Türk internet yazılımı dünya pazarında

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Effect Multimedya iki yıldır üzerinde çalıştığı RelationSite eCRM ve içerik yönetim yazılımıyla,dünya pazarında dikkatleri üzerine çekecek gibi.


Genel Müdür Suat Karakaş, şu anda dünya üzerinde RelationSite benzeri bir ürün olmadığını söylüyor. Yazılım, adından da anlaşıldığı gibi internet üzerinde kısa sürede yatay ve dikey topluluk sitelerinin oluşturulması ve etkili bir şekilde yönetilmesi sağlayan araçlar içinde bulunduruluyor. Paket halinde sunulan eCRM ve içerik yönetim paketleri internet üzerinde portal kurmak isteyen şirketleri aylarca kod yazma derdinden kurtararak onlara kısa sürede kullanıcılarına birçok hizmeti sunabilecekleri bir ortam yaratabiliyor. Şu anda Türkiye ve ABD’de birkaç sitede kullanılmaya başlanan yazılım, bu tür siteleri yapmaya yaramayan diğer yazılım paketleriyle yapılanların neredeyse yarısına mal olmasıve şirketleri kod yazma derdinden kurtarmasıyla dünyada ilk örnek durumunda.


AKILLI TOPLULUK SİTELERİ;

RelationSite temel mantığı , internet üzerinden ilgi alanları veya ortak noktalara yönelik topluluklar yaratılması ve bunların yönetilmesine dayanıyor. Topluluklara yönelik içerik oluşturma internetin trendlerinden biri. Örneğin otomotiv ve sağlık sektöründeki şirketler, kendi aralarında kuracakları portallarla hem buradan ticaret yapmak hem de müşterilerin eğilimlerini ortaya çıkaracak bilgileri de elde etmek istiyorlar. Çünkü ilgi alanlarına göre insanları bir araya getirmek için onlarda bir grup ruhunun yaratılması için araçlar ve ilgilerini çekecek zengin bir içerik sunmak gerekiyor. İnsanlara göre daha fazla özelleşebilecek siteler gerekiyor. Tabii tüm bu içeriği yönetebilecek ve özelleştirebilecek bir altyapı.. Karakaş, bu tür siteler yapmak için Vignette, IPS gibi rakip site geliştirme paketlerinin olduğunu söylüyor.


Ancak bu paketler alındıktan sonra bir yazılımcı ekibinin siteyi kurmak için aylarca kod yazması gerekiyor. Hatta site kurulduktan sonra bile kod yazmak için insana ihtiyaç oluyor. “Ancak RelationSite dünyada tek örnek olarak bir topluluk ve elektronik ticaret sitesinin ihtiyacı olan hizmetleri ve araçları hazır paket halinde sunuyor” diyen Karakaş, hem de bunu diğer araçlardaki maliyetin yarısına yaptıklarını belirtiyor. Diğer yazılım araçlarıyla 1 milyon dolara mal olan bu portal, RelationSite’ın tüm modülleriyle yaklaşık 400-450 bin dolara mal ediliyor . “Bu nedenle ABD’de oldukça başarılı olacağımızı düşünüyoruz” diyor.


NELER YAPIYOR?

RelationSite tamamen modüler bir yapıya sahip. İçinde içerik yönetim, CRM, e-posta, kısa mesaj, kütüphane, ajanda gibi 40’a yakın modül bulunuyor. Bu modüllerle belirli alanlarda ortaklaşmış insanlara bir topluluk kültürü yaratılabiliyor. Bunlarda tamamen internet tabanlı yapılıyor. Karakaş, ürünün öne büyük özelliğinin eCRM olduğunu belirtiyor. Yani RelationSite kullanan bir siteye üye olduğunuz zaman, site sizin hangi haberleri okuduğunuzu, ilgi alanlarınızı, yaşınız tuttuğunuz takım gibi yüzlerce bilgiye göre size içerik oluşturabiliyor.
Şirket kullanıcıları bu bilgilere göre reklam ve pazarlama faaliyetlerinidaha etkin hale getirirken kullanıcılar da kendilerine özet hizmet alabiliyor. Tabii burada bireysel olarak insanlara hizmet götürürken onları bir topluluk haline getirecek araçlar da sunuyor. Zaten ürünün adı da bu nedenle RelationSite. Buna yönelik olarak ürünü içinde ICQ benzeri chat ortamları , Yahoo Massenger gibi kısa mesaj araçları ve Outlook gibi çalışan elektronik posta sistemi bile bulunuyor. Bunlar da tamamen internet tabanlı sunuluyor. RelationSite’ın avantajları bunlarla sınırlı değil. İçinde beğenilen haber, makale, resim gibi dosyaların saklanabildiği kütüphane , resim albümü ravdevuların ve önemli günlerin kaydedildiği kişisel ajanda gibi bir çok modül bulunuyor. Karakaş, “Biz burada 40’a yakın “lego” parçalarına benzeyen ve şirketin ihtiyaçlarına göre kullanılabilen modeller sunuyoruz. Bu parçalarla bir firmaya intranet , bir diğerine elektronik ticaret sitesi, bir diğerine ise sektörel işten işe ticaret sitesi kurabiliriz. Her türlü ihtiyaca göre “modüller” bir araya getirilebiliyor”dedi.


AKILLI YÖNETİM;

Buraya kadar kullanıcıya sunulan hizmetlerden bahsettik. Ama asıl önemli olan noktalardan biri şirketlere sunulan hizmetler. Bunların başında RelationSite’in şirketlere kullanıcıyı tam olarak tanıtma olanağı sağlaması geliyor. Birçok konvensiyonel şirketin portal kurmaya çalıştığını belirten Karakaş, burada çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Örneğin bir otomotiv’ci ‘ben mega bir portal yapacagım” diyor. Evet bir sürü para harcıyorlar ve yapıyorlar. Ama kim neyi okuyor, neyle ilgileniyor, bunları bilemiyorlar.” İşte RelationSitekullanıcının tüm hareketlerini kaydederek şirketleri tam hedeflerine götürecek segmentler yatırımlarına olanak tanıyor. Hem de kolayca. Örneğin yaşları 25-35 arasında, gelir düzeyi şu kadar mesleği tüccar olan, evli insanlar diye bir segment yapıp şu reklamları onlara göster ya da bu anketleri şunları göster diyebiliyoruz.


ABD’DE OFİS;

“Rakiplerimiz Vignette, IPS gibi uluslar arası şirketler” diyor Karakaş. “Peki onlardan farkımız ne? Aslında bunlar bizim tam da rakiplerimiz değil. Onların ürünleri “alın kendiniz yapın” türünde. Yani onların paketlerini alıyorsunuz. Tekrar kod yazıyorsunuz. Daha sonra sürekli kod yazacak bir ekip bulunduruyorsunuz. Bu kodlama derdinden kurtulamıyorsunuz. Biz size siteyi kuruyoruz, eğitimini veriyoruz. Biz kodlama derdinden kurtarıyoruz. Onlara sadece mizanpajı kolayca değiştirmek ve içerik üretmek kalıyor.” Ürün ABD’de ve Tükriye’de piyasaya sunuldu. Yakında Avrupa’da da pazarlanacak. ABD’de iki portal şu anda RelationSite’ı kullanıyor ve biri de bitmek üzere. Türkiye’de henüz kurucu şirket tarafından duyurulmamışbir proje tamamlandı. İki proje de başlangıç aşamasında. RelationSite, 150 –400 bin dolarlık fiyatıyla benzerlerinin yarı fiyatında olsa da büyük oyunculara yönelik. Karakaş, “Önümüzdeki yıl küçük ve orta boy internet girişimlerinin kullanabileceği RelationSite benzeri bir paketi piyasaya çıkaracağız” diyor. Bu ürünün çok büyük bir ilgli göreceğini belirten karakaş, fiyatının ise 15 –20 bin dolar olacağını söylüyor. (PARA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.516 Değişim: -0,15% Hacim : 58.594 Mio.TL Son veri saati : 15:57
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4863 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7520 Değişim: 0,09%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.492,56 Değişim: 1,23%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.494,65
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.