TOBB ve Ecevit Görüşmesinde Son Dialog

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TOBB Başkanı Miras:-Koalisyonun Uyumlu Çalışması, Ekonominin Ve Ülkenin Rahata Kavuşmasına Tercih Edildi -Para Ve Maliye Politikaları İle Başarılabilecekler Başarıldı. Artık Yapısal Düzenlemelere Acilen İhtiyaç Duyulmaktadır -Türk Özel Sektörü, Hükümetimizin İstikrar Programını Desteklemeye Devam Edecektir -Türkiye`De Bankacılık Sektöründe Kapsamlı Bir Yapısal Düzenleme Gereklidir


ANKARA (A.A) - 12.12.2000 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, koalisyonun uyumlu çalışmasının, ekonominin ve ülkenin rahata kavuşmasına tercih edildiğini öne sürdü. Miras, Başbakan Bülent Ecevit ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın bir bölümüne katıldığı Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısında, Başbakan Bülent Ecevit`e Türk Ekonomisindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu bir rapor sundu. Fuat Miras, rapor hakkında bilgi verdiği konuşmasında, hükümetin bir koalisyon hükümeti olarak anlaşamadığı konularda uyumu bozmamak için, yapısal düzenlemeleri ertelemeyi ya da zamana bırakmayı tercih ettiğini söyledi. Yani koalisyonun uyumlu çalışması, ekonominin ve ülkenin rahata kavuşmasına tercih edildi diyen Miras, sonucun da özelleştirmeden umudunu kesen yabancı sermaye, borsadan çıkan yatırımcı ve Ekonomik İstikrar Programı`na güveni sarsılan toplum kesimleri olduğunu söyledi. Miras, Böyle bir ekonomik ortamda, elbette ki toplumun enflasyon beklentisi kırılmaz. Niye kırılsın ki? İnsanlar, nasıl olsa düzen eski düzen, ne değişiyor ki diye soracaklardır diye konuştu. Yeni ve kapsamlı tedbirlerin uygulamaya konulmasının gerekli olduğunu vurgulayan Miras, bu tedbirlerin özel sektör ile kamu sektörünün içinde bulunacağı bir İstikrar Programı İzleme Komitesi tarafından izlenmesi gerektiğini ve bu nedenle bir İzleme Komitesi`nin öncelikle kurulması gerektiğinin altını çizdi.


ÇÖZÜM ÖNERİLERİ;

TOBB Başkanı Miras, Türkiye`de bankacılık sektöründe kapsamlı bir yapısal düzenlemenin gerekli olduğunu kaydetti. Türkiye`de özellikle küçük ve orta boy bankaların birleştirilerek rehabilite edilmesinin ve mali kaynakların güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Miras, Türk bankacılık sektöründe birleşme ve satın almaların özendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Miras, kamu bankalarının kanunla belirlenen sürenin dolması beklenmeden hızla özelleştirilmesi gerektiğini, bankaların bankacılık dışındaki ekonomik alanlarda faaliyet göstermelerine mani olacak yasal düzenlemenin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vebankaların gerçek anlamda bankacılık yapmlarının sağlanmasını istedi. Fuat Miras, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun oluşturulmasının isabetli bir gelişme olduğuna işaret ederken, beklentilerinin Kurul`un bankalar üzerinde etkin bir denetim sağlaması olduğunu söyledi.


KONSOLİDE DEVLET BÜTÇESİ İLE İLGİLİ ÖNLEMLER;

TOBB Başkanı, Türkiye`de kronik hale gelen enflasyonun temel nedeninin giderek artan ve Gayri Safi Milli Hasıla`nın (GSMH) yüzde 10`unu aşan bütçe açıkları olduğu kaydederken, bu nedenle bütçe ve kamu harcamaları konusunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti. Miras, sıfır bazlı bir bütçe hazırlanarak, gereksiz harcamaların ortadan kaldırılmasını, kamu harcamaları reformu yapılmasını, etkinliği sağlamak için devletin mutlaka küçültülmesini, Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun yeni ihale yasasının hazırlanmasını ve her türlü kamu ihalesinde şeffaflığın sağlanmasını istedi.


VERGİ POLİTİKASI İLE İLGİLİ ÖNLEMLER;

TOBB Başkanı Fuat Miras, vergi politikalarında dikkatlerin daima üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik olması gerektiğini belirtirken, son yıllarda vergi mevzuatında çok sık değişiklerin yapıldığını ve ek mali yükümlülükler getiren yönetmelik ve yasaların geriye doğru işletildiğini ifade etti. Miras, Bu durum özellikle yabancı sarmayenin ülkemize gelişinde önemli bir caydırıcı etki yaratmaktadır. Yabancı sermayeye çok ihtiyacı olan ülkemizin bu tür uygulamalardan sakınması ve yabancıya güven vermesi gerekmektedir dedi. Fuat Miras, Türkiye`de ciddi, kalıcı ve Anayasa ve yasalara uygun bir vergi düzenlemesi yapılmasını ve yatırım indirimine stopaj vergisinin mutlaka kaldırılmasını, sermaye piyasasının canlandırılması için her tür hisse senedi alım satımlarından elde edilen gelirlerin vergi kapsamı dışında bırakılmasını istedi. KDV oranlarının aşağı çekilmesini ve sigorta prim oranlarının yeniden düzenlenmesi sağlanarak etkin bir vergi denetim sisteminin kurulmasını da isteyen Miras, vergi potansiyelini daraltan ek vergi ve asgari geçim standardı gibi uygulamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.


KAMU YÖNETEMİ VE BÜROKRASİ İLE İLGİLİ ÖNLEMLER;

Fuat Miras, kamu yönetiminin yeniden yapılanması ve şeffaflaşması gerektiğini vurgularken, idari yapının AB Müktesabatı doğrultusunda öncelikle düzeltilmesi gerektiğini ve bürokratik mekanizmanın etkinliğinin tekrar sağlanması gerektiğini kaydetti. Türkiye`de enflasyonun kontrolünde arz yönlü politikalarında devreye sokulmasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirten Miras, bu çerçevede yatırımı ve üretimi artıracak tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Miras, üretimi ve istihdamı artırmaya, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve teknoloji geliştirmeye yönelik ihracat artırıcı selektif yatırım teşviklerinin organize sanayi bölgelerinde kullandırılmasını, tarım politikasının AB normlarına uydurulması bakımından destekleme politikalarında prim sistemine geçilmesini istedi. TOBB Başkanı Miras, Türk özel sektörünün görüşü alınmadan hazırlanan, üretim, yatırım ve istihdamı olumsuz etkileyecek ve kayıtdışı istihdamı artıracak İş Güvencesi Yasa Tasarısının geri çekilmesini de istedi.


İTHALAT-İHRACAT VE ÖZELLEŞTİRME;

Miras, son günlerde yaşanan finansal krizin ortaya çıkmasında giderek artan cari işlemler açığının önemli bir neden olduğunu ve bu sonucun ortaya çıkmasına esas olarak, döviz kurunun enflasyonun düşürülmesinde çıpa olarak kullanılmasının sebep olduğunu belirtirken, gelecek yıl ihracatın artırılması ve tüketim malları ithalatının kısıtlanması için gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğuna işaret etti. Özelleştirilecek kamu işletmelerinin, mali yapısı güçlü, Türkiye`ye teknoloji getirebilecek ve yolsuzluk söylentilerine bulaşmamış firmalara satılarak yabancı sermayenin gelişinin özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Miras, Helsinki Zirvesi sonucu AB adaylığı ilan edilen Türkiye`nin Kopenhag kriterlerine uygun yasal düzenlemelerin vakit geçirmeden Meclis`e sevkedilmesi gerektiğini söyledi.


ÖZEL SEKTÖR, İSTİKRAR PROGRAMI`NI DESTEKLEYECEK

Fuat Miras, Türkiye`deki kronik enflasyonun temelde yapısal özellikli olduğunu belirtirken, toplumun bekleyişlerinin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Yapısal düzenlemeye yönelik önlemlerin büyük bir önem taşıdığını kaydeden Miras, Para ve maliye politikaları ile başarılabilecekler başarılmıştır. Artık yapısal düzenlemelere acilen ihtiyaç duyulmaktadır dedi. Miras, şu anda en kritik noktada bulunulduğunu ve artık geri dönülmez bir aşamada olunduğunu belirterek, şöyle devam etti: İstesek de istemesek de bu yolun dönüşü yoktur. Alternatifi de yoktur. Bu yoldan değil dönmek, uzun süre kararsız beklemek bile, tahmin etmeyeceğimiz büyük sorunlara yol açar. Türk özel sektörü, Hükümetimizin enflasyonu kontrol altına almak ve dengeli iktisadi büyümesi sağlamak için uygulamaya koyduğu istikrar programını desteklemeye devam edecektir. Ancak tüm bunlar yapılırken yabancı yatırımcıları ve işadamlarını ürkütücü, caydırıcı ve güven yitirici gereksiz medyatik demeçlerden de sakınmalıyız.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3934 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
34,9880 Değişim: -0,22%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,74 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.