Ticaret Hacmi 10 Milyar Dolara Çıkartılmalı

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Devlet Bakani Yücelen: -``Türkiye İle Rusya Arasinda Gaz Hesabi Açilmalidir`` -``İki Ülke Arasinda Ticaret Hacmi 10 Milyar Dolar Seviyesine Çikarilmali`` -``Rusya`Nin 98 Milyon Dolar Tutarinda Vadesi Geçen Eximbank Borcunun Ödenmesi Konusunda Mutabakata Vardik``


ANKARA (A.A) - 24.10.2000 - Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Türkiye ile Rusya arasında gaz hesabının açılması, gaz karşılığında mal ve hizmet verilmesi gerektiğini söyledi. Devlet Bakanı Yücelen, Ankara Sheraton Oteli`nde Rusya Başbakanı Mihail Kasyanov ile yaklaşık 40 dakika süren görüşmesinin ardından gazetecilere görüşmesi hakkında bilgi verdi. Bakan Yücelen, Kasyanov`un Türkiye`de enerji sektöründe ortak yatırım yapabileceklerini bir kere de kendisine söylediğini bildirerek, ``ben de kendilerine 2012 yılına kadar alacağımız 30 milyar metreküp gazın yatırımlarının Türkiye`de planlandığını, ancak 30 milyar metreküp üzerindeki yatırımlar için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve hükümetimizle görüşebileceklerini belirttim`` dedi. Görüşmede Türkiye ile Rusya arasında gaz hesabının açılması, doğalgaz karşılığında mal ve hizmet verilmesinin uygun olacağını dile getirdiğini belirten Bakan Yücelen, ``iki ülke arasındaki bundan sonraki işbirliklerinin mümkün olabileceğini dile getirdim`` şeklinde konuştu.


DERİ İHRACATI;

Başbakan Kasyanov`un bu konuyu araştıracağını söylediğini belirten Bakan Yücelen, görüşmede deri ihracatının da gündeme geldiğini söyledi. Bakan Yücelen, şöyle devam etti: ``Şu anda, Rusya`dan Türkiye`ye deri ihracatının mümkün olmadığını gündeme getirdim. Hemen içerde gerekli talimatı verdi. Ülkelerimiz arasında veteriner birliğinin karşılıklı toplantısından sonra bu konunun çözümlenmesini, bu kadar basit bir konu için ticaretin engellenemeyeceğini hemen içerde talimatlandırdı. Sanırım 15 gün içindebu konu çözüme kavuşacak.`` Görüşmede Rusya`da iş yapan bazı müteahhitlerin karşılaştıkları güçlüklerin de gündeme geldiğini ifade eden Bakan Yücelen, Vastonya İş Merkezi`de 80 milyon dolar kredinin 50 milyon dolarının merkezi hükümetin garanti etmesine karşın 30 milyon doları için bu garantiyi vermediğini hatırlattı. Başbakan Kasyanov`un bu konuda gerekli ilgiyi göstereceğini kendisine söylediğini ifade eden Bakan Yücelen, iki ülke arasındaki ticaretin mutlaka 10 milyar dolar seviyesine çıkması gerektiğini vurguladı. Bakan Yücelen, enerji sektörünün lokomotifliği dışında ulaştırma sektöründe de işbirliği yapılabileceğini, bavul ticaretinin kalıcı hale geldiğini, ticaret merkezlerinin açıldığı andan itibaren ticaret hacmindeki açığın büyüyeceğini, bunun için doğalgaz hesabının açılması gerektiğini belirttiğini kaydetti.



ASKERİ ALANDA İŞBİRLİĞİ;

Başbakan Kasyanov`un askeri alanda iki ülkenin işbirliği yapabileceğini, Türkiye`de tank ve taşıma araçları dahil olmak üzere yatırımı yapılarak üretim yapılabileceğini ayrıca helikopter ihalesine talip olduklarını kaydettiğini bildirdi. Bakan Yücelen, konuşmasına şöyle devam etti: ``Ben de Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile bu konuyu görüşmüş olacağını da düşünerek, konuyu hükümetimize ileteceğimi söyledim. Dağılan SSCB`den kalma Eximbank kredi alacağımızın vadesi geçenlerin ödenmesi lazım geldiğini karara bağladık. Bu konuda mal ve hizmet olarak ödeemeye hazır olduklarını, bizim Rusya`dan alabilecek mal ve hizmetleri tespit etmemiz gerektiğini söyledi. Ben de bu konuda karşılıklı heyetlere eğer talimat vermez isek, bu konunun uzun süre sürüncemede kalabileceğini bildirdim. Çünkü daha önce bu yolun denendiğini ancak Rusya`nın Türkiye`ye lazım olmayan mal ve hizmetleri teklif ettiğini bildirdim. Bu konuda kendisinin gerekli talimatı vereceğini ifade ettiler.`` Rusya`nın Türkiye`ye vadesi geçen 98 milyon dolar tutarında Eximbank borcunun bulunduğunu belirten Yücelen, Rusya`nın Türkiye`ye toplam 370 milyon dolar Eximbank borcunun olduğunu söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3539 Değişim: 0,11%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9541 Değişim: -0,32%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,19 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.