Tarım Birliklerinin Özelleştirilmesi

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-``Tarim Birliklerinin Özerkleşmesi İle İlgili Ana Sözleşme Önümüzdeki Günlerde Bakanlar Kurulu`Nda Görüşülecek`` -``Findik Üzerinde Uygulanan Popülist Politikaya Son Verdik``


GİRESUN (A.A) - 28.10.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, tarım birliklerinin özerkleşmesi ile ilgili ana sözleşmenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu`nda görüşüleceğini bildirdi. Bakan Tanrıkulu, bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşları ziyaret etmek üzere geldiği Giresun`da, Hotel Başar`da, basın toplantısı düzenledi. Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri hakkındaki 4572 sayılı kanunla, kooperatif ve birliklerin özerk ve mali yönden bağımsız olacaklarını belirten Bakan Tanrıkulu, şunları söyledi: ``Amacımız kooperatif ve birliklerin piyasa şartlarında faaliyet gösteren, ortaklarının menfaatlerini koruyan, siyasi müdahaleden uzak, uluslararası kooperatifcilik ilkelerine göre yönetilen kooperatif ve birlikler olmasını sağlamaktır. Kooperatif ve birliklerin yeni kanuna intibakını sağlayacak, tarım birliklerinin özerkleşmesi ile ilgili ana sözleşme önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu`nda görüşülecek.


`` En büyük tarım birliklerinden FİSKOBİRLİK`in başarılı bir alım sezonu geçirdiğini vurgulayan Bakan Tanrıkulu, şöyle devam etti: ``Bu yıl aynı dönemde FİSKOBİRLİK`e 102 trilyon lira olmak üzere birliklere 200 trilyon lira Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredisi sağlanmıştır. Biz bugüne kadar fındıkta uygulanan popülist politikalara son verdik. Fındıkta bu yıl 1 milyon 100 bin lira olarak açıklanan FİSKOBİRLİK alım fiyatının ilan edildiği tarihteki Merkez Bankası efektif satış kuruna göre karşılığı 1.69 Amerikan Doları`dır. Bu fiyat belirlenirken kağıt üzerinde ve lafta kalan popülist fiyat açıklanarak fındık üzerinden siyaset yapma alışkanlığından vazgeçilmesi esas alınmıştır.``


FINDIK PİYASASINDA DENGE SAĞLANDI;

Bakan Tanrıkulu, FİSKOBİRLİK`in 2000 yılı ürününden bugüne kadar 96 trilyon lira tutarında 88 bin 447 ton fındık alındığını ifade ederek, şöyle konuştu: ``FİSKOBİRLİK`in stoklarının piyasa üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla, FİSKOBİRLİK`in stoklarında bulunan 1996, 1997, 1998 ve 1999 yılı ürününün yağlık olarak işlenmesi ve oluşacak zararın birliğin DFİF kaynaklı kredi borçlarına mahsup edilmesi Bakanlar Kurulu`nca karara bağlanmıştır. Üreticiye ürün bedelinin peşin ödenmesi nedeniyle, üreticiyi tatmin eden fiyat ile tüccar karşısında pazarlık gücünü koruyan piyasa dengesi sağlanmıştır.`` Bölgede sanayi altyapısının oluşması için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Bakan Tanrıkulu, ``Giresun Organize Sanayi Bölgesi 2001 yılında tamamlanarak, hayata geçecek. Bölgede 2 küçük sanayi sitesi tamamlandı, inşaatı süren diğer ikisi de en kısa sürede tamamlanacak`` dedi.


KOOPERATİFLERİN SAĞLIKLI İŞLEMESİ;

Türkiye`de kooperatiflerin işleyişlerinde bazı aksaklıkların olduğuna dikkati çeken Tanrıkulu, şunları söyledi: ``Ülkemizde kooperatiflere ve kooperatifçiliğe karşı bir güvensizlik mevcuttur. Çoğunlukla alt gelir gruplarındaki vatandaşlarımız için bir umut kaynağı olan kooperatiflerin sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması yönünde göreve geldiğimiz günden bugüne bir dizi çalışma başlattık. Bununla ilgili Resmi Gazete`de bir tebliğ yayımlattık. Bu tebliğle yeni bir yöntem uygulamaya konuldu ve 11 il pilot bölge olarak tespit edildi. Bu çalışma ile kooperatiflerde, şikayet üzerine denetimden programlı ve sorasında denetime geçildi.`` Bakan Tanrıkulu, daha sonra Vali Ali Haydar Öner`i ziyaret ederek ilin sorunları hakkında bilgi aldı. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yamak`ı da ziyaret eden Bakan Tanrıkulu, daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Ordu`ya geçti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.