SSK`da Kararname Krizi

14.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in, yetki yasasının iptalinden kısa bir süre önce imzaladığı ve sosyal güvenlik sistemini yeniden düzenleyen dört kanun hükmünde kararname (KHK) Sosyal Sigortalar Kurumu`nda (SSK) yeni bir krizin nedeni oldu. KHK`ların iptal edilmeleri olasılığı karşısında `acele` edilmesi, işlere `şeytan karışmasına` yolaçtı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`ın, `başkanlık` haline getirdiği SSK`da, Yönetim Kurulu`na `by-pass` yaparak, yeni bir kadrolaşmaya gitme girişimi, kurumda kriz yarattı. FP`nin önümüzdeki günlerde kararnameleri Anayasa Mahkemesi`ne götürme hazırlıkları, SSK`daki yeniden yapılanma yolundaki girişimleri aksattı.

31 kadroya görevlendirme

4 Ekim 2000 tarihinde yürürlüğe giren kararnameler uyarınca Sigorta ve Sağlık İşleri Genel Müdürlükleri biçiminde ikiye ayrılan kurumda, ilk olarak 11 kişi `şahsa bağlı kadro`ya kaydırılarak, görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu kadrolar da dahil olmak üzere, SSK Başkanlığı`na 7, Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü`ne 12, Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü`ne de 12 olmak üzere toplam 31 kadroya görevlendirme işlemi yapıldı.

Bu çerçevede SSK Yönetim Kurulu`na genel müdürlük görevlerine getirilen iki üye daha katılmış oldu. Bu görevlendirmeler üzerine, önceki gün yapılan Yönetim Kurulu toplantısı da, önümüzdeki haftaya ertelendi. İşveren, işçi ve emekli temsilcileri, müşterek kararnameyle atama yerine, görevlendirme yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, toplantının ertelenmesini istediler.

Kararnamede daire başkanı ve üzerindeki kadrolara müşterek kararname ile atama yapılması öngörülmesine karşın, dolu olan kadrolara başka kişilerin görevlendirilmesinin hukuken geçerli olmadığı ileri sürüldü.

SSK Genel Müdürlüğü`nün kararnameyle Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı`na dönüşmesiyle birlikte, 9 Ekim 2000 tarihinde kurumda yayımlanan bir genelge ile SSK Genel Müdür Vekili Demirhan Atasoy, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkan Vekilliği`ne getirildi. Bu genelgeyle Sigorta Primleri Takip ve Tahsilat Daire Başkanıolan Selahattin Kızıldere, Sigorta Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi. Bakan Okuyan`ın Yalova Lisesi Müdürlüğü`nden kuruma transfer ettiği Genel Müdür Yardımcısı Hamit Mürseloğlu da, Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü`nde vekâleten görevlendirildi. Ancak, bu arada Selahattin Kızıldere`nin, kararnamede genel müdürlük için öngörülen 4 yıllık yükseköğrenim şartını taşımadığı fark edildi. Bu ortaya çıkınca, bir başka genelge yayımlanarak, `teknik nedenler` gerekçesiyle görevlendirmelerde yeniden düzenleme yapıldı. Kızıldere, tekrar eski görevine dönerken; onun yerine daha önce Ekonomik Analiz Daire Başkanı olan Nazmi Güllayipoğlu Sigorta İşleri Genel Müdür Vekilliğine getirildi. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.087 Değişim: 0,08% Hacim : 77.630 Mio.TL Son veri saati : 17:11
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3854 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0503 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,31 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.