Tanrıkulu, Özelleştirme Bir Reformdur

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-``Tarim Satiş Birlikleri`Nin Özerkleştirilmesi Bir Reformdur`` -``Türkiye Zaman İçinde Çok Ciddi Bir Fiyat Politikasini Politik Gayelerle Kullandiği İçin Diş Pazarda Fiyat Belirleyen Ülke Durumundan Çikmiştir``


TRABZON (A.A) - 27.10.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Tarım Satış Birlikleri`nin özerkleştirilmesinin bir reform olduğunu belirtti. Bakan Tanrıkulu, Trabzon Valisi Adil Yazar`ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Tarım Satış Birlikleri`nin özerkleştirilmesinin tarım reformunun sadece bir ayağı olduğunu bildirdi. Tanrıkulu, şunları söyledi: ``Tarım Satış Birlikleri`nin özerkleştirilmesi bir reformdur. Buradaki esas gaye tarımda yapılacak olan reformun bir parçası olmasıdır. En önemli ve en fazla coğrafi alana yayılan birlik Fiskobirlik`tir. Yıllık cirosuna satış hacmi yönünde baktığımızda sadece birlikler arasında değil, Türkiye`deki en büyük 500 firma arasında yer alabilen, devlete vergi ve istihdam alanı sağlayan bir kuruluştur. Dolayısıyla işin sadece ekonomik yönü yok, sosyal yönü de var. Biz Fiskobirliği bu çerçevede değerlendirdik. `` Tanrıkulu, Fiskobirlik`in bundan önceki politikalarında yeni bir farklılığın doğduğunu da belirterek, şöyle devam etti: ``Bu farklı yan popülist diye tabir ettiğimiz bir takım devleti dejenere eden, devletin mali kaynaklarını adeta emen, politika değil, bölge insanımızın doğrudan cebine girebilecek bir politika yapmaktır. Ama iki büyük deprem felaketi yaşadığımız için 2000 yılı politikalarımızda bir miktar gecikme olmuştur. ``


TÜRKİYE FİYAT TEMİN EDEN ÜLKE DURUMUNDAN ÇIKTI;

Türkiye`nin zaman içinde çok ciddi bir fiyat politikasını, politik gayelerle kullandığı için dış pazarda fiyat belirleyen, fiyat temin eden ülke durumundan çıktığını da vurgulayan Tanrıkulu, şöyle devam etti: ``Hemen yanımızdaki Gürcistan ve Azerbaycan piyasaya giren ülkeler olmuştur. İspanya hatta Yunanistan üretim arzını artırmıştır. Borsası yurtdışında olan bize ait tek tarım ürünümüz fındıktır. Bir çok faktörler birleşince dış piyasada fiyat belirleyen ülke olmaktan çıkarılmışızdır.`` Sanayi ve Ticaret Bakanı, geçen yıldan bu yana gerek hükümet içinde, gerek Tarım Bakanlığı, gerekse de Sanayi Bakanlığı olarak koordineli bir çalışma yürüttüklerini de ifade etti.


Bakan Tanrıkulu, şunları söyledi: ``Bu çalışmamızdaki amaç tarım reformudur. Eğimine göre, arazinin yapısına göre, diğer bölgelerde fındık tarım alanlarını sınırlandırıp, bu alandaki insanları başka ürünlere yönlendirmeyi düşünüyoruz. Bu yıl fındıkta verdiğimiz fiyatı bazı çevreler, bazı politik kesimler adeta üstüne atlayarak istismar etmişlerdir. Ama görülüyor ki bazı yerlerde piyasa fiyatı Fiskobirlik`in fiyatını geçmiştir. Fiskobirlik piyasayı düzenlemek için kurulmuş bir kurumdur. Şimdi Fiskobirlik gerçekten üreticinin malı olmuştur. Biz gönüllü olarak oradaki yetkimizi devrettik. Hiçbir iktidar, hükümet bunu yapmamıştır. Bu cesaretli bir adımdır. Ama artık vatandaşın oyu hiçkimsenin cebinde değil. Biz MHP olarak siyaseti temiz yapmaya gayret ediyoruz. Bu siyasetin karşılığını da göreceğimizi düşünüyoruz.`` Bakan Tanrıkulu, fındıkla ilgili uyguladıkları politikanın doğru olduğunu ve bu politikayı 2001 yılında da sürdüreceklerini belirtti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3119 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
34,9716 Değişim: -0,43%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,08 Değişim: 1,30%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.