The Economist: Türkiye`ye verilen IMF Kredisini Tartıştı

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

SÖZÜNÜ TUMAZSA KRİZE SÜRÜKLENEBİLİR;

Yaklaşık bir ay önce `ihtiraslı` ekonomik istikrar programının başarıyla yürüdüğü sonucuna varan IMF`nin 6 Aralık`ta krize sürüklenen Türkiye`yi ve programın bütününü kurtarmak için 7.5 milyar dolarlık bir ekstra kredi açmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. İngiltere`de yayımlanan haftalık The Economist dergisinin son sayısında, Türkiye`nin son haftalarda yaşadığı krizden söz edilerek IMF`nin kredisinin ekonomik programı yeniden rayına oturtmaya yetip yetmeyeceği sorusuna yanıt arandı.


Dergide, yaklaşık bir ay önce koalisyon hükümetiyle yaptığı görüşmeler sonucu `ihtiraslı` ekonomik istikrar programının başarıyla yürüdüğü sonucuna varan IMF`nin 6 Aralık`ta krize sürüklenen Türkiye`yi ve programın bütününü kurtarmak için 7.5 milyar dolarlık bir ekstra kredi açmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. The Economist yazarları, eğer fonun kredi için ileri sürdüğü koşullar bir an önce yerine getirilmezse Batı`nın Ortadoğu`yla en önemli bağlantı noktasında olan Türkiye`nin krize doğru sürüklenebileceğini vurguladılar. Türkiye`nin, `İtalya ile Hindistan arasındaki en büyük ekonomi ve en önemli stratejik noktada bulunduğuna` dikkat çekilen makalede, Türk bankacılığının yaşadığı krizden söz edildi.


CESUR KARARLAR

Türk piyasalarında geçen hafta yaşanan krize ilişkin olarak ``IMF kredisi Türk Lirası`nı devalüe olmaktan kurtardı`` yorumunun yapıldığı makalede, IMF`nin kriz karşısında cesur kararlar alarak Türk hükümetine kısa sürede ve yeterli miktarda kaynak sağladığı belirtildi. Haberde, bu tutumun, IMF`nin geçmişteki Brezilya ve Rusya tecrübelerinden ders aldığının göstergesi olduğu ifade edildi. Haberde, IMF`nin programın gereklerini harfiyen yerine getiren Türk hükümetini mali açıdan desteklemesi gerektiği kaydedildi. IMF`nin, Türkiye`ye, beklenenin çok üzerinde bir miktarda kredi açtığını yazan The Economist dergisi, bunun uzun vadede sakıncaları olabileceğini, özellikle IMF`nin döviz kuru politikalarını düzenlemedeki bozuk sicili düşünüldüğünde bu gibi büyük ölçekli kredi vaatlerinin, büyük riskleri de beraberinde getirdiği görüşüne yer verdi. Daha istikrarlı bir ekonominin hükümetin kayıt dışı ekonomiyi kayda almasına ve vergi gelirlerini arttırmasına olanak tanıyacağına işaret edilen yazıda, AB sürecinde ve yaşanan `sınır tartışmalarında da Türkiye`nin kendisini daha az güvensiz hissetmesine` yardımcı olabileceği kaydedildi. (CUMHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.092 Değişim: 0,14% Hacim : 24.807 Mio.TL Son veri saati : 10:50
Düşük 9.092 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3697 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9456 Değişim: -0,34%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,48 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.