekanı olurdu herhalde... Hemen hatırlatalım, bugün devletin elinde bulunan Türkbank`ın da sahibi böyle bir vakıftı... (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4808 Değişim: -0,18%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9493 Değişim: 0,35%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,66 Değişim: 0,51%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.