Türkiye için 'Potansiyel Riskler'

27.04.2015 - 15:49 | Son Güncelleme :
Türkiye için 'Potansiyel Riskler' | Ekonomi Haberleri

Türkiye 2015 Görünümü “Potansiyel Riskler ve Testler”

Türkiye 2015 Görünümü “Potansiyel Riskler ve Testler” raporumuzda beklentilerimizi ve özellikle uzun zamandır risk olarak gördüğümüz özel sektör borçlarını inceledik. Hangi kur seviyesinde reel sektörün kısa vadeli yükümlülüklerini likit varlıkları ile karşılayabileceği hangi seviyeden sonra likit varlıklarının kısa vadeli finansal yükümlülüklerini karşılamakta zorlanacağını tesbit etmeye çalıştık.

Haberin Devamı

Reel Sektör için Büyüme mi, Yoksa Kur seviyesi mi önemli?

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde reel sektörün borcu 14 kat arttı. Reel sektörün net borcu 2014 yılı sonunda 1 trilyon 31 milyar TL’e yükseldi. Bu borcun %63,5’i dövizken, %36,5’i ise TL’dir. Şirketlerin 2014 sonu itibariyle döviz borçları 652 milyar TL (281 milyar USD ), döviz varlıkları 184 milyar TL (79 milyar USD)dir. Varlık hesabına likit kalemler alındığından yurt dışındaki doğrudan yatırımlar (19 milyar USD) hesaplara dahil edilmemiştir. Reel sektörün 2014 sonu itibariyle 470 milyar TL (202 milyar USD) döviz açığı bulunmaktadır.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Merkez Bankası tarafından açıklanan reel sektör bilançolarından faydalanarak reel sektör tahmini likit varlıklarını ve hangi kur seviyesinde şirketlerin kısa vadeli borçlarını ödeyebileceğini yada ödeyemeyeceğini tahmin etmeye çalıştık.  Çalışma sonunda birçok firmanın USDTRY’nin 2,90 seviyesinin görmeden kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamakta zorluk çekebileceğini, kur 3,54 (2,70’den % 31 daha çıkması halinde) seviyesine geldiğinde ise net borcu olan ve döviz açığı olan firmaların çoğunun kısa vadeli yükümlülüklerini ödemekte sorun yaşayacağı kanısına vardık.  Hali hazırda 2,70 kur ile yılbaşından bu yana 76 milyar TL net kur farkı zararı oluşan reel sektörde (doğrudan yatırım kalemi dahil 68 milyar TL) ,  USDTRY paritesinin 2,90 yükselmesi halinde 116 milyar TL net kur farkı zararı oluşabilecektir.

Haberin Devamı

Diğer yaptığımız çalışmada Reel sektör ile ilgili tahmini kar hesaplamaya çalıştık. Sektörlerin karlılığını iki farklı yöntemle ile tahmin ettik. İlk yöntemde TCMB’nın açıkladığı sektör bilançolarından faydalanarak net kar marjı alındı ve çıkan oran ile toplam sektörler karı tahmin edildi. İkinci yöntemde ise Gelir İdaresi verileri göre tahmini kar rakamları hesaplanmaya çalışıldı (Bankaların ödediği vergiler ve karlar elendi). Tablolarda da görüleceği üzere iki farklı yöntemle reel sektörün tahmini net karı bulunmaya çalışılmıştır. Yapılan incelemelerde kurlarda aşırı yükselişin olduğu dönemlerde şirketlerin zararlarının ciddi bir şekilde artığı gözlemlenmektedir. USDTRY’nin 2,90 civarına yükselmesi ve büyümenin yataya dönmesi halinde ise Türkiye için negatif senaryo oluşabilmektedir. Diğer taraftan şirketlerin varlıkları ve nakit dönüş süresi kısa vadeli finansal borçları ödemede belirleyici olacaktır. Şirketlerin nakit dönüş süresinin uzun ya da kısa olması şirketlerin nakit yaratması üzerinde etkilidir. GSYH büyüme oranı nakit dönüş süresini belirleyen en önemli faktördür.

Bu çerçevede, kurdaki aşırı dalgalanmalar reel sektörün kısa vadeli finansal borçlarını ödemede sorun yaşamasına neden olabilecektir. Büyümenin yavaşlaması ise şirketlerin nakit üretmesini zorlaştırabilecek ve zaten kur baskısı altında kalan firmalarda durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilecektir. Temel Bankacılık rasyoları incelendiğinde bankalarımızda herhangi bir sorun gözükmemekle birlikte, kur artışı ve büyümenin yavaşlaması halinde, reel sektöre verilen kredilerde sorunlar yaşanabileceği düşünülmelidir.

2015 Zor yıl

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

2015 yılı sadece bizim için değil tüm çevre ve gelişmekte olan ülkeler için zor bir yıl. Türkiye için geçtiğimiz sene petrol fiyatlarının düşüşü olumlu olsa da, kurlardaki hareket enflasyon artışına neden olurken, çevre ülkelerdeki sorunlar ihracatımızı negatif etkilemektedir.  ABD faiz artırımına giderken Türk Lirası,  enflasyon, cari açık ve seçim belirsizliği ile negatif ayrışmıştır. Kamu finansmanı konusunda her şey yolunda gözükmekle birlikte, kur hareketlerinin yoğun olması halinde reel sektörün döviz cinsi yükümlülükleri ekonominin odak noktası olabilecektir.

Haberin Devamı

Kaynak: Alan Menkul Değerler


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5719 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9959 Değişim: 0,48%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0261
Açılış: 34,8286
2.429,57 Değişim: 0,26%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.