Türk-Alman Işbirliği

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Türk-Alman İşbirliği Konseyi Toplantilari Ortak Protokolü İmzalandi


BERLİN (A.A) - 10.11.2000 - Almanya`nın başkenti Berlin`de yapılan Türk-Alman İşbirliği Konseyi (DTKR) 7. dönem toplantıları sonrasında, Ortak Protokol imzalandı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu ile Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wolfgang Ischinger tarafından imzalanan Ortak Protokol`de, Ticaret ve Mal Mübadelesi, Turizm ve Sanayi ve Yatırımlar adlı 3 çalışma grubunun yaptığı görüşmeler ile ilgili sonuçlar yer aldı. Ticaret ve Mal Mübadelesi Çalışma Grubu toplantısında, bu yıl içinde her 2 ülke arasındaki mal mübadelesinin karşılıklı olarak iki haneli rakamlar düzeyine çıktığı ve yapılan son konsey toplantısından sonra bir dizi soruna çözüm bulunduğu belirtildi. Turizm Çalışma Grubu toplantısında, tatilini Türkiye`de geçiren Alman turistlerin sayısının 2000 yılında rekor seviyeye ulaşmış olmasının, öncelikle Türk tarafının turizm hizmetlerindeki kaliteyi düzeltme gayretlerinin bir sonucu olarak görüldüğü kaydedildi.


Sanayi ve Yatırımlar Çalışma Grubu toplantısında ise, Türk tarafının enerji sektöründe devam eden ve planlanan özelleştirmeler hakkında bilgi verdiği belirtilen Ortak Protokol`de, Türk tarafının GAP ile ilgili bilgi verdiği ve Alman işadamlarını bölgeye yatırım yapmaya davet ettiği ifade edildi. Her 2 tarafın da, küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında yoğun bilgi alışverişi geçekleştirilmesi imkanlarının araştırılması konusunda mutabık kaldıkları kaydedilen protokolde, Alman tarafının özellikle hidro elektrik enerjisi projeleri ile ilgili işbirliğinin geliştirilmesine ilgi duyduğu vurgulandı.


TİCARET HACMİ 23 MİLYAR MARKA ULAŞTI...

Almanya`nın, Türkiye`nin en önemli ticaret ortağı olmaya devam ettiği bildirilen protokolde, 1999 yılındaki ticaret hacminin yaklaşık 23 milyar marka ulaştığı, bu yılın ilk 6 ayında da Türkiye`nin Almanya`ya ihracatının yüzde 10, Almanya`nın Türkiye`ye ihracatının da yüzde 32 civarında arttığına dikkat çekildi. Portokol`de ayrıca, Alman hükümetinin 1999 yılında Türkiye`ye yapılan ihracat için 3 milyar 280 milyon mark tutarında ihracat teminatı verdiği, Türkiye`nin ihracat teminatı verilen ülkeler arasında Çin ve Brezilya`nın önünde ilk sırada yer aldığı belirtildi.


Türkiye`deki Alman doğrudan yatırımlarının da memnuniyet verici şekilde geliştiğine işaret edilen protokolde, Türkiye`deki Alman iştirakli ortak teşebbüslerin sayısının bine yaklaştığı ve Yap-İşlet modeli çerçevesinde Alman Steag şirketi tarafından kurulacak olan toplam yatırım tutarı bir buçuk milyar dolara ulaşan bir enerji santralinin temelinin 4 Kasım`da İskenderun`da atıldığı hatırlatıldı. Protokolde Türk tarafının, GAP bölgesinde yapılacak yatırımlar ve Türkiye`nin önemli bir köprü işlevi görebileceği Kafkasya Bölgesi ile Orta Asya`ya yönelik işbirliği ve yatırım imkanları konusundaki temasların sağlayacağı avantajlara dikkati çektiği belirtildi. Alman tarafının ise, Türkler tarafından Almanya`da yapılan doğrudan yatırımların artmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve Türk işadamlarının Almanya`da gerçekleştirdikleri yatırımların ikili ekonomik ilişkiler açısından önemini vurguladığı kaydedildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5688 Değişim: 0,29%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7585 Değişim: 0,08%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.495,61 Değişim: 0,45%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.495,96
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.