Türkiye, Mısır`ı Dünya Ticaret Örgütüne Şikayet Etti

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye, Nervürlü Demir Ürünlerine Yüzde 23-66 Oranında Damping Vergisi Koyan Mısır`I, Dünya Ticaret Örgütü`Ne Şikayet Etti -İki Ülke Arasında Anlaşma Sağlanması İçin İlk Görüşme, Geçen Hafta Yapıldı -Damping Vergisinden Sonra Mısır`A Demir İhracatı Durdu.


ANKARA (A.A) -15.12.2000- Türkiye, nervürlü (çıkıntılı) demir ürünlerine yüzde 23-66 oranında damping vergisi koyan Mısır`ı, Dünya Ticaret Örgütü`ne (DTÖ) şikayet etti. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, DTÖ sürecinde iki ülke arasında anlaşmazlıkların çözümü için ilk görüşme geçen hafta Kahire`de yapıldı. Görüşmelerle gelecek yıl Ocak`a kadar anlaşma sağlanmaması halinde, DTÖ bünyesinde kurulacak panel ile sorun karara bağlanacak. Edinilen bilgiye göre, Mısır, Türkiye menşeli nervürlü demire, firmalara göre değişmekle birlikte, geçen yıl Ekim ayında yüzde 23-66 arasında damping vergisi uygulamaya başladı. Damping vergisi uygulamasından itibaren Mısır`a yönelik nervürlü demir ihracatı tamamen durdu. Demir-Çelik Üreticileri Derneği`nin (DÇÜD) verilerine göre, Mısır`a, 1998`de, 42 milyon dolar karşılığında 193 bin ton nervürlü demir ihraç edildi. 1999`da ise damping vergisi konulduğu ay olan Ekim`e kadar 24 milyon dolar karşılığında 127 bin ton demir ihracatı yapıldı. Geçen yıl Ekim`den itibaren bu ülkeye demir ihracatı yapılamadı.


DÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Mısır`ın yerli üreticisini korumak için, hem kendi mevzuatına hem de DTÖ kurallarına aykırı olarak damping vergisi koyduğunu söyledi. Mısır`ın damping soruşturmasını açtıktan sonra Türk firmalarından bilgi istediğini, firmaların dosyalar dolusu bilgi gönderdiğinin ertesi günü ise verginin uygulanmaya başlandığını anlatan Yayan, mevzuata aykırı olarak bu bilgilerin incelenmediğine işaret etti. Yayan, damping vergisi sürecinin, hem Mısır`ın iç mevzuatına hem de DTÖ`nün kurallarına aykırı işlediğini kaydetti. Mısır`ın damping kararı üzerine, Türkiye, bu yıl 6 Kasım`da Mısır`ı DTÖ`ye şikayet etti. DTÖ kuralları uyarınca, iki ülkenin şikayet tarihinden itibaren 2 ay içinde görüşerek anlaşmazlığı çözmesi gerekiyor. Bu kapsamda iki ülke yetkilileri arasında ilk görüşme, geçen hafta Kahire`de yapıldı. Görüşmelerde gelecek yıl Ocak ayı sonuna kadar anlaşmazlık sağlanmaması halinde, DTÖ bünyesinde panel kurulacak. Mısır`ın damping vergisi uygulaması, İsrail`in ise demir-çelik ürünlerine tarife kotası koyması nedeniyle Türkiye`nin bölgeye yönelik ihracatının olumsuz etkilendiğini belirten DÇÜD Genel Sekreteri Yayan, üretim maliyetlerinin yüksekliği, devletin hiç teşvik vermemesi nedeniyle firmaların damping yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Ocak-Eylül dönemi itibariyle 1 milyar 139.2 milyon dolar olan Türkiye`nin demir-çelik ihracatı, yüzde 10.5 artış ile bu yıl 1 milyar 259 milyon dolara çıktı.


TÜRKİYE DE DTÖ`YE ŞİKAYET EDİLMİŞTİ;

Hindistan, gümrük birliğinden sonra, AB`ye paralel olarak üçüncü ülkelere tekstil ve konfeksiyon kotası uygulayan Türkiye`yi DTÖ`ye şikayet etmişti. DTÖ bünyesinde kurulan panel, Türkiye`yi haksız bulmuştu. Öte yandan nervürlü demir, düz yuvarlak demirden daha dirençli, dayanaklı olarak biliniyor. Dünya çapında özellikle yüksek binalarda nervürlü demir kullanılıyor. Nervürlü demir kullanımı, betonun demirden sıyrılmasına karşı yüzde 30 daha fazla direnç veriyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.998 Değişim: 2,18% Hacim : 36.726 Mio.TL Son veri saati : 11:57
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3302 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0564 Değişim: -0,19%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.281,61 Değişim: 0,18%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.