Tanrıkulu:KOBİ`lerin Başarısı Bizim Başarımız

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sanayi Ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu: Kobi`Lerin Başarısı Bizlerin Başarısı Ve Başarısızlığı Da Yine Bizlerin Başarısızlığı Olacaktır 200 Bin Kobi İle 4 Milyon Esnaf Ve Sanatkar, Önümüzdeki Dönemde Çok Çetin Bir Rekabet Ortamına Güç Kazanarak Girmek Ve Desteklenmek Durumundadır -Tobb Başkanı Miras: Bankaların Yanlış Ve Kendi Çıkarları Doğrultusundaki Hareketleri, Bizim Küçük İşletmelerimize Kilit Vuracak Noktaya Gelmiştir


ANKARA (A.A) - 18.12.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu,
KOBİ`lerin başarısı bizlerin başarısı ve başarısızlığı da yine bizlerin başarısızlığı olacaktır dedi. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı`nın (KOSGEB) Genel Kurulu Ankara Ticaret Odası (ATO) konferans salonunda gerçekleştiriliyor. Genel Kurul, çalışmalarına Divan Başkanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin başkanlığında başladı. Divanda, Sanayi ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu`nun yanı sıra KOSGEB Başkanı Bayram Çamkerten de yeralıyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli`nin konuşmasının ardından kürsüye gelen Sanayi ve Ticaret BakanıTanrıkulu, son çeyrek asırda ekonominin çok uluslu hale gelmesi noktasında büyük gelişmeler kaydedildiğini belirterek, 1970`li yıllarda çok uluslu şirket sayısı birkaç yüzü geçmezken bugün 40 bini aştığını bildirdi.


Tanrıkulu, böyle bir ortamda Türkiye açısından fırsatların çok iyi değerlendirilerek, tehlike ve risklere karşı ustaca tedbirler alarak bunları fırsatlara dönüştürme mecburiyeti bulunduğunu söyledi. Sanayi Bakanlığı`nın KOBİ`lere yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar konusunda da bilgi verenTanrıkulu, Türkiye`nin AB`nin halen devam eden 5`inci Ar-Ge Çerçeve Programı`na ve 2002-2006 dönemini kapsayacak 6`ıncı Ar-Ge Çerçeve Programı`na katılımı için girişimde bulunduğunu bildirdi. Tanrıkulu, AB`nin 2001-2005 yıllarını kapsayan 440 milyon Euro bütçeli KOBİ 4. Çok Yıllı Programı`na Türkiye`nin katkı payının KOSGEB tarafından ödenerek katılınması için girişimde bulunulduğunu da kaydetti. Tanrıkulu, daha sonra şunları söyledi: Esnaf ve sanatkarlarımızın her geçen gün eriyerek yokolmasını önlemek amacıyla biraraya gelmeleri durumunda, 150 milyar lira ile 255 milyar lira arasında faizsiz 4-6 yılda geri ödemeli ortak kullanım atölyesi/ortak kullanım laboratuvarı desteği verilerek teknolojik yenileme yapmaları imkanı sağlanmıştır.


KOBİ`LERİN BAŞARISI BİZİM BAŞARIMIZ

Tanrıkulu konuşmasının son bölümünde, ekonomik ve sosyal hayatın temeli larak nitelendirdiği 200 bin KOBİ ile 4 milyon esnaf ve sanatkarın, gelecekdönemde çok çetin bir rekabet ortamına güç kazanarak girmek ve ihtimamla sürekli olarak desteklenmek durumunda olduğu görüşünü vurguladı. Tanrıkulu, KOBİ`lerin başarısı bizlerin başarısı ve yine başarısızlığı da bizlerin başarısızlığı olacaktır diye konuştu.


TOBB BAŞKANI MİRAS;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras ise konuşmasında, Türk ekonomisinin bu ay içinde önemli bir kriz yaşadığına işaretle, finans sektörünün içine düştüğü bu krizden reel sektörün ve KOBİ`lerin nasıl etkilendiğine ilişkin bir çalışma yaptıklarını anlattı. Bu çalışma sonunda finans sektöründeki bu krizin reel sektöre etkilerinin saptandığını belirten Miras, KOBİ`ler bu krizden nasibini almış olarak şu anda gündemi işgal etmektedir dedi. Türkiye`deki küçük ve orta işletmelerin içinde bulunduğu mali krizin bankaların yanlış ve kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmelerinden kaynaklandığını da vurgulayan Miras, bu hareketler bizim küçük ve orta işletmelerimize kilit vuracak noktaya gelmiştir dedi. Bankaların kriz sırasında yükselen faizleri daha önce işletmelere verdikleri kredilerin faizlerini yüzde 2000`lere çıkararak geri isteme cesareti gösterdiklerini de anlatan Miras, bunu küçük işletmelerin kaldırmasının mümkün olmadığını bildirdi. Konuşmasında Bankalar Kanunu`nun yeniden gözden geçirilmesi, karınca harflerle yazılan kredi sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin nefes alması için gerekli olduğunu söylen Miras, bu konuda kendilerine verilecek desteğin KOBİ`lerin gelişimini sağlayarak Türkiye`nin önündeki engelleri kaldırabileceğini vurguladı.


Türkiye`nin büyüyerek enflasyonu yenebileceğini, üretim, ihracat ve büyümenin artırılması ile programın hedefine varacağını belirten Miras, bunun için devletteki savurganlığın azaltılması, kara delikler konusundaki zaafın ortadan kaldırılması ve üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında sık sık hükümetin açıkladığı ekonomik programın arkasında olduklarını ifade eden Miras, ancak ekonomik kararlar alınırken, kendilerinin görüşlerinin de alınmasını istedi. Miras, bir ülkede işletmeleri kapatma programı uygularsanız bunun hiçkimseye faydası olmaz dedi. Konuşmasının sonunda işadamlarının vergi borçlarına da değinen Miras, kesinlikle bir af istemediklerini, ancak vergi borçlarının ödenmesi konusunda makul faizler ve belirli bir vade tanınarak kolaylık sağlanması talebinde bulundu. Miras, bu koşullarda tüm işadamlarının devlete olan vergi borçlarını ödemeye hazır olduğunu vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3817 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0295 Değişim: -0,10%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,53 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.