Şirketler, Reasürans Bulamıyor

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Reasürörler depremde uğradıkları zararı telafi etmek için hem yüksek fiyat veriyorlar hem de ağır şartlar öne sürüyorlar.

Sigorta şirketleri 2001 yılı için reasürans bulmakta zorlanıyor. Dünyada doğal afetlerin neden olduğu zararların artması, Türkiye`de de geçtiğimiz yıl yaşanan iki büyük deprem sonucu zarar eden reasürans şirketleri, zararlarını telafi etmek için bir taraftan yüksek fiyatlar vererek, diğer taraftan ağır şartlar öne sürerek sigorta şirketlerini zorluyorlar.

Reasürans anlaşmaları için dünyanın büyük reasörleri ile masaya oturan sigorta şirketleri, önlerine sürülen ağır şartlar karşısında ise, şaşkına döndüler. Reasürörler, sigortacılardan yangın sigortalarında özellikle deprem tarifesinin artırılmasını, fiyatların yukarı çekilmesini ve daha çok sigorta satılmasını istiyorlar. Sigortacılar, reasürans şirketlerinin öne sürdükleri fiyatların kabul edilir fiyatlar olmadığını belirterek, bu fiyatlarla anlaşma yapmaları halinde iç piyasada sigorta fiyatlarının çok yükseleceğini söylüyorlar.

İsviçre Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Okan Balcı, `henüz reasürans bulunamıyor` denmesi için erken olduğunu söyledi. Görüşmelerin sürdüğünü belirten Balcı, reasürans şirketlerinin deprem riskini ve Türk sigorta piyasasındaki teknik fiyat bozukluğunu bahane ederek, ağır şartlar ortaya koyduklarını vurguladı. Okan Balcı, Dünyada yaşanan doğal afetler nedeniyle, reasürörler büyük fon kaybına uğradılar. Şimdi fiyatları artırarak, bunun acısını çıkartıyorlar dedi.

Maliyet artışı

Okan Balcı, deprem koruması alabilmek için yüzde 80 ila yüzde-100 maliyet artışı ile karşı karşıya kaldıklarını da kaydetti. Pazarlıkların sürdüğünü ifade eden Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: Artan reasürans fiyatları, sigorta pazarını da terbiye edecektir. Son yıllarda reasürans kapasitesi var diye inanılmaz bir fiyat rekabeti yapılıyordu. Şimdi bu değişecek. Sigorta fiyatları artacak.

Garanti Sigorta Şirketleri Genel Müdürü Erhan Tunçay, sigorta sektörünün istediği şartlar ile reasürans şirketlerinin vermek istedikleri şartlar arasında uyumsuzluk olduğunu söyledi. Tunçay, reasürans şirketlerinin fiyata göre kapasite verdiklerini belirterek, Fiyatlar yükseliyor ve şartlar ağırlaşıyor. Geçtiğimiz yıllardaki fiyatları ve şartları bulmakta zorlanıyoruz. Sonunda anlaşacağız dedi.

Sorun, depremde

Erhan Tunçay, hem Türkiye`de yaşanan depremlerin hem de dünya üzerindeki doğal afetlerin reasürans piyasasına getirdiği yükün arttığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Reasürörler iyi bir dönem geçirmediklerini, dolayısıyla şartları olması gereken yerlere getirmek istediklerini söylüyorlar. Bu da bizim maliyetlerimizi artırıyor. Sıkıntı, özellikle yangın ve yangına bağlı deprem sigortalarında yaşanıyor. Yoksa, diğer sigorta branşlarında sorun yok.
Erhan Tunçay, reasürans anlaşmaları sonucunda iç piyasada fiyatların artacağını, maliyetlerin mutlak suretle fiyatlara yansıyacağını da kaydetti. Son dönemlerde yangın branşında teknik kârlılığın biraz arttığını, ancak reasürans maliyetleri nedeniyle fiyatların yeniden düşebileceğini vurgulayan Tunçay, fiyatların yukarı çekilmesi gerektiğini savundu.

Faaliyet kârı

Koç Allianz Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Kemal Yücesan, geçen yıllara nazaran bu sene çok daha zor şartlarda reasürans anlaşması yapılacağını söyledi. Yücesan, dünyada oluşan hasarlar nedeniyle reasürans piyasalarında zararların oluştuğunu ve bunun da fiyatları yukarı çektiğini bildirdi. Yücesan, Türkiye`de depremlerin yaşanması da fiyatları artırıyor. Dolayısıyla reasürans anlaşmalarında geçen yıllara göre daha zor şartlar ve fiyatlarla anlaşma sağlanacak dedi.
Kemal Yücesan, bu gelişmenin sigortalılara yansıyacağını, sigorta fiyatlarının artacağını da vurguladı. Yücesan, Mali gelir kalmadı. Sigorta şirketleri de faaliyetlerini sürdürebilmek için kâr elde etmek durumundalar. Hem reasüranstan gelen daha ağır şartlar, hem de faaliyet kârına ihtiyaç duyulması fiyatları artıracaktır. Fiyat artışı genelde tüm branşları etkileyecek. Özellikle de yangın branşını şeklinde konuştu.

Hazine, deprem sigortasının fiyatını yükseltti

Sigorta şirketlerinin bugüne kadar sattıkları ve yangın sigortası içinde ek teminat olarak verilen deprem sigortasında tarifeler yüzde 30-35 arasında arttı. Yangın sigortasına ek teminat olarak deprem sigortasında teminatlar ve fiyatlar, Hazine tarafından belirleniyor ve sigorta şirketleri Hazine`nin belirlediği fiyatlarla deprem sigortasını satabiliyorlardı.

Yıllardır deprem sigortasında tarifelerin düşük olması sigorta şirketlerinin reasürans bulmalarını zorlaştırıyordu. Hazine, 1 Kasım`dan itibaren uygulanmak üzere deprem sigortası tarifesini deprem bölgesine göre yüzde 30 ila yüzde 35 arasında artırdı.

Sigorta fiyatları artacak

2001 yılı reasürans anlaşmaları için yüksek fiyatlar ve ağır şartlar öne süren reasürans şirketlerinin bu şartlarını sigorta şirketlerinin kabul etmeleri halinde maliyetleri artacak ve bu maliyetler sigortalıya yansıtılacak. Sonuçta, özellikle yangın ve deprem sigortası olmak üzere tüm branşlarda 2001 yılında sigorta fiyatları artacak. Sigortacılar bugüne kadar yangın sigortasının çok ucuz fiyatlarla satıldığını, fiyatların artırılmasının şart olduğunu ve reasürans anlaşmalarının bu artışı yaratacağını belirterek, şunları söylüyorlar: Hükümetin uygulamaya koyduğu ekonomik program nedeniyle artık mali kâr elde edemiyoruz.

Faaliyetimizi sürdürebilmek için kâr elde etmeliyiz. Bir taraftan reasürans nedeniyle gelen ağır şartlar, diğer taraftan faaliyet kârına ihtiyaç duyulması fiyatları artıracaktır. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5862 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8145 Değişim: 0,24%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,17 Değişim: 0,91%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.