Standard and Poor`s Reformları Bekliyor

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

S&P Türkiye Masası Şefi Al Yusuf mali sisteme yönelik politikaların yoğunluk kazanması gerektiğini söyledi.


Standard and Poor`s Türkiye Masası Şefi Al Yusuf, alınan önlemlerin uygulanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Al Yusuf, yapısal reformların hızlandırılması ve mali sisteme yönelik politikaların yoğunluk kazanması gerektiğini ifade etti. Başbakan Bülent Ecevit, ekonomi bürokratları ve IMF yetkilileri tarafından yapılan açıklamaları değerlendiren S&P Türkiye Sorumlusu Al Yusuf, IMF`nin acil yardımının ne zaman geleceği, Türk Telekom ve THY`nin özelleştirilmesi ve kamu maliyesiyle ilgili önlemler konusunda daha ayrıntılı açıklamalar beklediklerini ancak bunları uygulamanın hayati önem taşıdığını ifade etti.Al Yusuf, Demirbank`ın Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) kapsamına alınmasının doğru yolda atılan bir adım olduğunu da dile getirdi. NTVMSNBC`ye açıklama yapan Al Yusuf, Türkiye`nin içinde bulunduğu ortamdan çıkması için iki unsurun gerekli olduğunu, bunlardan birincisinin yapısal reformların ayrıntılı olarak açıklanması ve uygulanması, ikincisinin ise, mali sisteme yönelik politikaların sıkılaştırılması olduğunu söyledi. Al Yusuf sözlerini şöyle sürdürdü: Piyasalar uygulamaları görmek isteyecektir. Ayrıca, bu önlemleri alırken ve uygularken koalisyon hükümetinde uyum gerekmektedir. Bunu tehdit edecek herşey hükümeti zayıflatacaktır.


Dolayısıyla önlemleri ve programın geleceğini de. Alınması ve acilen uygulanması gereken önlemleri ayrıntılandıracak olursak: Bütçede harcamaların kesilmesi, bütçedeki fonların kapatılması, kamu kuruluşlarının güçlendirilmesi, vergi tahsilatının güçlendirilmesi ve hayati önem taşıyan bankacılık sektörünün güçlendirilerek, mali bünyesi zayıf bankaların BDDK`ya devredilmesi.


REFORMUN MALİYETİ YÜKSEK;

Hükümetin bankacılık sektöründeki sorunları çözmekte tercih edeceği yolun, ülke ekonomisinin geleceği için büyük önem taşıdığını ifade eden Al Yusuf, Bankacılık sisteminde hangi çözüm tercih edilirse edilsin, bütçede yüklü bir maliyeti olacaktır.
Bunun sonucu olarak iç borçların da önemli miktarda artması beklenebilir. Ayrıca hükümet önümüzdeki yıllarda 3 büyük kamu bankasını özelleştirmek zorunda. Yıllardır yüklü miktarda zarara neden olan Halk, Ziraat ve Emlak Bankası`nın özelleştirilmesi Dünya Bankası kredisinin koşulu diye konuştu. Piyasalardaki dalgalanmayla artan faiz oranlarının ne kadar kalıcı olacağının henüz netleşmediğini ifade eden Al Yusuf, Ancak, gelecek yılın faiz ortalamasının 2000 yılından yüksek olacak dedi. Al Yusuf, bu durumun yatırımlar ve bütçe dengesinde olumsuz etki yaratacağını belirtti. S&P Türkiye Masası Şefi Al Yusuf, kasım ortasından bu yana yaşanan ve Türkiye`ye 7 milyar dolara yakın sermaye kaçışına mal olan krizin nedeni de, yatırımcının istikrar programına ve kur politikasına olan güvenini kaybetmesine bağladı.


Al Yusuf, güven kaybının nedenlerini de şöyle sıraladı: Bunun birçok nedeni var. Bunlar, özelleştirmenin yavaşlaması, bankacılık sisteminde rehabilitasyonun yavaş olması, KİT`lerde sorunlar, cari açığın büyümesi ve bunun sermaye girişiyle finanse edilmesi olarak sıralanabilir. Ayrıca, bunda Türkiye`nin iradesi dışında gelişen gelişmekte olan piyasalarda ve özellikle Latin Amerika`daki gerginliğin de rolü var. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.069 Değişim: -0,12% Hacim : 39.167 Mio.TL Son veri saati : 12:24
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3761 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9792 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,69 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.