Toplumsal Uzlaşma Çağrısı

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Reel sektöre şok yaşatmayacak şekilde ekonominin sağlıklı büyümesi gerekiyor`` diyen Yücaoğlu, yapılan hatalar nedeniyle ekonominin mehter takımı gibi iki ileri bir geri yürüdüğünü söyledi.


TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, özel sektörün artık kararlar alınırken, hükümetin yanında olmak istediğini belirterek, Başbakan Bülent Ecevit`e `Milli Ekonomi Kurulu` kurulmasını önerdiğini bildirdi. `Reel sektöre şok yaşatmayacak şekilde ekonominin sağlıklı büyümesi gerekiyor` diyen TÜSİAD Başkanı, yapılan hatalar nedeniyle ekonominin mehter takımı gibi iki ileri bir geri yürüdüğünü söyledi. Ankara`da yapılan Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında hükümete sert eleştirilerde bulunmadıklarını savunan Yücaoğlu, `Sert değil, realist olduğumuzu düşünüyorum` dedi. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ekonomi ile ilgili kararların mutlaka özel sektör ile istişare içinde alması gerektiğini belirterek, `Özel sektör artık bizzati kararlar alınırken hükümetin yanında olmak istiyoruz` diye konuştu. TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu, ekonominin ön cephesinde yer alan özel sektörün temsilcileri, işçi sendikaları ve diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılacağı, uzmanlık isteyen alanlarda, tavsiyeler üretecek, ihtisas komisyonlarıyla desteklenmiş ve çalışmaları yasayla düzenlenmiş bir Milli Ekonomi Kurulu`na ihtiyaç bulunduğunu kaydederek, yaşanan son gelişmelerin de bu ihtiyacın aciliyetini ortaya koyduğunu vurguladı.


Ankara`da geçtiğimiz hafta Başbakan Bülent Ecevit`e Milli Ekonomi Kurulu oluşturulması gerektiğini ilettiklerini anlatan Yücaoğlu, `Sayın Başbakan bu konuya sıcak baktığını ifade etti. Ama önce bunun Bakanlar Kurulu`nda bakanlara anlatılması gerekiyor` dedi. TÜSİAD`ın Ankara`da yapılan YİK Toplantısı`nda hükümete yönelik yapılan eleştirinin dozunun yüksek olmadığını söyleyen TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu, `Sert değil realist olduğumuzu düşünüyorum` dedi. Türkiye`nin programdan sapma yoluyla ekonominin durmasına layık olmadığını kaydeden Yücaoğlu, son krizle reel sektörün bir şok yaşadığını vurguladı. GSMH büyümesinin durdurulmaması gerektiğini ifade eden Yücaoğlu, `Büyüme olmazsa sağlıklı istihdam olmaz. Katma değer yaratılamaz. Ne vergi toplayabilirsiniz, ne istihdam yaratabilirsiniz ne de kaynak toplayabilirsiniz. Ondan sonra ekonomide iki adım ileri bir adım geri giden tablolar oluşuyor. 11 ay boyunca üretim ekonomisine doğru giden Türkiye aniden rant ekonomisi şartlarına döndü. Türkiye`nin önünde takvime sadık kalarak yürütmesi gereken bir program var ve biz özel sektör olarak sağlıklı büyüme ve programın sağlıklı uygulanması için karar mekanizmasında hükümetin yanında olmak istiyoruz` diye konuştu.


ESK YERİNE MİLLİ EKONOMİ KURULU;

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, her konuda bir danışma merkezine ihtiyaç bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: `Senelerdir gayemiz ESK`nın çalışma idi. Bunun adına isterseniz Milli Ekonomi Kurulu deyin isterseniz başka bir şey. Artık Türkiye`nin en ciddi biçimde çalışması gereken konu bu. Her konuda özel sektörün uygulamaların içinde olmamasından dolayı hatalar yapılıyor. Örneğin enerji konusu. Özel sektör enerji konusunun dışında bırakılıyor, herşey kapalı kapılar ardında olup bitiyor. Doğru kararlar alınamıyor. Bankacılık konusunda istişare lazım. Vergi Konseyi`nin çalışması şart. Belki de Milli Ekonomi Kurulu`nu çeşitli parçalara ayırmak lazım. ESK daha dar kapsamlı kaldı. Her konuda danışma merkezi olmalı. Reel sektöre şoklar yaşatmayacak şekilde ekonominin sağlıklı büyüme gerekiyor.` (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3807 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0259 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,11 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.