TEB İletişim; Yeni Bir Yaşam Alanı Sunuyoruz

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TEB İletişim TEB Grubu`nun yeni ekonomi şirketi. 1999 yılında Can Hasan Çolakoğlu önderliğinde, Internet ve e-business konusunda vizyoner düşünceleri olan dört kişilik bir grup tarafından kurulan TEB İletişim, şu anda 50 kişilik bir kadroya sahip. Şirket ilk olarak Temmuz ayında TEB Yatırım`ın Internet şubesini açmış. Bunu Eylül ayında TEB`in kurumsal ve özel bankacılık müşterileri için Internet Şubesi izlemiş. Internet üzerinde bireysel bankacılık şubesi olan Telepati.com, Mart 2000`de hayata geçmiş. TEB İletişim tarafından yaratılan TebWeb ise Türkiye`nin ilk ve en kapsamlı finans portalı. TEBWEB`i Porttakal takip ediyor. Porttakal, Türk Internet kullanıcıları için, İnternet`te yaşam alanı yaratma amacıyla hazırlanmış Türkiye`nin ilk elektronik ekosistem portalı. Porttakal.com, yemek yapmaktan tatil programı hazırlımaya, giyim tarzı belirlemekten yaşam standartlarını geliştirmeye kadar pek çok konuda, modern kent insanının hayatını kolaşlaştıracak ve daha zevkli hale getirecek bilgileri kapsıyor. TEB İletişim Genel Müdürü Can Hasan Çolakoğlu ile Internet ve e-business ile şekil değiştiren hayatımız üzerine konuştuk.


ARACI ŞİRKETLERİN YÜKSELİŞİ;

TEB İletişim Genel Müdürü Can Hasan Çolakoğlu, Porttakal`ı yeni bir yaşam alanı olarak tarif ediyor: Yurdışındaki şirketlere baktığınızda, ilk on büyük Internet şirketinden sekiz tanesinin servis sağlayıcı yada ona benzer şirketler olduğunu görüyorsunuz. Yahoo ve Chet gibi diğer iki, üç şirket ise aggregator dediğimiz aracı şirketler. Bu şirketler ürün yada servisleri kendi başlarına üretmek yada vermek yerine, o servisi piyasada kim veriyorsa, onların servislerini satıyorlar. Porttakal`ı insanların yaşam kalitesini yükseltecek elektronik bir ekosistem olarak tasarladık. Porttakal, tüketiciden tüketiciye, şirketten tüketiciye ve şirketten şirkete e-ticaret ilişkilerinin kurulduğu ve gerçekleştirildiği, yaşayan ve sürekli gelişen yeni bir ekonomi platformunu temsil ediyor. Yatırımcılar, servis sağlayıcılar ve tüketiciler bu ekosistemde birbirleri ile ilişki içindeler. Çok siteli bir elektronik ticaret kapısı olan Porttakal, mal satmayarak, elekronik ticaret sitelerine aracılık ediyor. Bunun yanısıra, kullanıcılar porttakal dilimlerine herhangi bir ürün yada hizmet hakkındaki yorumlarını yazarak puan topluyorlar ve bu puanlar karşılığında hediyeler kazanıyorlar.


Porttakal. com ziyaretçileri, bir soru formu doldurarak, hem Porttakal.com`a, hem de bütün alt portallara ücretsiz üye olabiliyorlar. Üyeler, yorum yazarak, alışveriş yaparak, herhangi bir konuda bilgi vererek, ortama katkıda bulunabiliyorlar ve birlikten doğan sinerji sayesinde, katılımda bulunan herkes bu ortamın sunduğu yararlardan faydalanabiliyor.


YENİ EKONOMİ; YENİ ŞİŞELERDE ESKİ ŞARAB

Hasan Can Çolakoğlu, yeni ekonominin, eski iş yapış biçimlerinin yeni araç gereçler kullanılarak yapılması olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:
Internet işi diye bir iş yok aslında. Teknolojiyi kullanarak ve teknolojinin getirdiği zihinsel değişimi gerçekleştirerek, eskiden 1000 kişiyle yaptığınız işi, şimdi 50 kişiyle yapabiliyorsunuz. Yeni ekonomi, klasik üretim ve eski servis sektöründe olan şirketler için maliyet düşürücü bir unsur olurken, bizim gibi aracı şirketlerin de bambaşka para kazanma yöntemleri bulmasını sağlıyor. Alıp satılan mallar aynı. E-ticaret sadece bunun düşük maliyetle yapılmasını sağlıyor.
Yeni ekonomi şirketi olan TEB İletişim`in üç ana faaliyet alanı var. Hasan Can Çolakoğlu bunları şöyle sıralıyor:

- Yeni ekonomi için aracılık yapmak: Gerçek dünyada varolan iş modellerinin yeni ekonomiye uyarlanması.

- Gelir modeli olan elektronik ticaret projelerinin yaratılması.

- Küçük Internet şirketleri için kuluçka işlevi görmek: Küçük ve gelecek vadeden şirketlerin Internet`te geliştirmek istedikleri işler için kaynak sağlamak. TEB İletişim bu şirketlere kendi bünyesinde yer vererek, tüm şirketler için ortak pazarlama stratejileri belirleme imkanı yaratıyor. Aynı zamanda teknolojik ve finansal destek vererek ve onların iş geliştirme stratejilerini oluşturarak, şirketlerin kurumsallaşmasına imkan tanıyor.


MÜŞTERİYİ TANIMAL ÇOK ÖNEMLİ;

Can Hasan Çolakoğlu 1997 yılında TEB Yatırım`da çalışmaya başladığında, TEB Yatırım için Customer Relationship Management (Müşteri İlişkileri Yönetimi) projesini gerçekleştirmiş. Çolakoğlu, yeni ekonomide müşterinin çok önemli olduğunu söylüyor. Ve şirketlerin daha iyi hizmet vermek için müşterilerini tanımak zorunda olduklarını belirtiyor. Porttakal.com`la hayata geçirilen elektronik ekosistemde, içerik ve ürünler ziyaretçilerle direkt etkileşim halinde, kullanıcının zevk ve alışkanlıklarına göre şekil alıyor. Bu ekosistem içinde tüketiciler, servis sağlayıcılar ve yatırımcılar birbirlerini rahatça buluyorlar ve kolaylıkla iletişime geçebiliyorlar. Hasan Can Çolakoğlu elektronik ekosistemin vazgeçilmez bileşimlerini şöyle sıralıyor:

- Etkileşim: Elektronik ekosistem ortamında yeralan ürünler ve içerik, o ortamda yer alan müşterilerle direkt ilişki içindedir. Tüketicinin ürün üzerinde direkt etkisi vardır. Ortamın mevcut ve gelecekteki yapısı, o sistem içinde bulunanların ortak bilinçleri ile şekillenir.

- Özelleştirme/Kişiselleştirme: Her kullanıcıya, kendi ihtiyaçlarına özel çözümler sunulur. Kullanıcı sadakati ve duygusal bağlılık çok önemlidir.

- Sadakat sistemi: Yeni ekonomi, kullanıcı davranışlarını ödüllendirmek için ideal bir ortamdır. Sistem, bu ortamda yer alanları ve katkıda bulunanları ödüllendirir.

- Sanal topluluklar: İnsanoğlunun, bir ailenin üyesi olma ihtiyacının yeni ekonomiye yansımasıdır. Benzer yönleri ve fikirleri olan insanların aynı ortamda biraraya gelmesi, yeni ürün ve hizmetlerin doğması için ideal bir başlangıç noktasıdır.


ŞİRKETLERİN DEĞERİNİ İNSANLAR BELİRLEYECEK;

Hasan Can Çolakoğlu, insan faktörünün yeni ekonomide çok daha önemli olacağını söylüyor: Binlerce elemanın bulunduğu eski şirketlerde, büyük bir makinanın sadece küşük bir dişlisiydiniz. Oysa yeni ekonomide durum böyle değil. Her elemanın farklı bir değeri var. Şirket ve çalışanlar arasındaki duygusal bağ ve paylaşım çok önemli. Bir şirketin değerini belirleyen artık bir fabrikaya sahip olması değil. Bilgi kaynağı, insan kapitali, vizyoner insanların bu şirkette çalışmayı istemeleri, yeni ekonominin değerli şirketlerini belirleyen başlıca unsurlar olarak sıralanıyor.

Paradan, spora, turizmden pokemona kadar herşey Türk Internet kullanıcıları için ilk elekronik ekosistem özelliğini taşıyan Porttakal.com`da çok sayıda farklı site bulunuyor:

- Şehriye.com: Şehir insanının interaktif yaşam rehberi
- Paratoner.com: Sokaktaki insan için finansal yatırım rehberi
- Nektarin.com: Çalışan insanın kurumsal yaşam rehberi
- Direksiyon.com: Motorlu tüm taşıtlar için her türlü servis ve bilgi
- Sporttakal.com: Türkiye`nin spor portali
- Fononline.com: Türkiye`nin ilk fon merkezi
- E-yolculuklar.com: Karşılaştırmalı kendin-pişir-kendin-ye turizm sitesi
- Pokemon.com: Pokemon hakkında herşey
- Gerekliseyler.com: Eğlence süpermarketi
- Alamanya.com: Almanya`da yaşayan gurbetçiler için portal. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3598 Değişim: 0,13%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1183 Değişim: 0,15%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1782
Açılış: 35,0651
2.324,11 Değişim: 0,16%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.