Şeker Rejimi De Liberalleşiyor

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

* Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanıp TBMM`ye sunulan Şeker Kanunu tasarısı ile şeker fabrikalarının pazar payları kotaya bağlanıyor. Sektör iç piyasada rekabete açık hale getiriliyor.

Türkiye Şeker Fabrikaları`nın özelleştirilmesi konusunda IMF`ye söz veren hükümet, özelleştirmeye uygun bir hukuki altyapı oluşturmak amacıyla elektrik sektörüne benzer bir şekilde şeker rejimini de liberal hale getiren bir yasa tasarısını TBMM`ye sundu.

Tasarıyla şeker sektörü için de bir düzenleyici kurul oluşturuluyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından TBMM`ye sunulan Şeker Kanunu Tasarısı ile şeker fabrikalarının pazar payları kotaya bağlanıyor. Sektör iç piyasada rekabete açık hale getiriliyor. Şekerpancarı ve şekerdeki tek fiyat uygulaması ile şeker fabrikası kurulmasına yönelik kısıtlamalar kaldırılıyor.

Tasarıyla şeker rejimi ile ilgili uygulamaları denetlemek ve düzenlemek amacıyla bir Şeker Kurumu oluşturuluyor. Kurumun karar organı olarak da sekiz üyeli bir Şeker Kurulu oluşturuluyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı`nın başkanlığını yapacağı kurulda Tarım Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, pancar kooperatifleri üst birliği ve TOBB` den birer üye yer alacak. Kurula, sermayesi en fazla olan şeker fabrikası bir üye verecek. Ayrıca diğer şeker fabrikalarını temsilen de birer üye kurulda görev yapacak.

Tasarı aynen yasalaşırsa, şeker üretimi ve arzında istikrarı sağlamak amacıyla pazarlanacak şeker miktarı her yıl sakaroz kökenli ve diğer şekerler için ayrı ayrı olmak üzere şeker kategorilerine göre gerektiğinde dönemsel kotalar halinde saptanacak.

Kotaları Şeker Kurulu saptayacak

``A kotası`` ile yurtiçi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içerisinde iç pazara verilebilen şeker miktarı, ``B kotası`` ile güvenlik payı olarak bulundurulması gereken şeker miktarı belirlenecek.

Sektördeki şirketlerin A ve B kotaları her yıl 30 Haziran`a kadar Şeker Kurulu tarafından tespit edilecek. Yeni şeker fabrikası kurulması ve mevcut fabrikaların kapasitelerinin arttırılabilmesi, ancak kota alınmasıyla mümkün olabilecek.

Şirketler, haklı bir neden olmadıkça iki yıl üst üste kendi kotalarının yüzde 90`ının altında arz sağlarlarsa kota ile arz arasındaki fark kadar kota hakkını kaybedecekler. (CUMHURİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5974 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7832 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.493,89 Değişim: 0,38%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.