Üçüncü köprü açıldı

26.08.2016 - 17:10 | Son Güncelleme :
Üçüncü köprü açıldı | Ekonomi Haberleri

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için açılış töreni düzenlendi. Toplam maliyeti 4.5 milyar lirayı bulan köprünün resmi açılış törenine çok sayıda devlet başkanı katıldı.

İstanbul Boğazı'nın üçüncü köprüsü olan Yavuz Sultan Selim resmi törenle açıldı.

"İNŞALLAH 31 AĞUSTOS'A KADAR ÜCRETSİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi.

Erdoğan, "Eğer lider taşın altına gizlenirse, millet, ordu dağın arkasına gizlenir. Onun için yürüyeceğiz, üzerine üzerine yürüyeceğiz. Bütün bu saldırılar Suriye’deki operasyonun -tüm terör örgütlerini kapsayacak şekilde geniş tutmamızın- ne kadar doğru olduğunun tescilidir. PKK’nın, DAEŞ’in, FETÖ’nün arkasındaki güçlere sesleniyorum. Kendinize çeki düzen verin. Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor, gelmeyecek. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin. Türkiye’de döktüğünüz kan yeter, Suriye’de döktüğünüz kan yeter, Irak’ta, Afganistan’da Mısır’da Libya’da Filistin’de döktüğünüz kan yeter. Pakistan’da döktüğünüz kan yeter. Sanılmasın ki bölge insanları durduk yerde birbirinin boğazına sarılıyor. Tam tersine, bölgedeki toplumlar kendi haline bırakıldığında barışı, refahı, huzuru çok çabuk bulacaktır. Her gecenin bir sabahı olduğu gibi bu karanlık dönemin de bir sonu mutlaka vardır. Şimdi bir müjde veriyorum size. Buraya böyle az buz harcama yapılmadı. Adil olacağız, insaflı olacağız. İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar, inşallah köprüden geçiş ücretsiz olacak" dedi. 

Haberin Devamı

DAKİKA DAKİKA AÇILIŞ TÖRENİ

18:25-Eğer lider taşın altına gizlenirse, millet ordu dağın arkasına gizlenir. Onun için yürüyeceğiz, üzerine üzerine yürüyeceğiz. Bütün bu saldırılar Suriye’deki operasyonu, tüm terör örgütlerini kapsayacak şekilde geniş tutmamızın, ne kadar doğru olduğunun tescilidir. PKK’nın DAEŞ’in FETÖ’nün arkasındaki güçlere sesleniyorum. Kendinize çeki düzen verin, Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor, gelmeyecek. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin. Türkiye’de döktüğünüz kan yeter, Suriye’de döktüğünüz kan yeter, Irak’ta, Afganistan’da Mısır’da Libya’da Filistin’de döktüğünüz kan yeter. Pakistan’da döktüğünüz kan yeter. 

Haberin Devamı

18:35- Sanılmasın ki bölge insanları durduk yerde birbirinin boğazına sarılıyor. Tam tersine, bölgedeki toplumlar kendi haline bırakıldığında barışı refahı huzuru çok çabuk bulacaktır. Her gecenin bir sabahı olduğu gibi bu karanlık dönemin de bir sonu mutlaka vardır.

18.40- Şimdi bir müjde veriyorum size. O kadar da olmaz. Şimdi buraya böyle az boz harcamalar yapılmadı, adil olacağız, insaflı olacağız. İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar inşallah köprüden geçiş ücretsiz olacak

18.03- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahnede açıklama yapıyor.

"SİZE DE BU ESERLER YAKIŞIRDI"

Erdoğan, "Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ve Kuzey Çevre Otoyolunun İstanbulumuza milletimize Avrupa ve Asya kıtalarımıza, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprünün projesinin hazırlanmasından inşaatına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanlarımızı bürokratlarımızı yüklenici firmalarımızı mühendislerimizi işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Tabi ki bu süreçte üç başbakan ve bir de az önce dinledik sayın Gül ile birlikte çalıştık. Temeli sayın Gül ile birlikte attık. Başbakandım ve o zaman ulaştırma bakanı da bugün başbakan sayın Yıldırım’dı. Büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu. Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok. Yapacağız dedik ve Allah’a hamd olsun, işte Halep oradaysa arşın burada. Siz tankların topların F-16’ların önünde duran bir milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı" şeklinde konuştu.

"DÜNYA FİLMLERİ BURADA ÇEKİLECEK"

Cumhurbaşkanı, “Birinci Köprü şimdi ne oldu? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. İkinci Köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü açıyoruz. İnşallah boğazın altından zaten bir Marmaray’ımız var. İnşallah 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Bu millet Allah’ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak. Bunları yapacağız. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak, öyle lafla olmuyor icraatla oluyor. Bu güzel günümüzü bizlerle paylaşan Bahreyn Kralı El Halife’ye, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’a, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’ya, Bulgaristan Başbakanı Borisov’a, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı’na, dost ve kardeş ülkelerin sayın başbakan yardımcılarına, bakanlarına, kıymetli temsilcilerine şahsım ve milletimi adına şükranlarımı sunuyorum. Biz gerçek dostlarımızı, kara günlerimizde de güzel günlerimizde de yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz.

Haberin Devamı

Şu anda Avrupa’dayız, Asya’ya geçeceğiz. Kıtaları birleştiriyoruz, bu köprü hem tekerlekli araç geçişini, hem de raylı sistemi birlikte sağlama bakımından dünyada öncü bir köprü. Böyle bir özelliğe sahip. İşte şu anda iftiharla gördüğümüz seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz, bunu göreceksiniz. Dünya filmleri buralarda çekilecek bunu göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri, biz bunlarla anılacağız.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ AÇIKLAMASI

İnşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Bu da yetmeyecek, şimdi Çanakkale’ye de bir gerdanlık lazım, Çanakkale Köprüsü’nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı. Siz nasıl bunları yaparsınız diyorlar. Biz hangi milletin ahvaliyiz, torunlarız ya…

İşte iki ay önce İzmit Körfezi’nin üzerinde Osmangazi Köprüsü’nü hizmete açmıştık, geçtiğimiz yıl Atatürk Barajı’nın üzerine kurulan Nissibi Köprüsü ile Keban’da inşa edilen Karamağara Köprüsü’nü millete kazandırmıştık" şeklinde konuştu.

3. HAVALİMANI VE ÜÇ KATLI İSTANBUL TÜNELİ

Erdoğan, “Hemen yakınımızda, 3’ncü havalimanı var. İlk etapta 90 milyon yolcu, 2018’de ilk etabı açacağız. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanımıza kavuşuyoruz.

Şimdi bir de üç katlı büyük İstanbul Tüneli… Diğer alanlarda da projelerimizi programlarımızı hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Türkiye tamamlanan, inşası süren başlanacak projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Sıkıntılı bir yıl olsa da ekonomi olumlu bir yönde seyrediyor. Dayanışma halinde olacağız, bu badireyi de çok daha başarılı şekilde atlatacağız.

80 milyon tek millet olduk. Türküyle Kürdüyle Lazıyla Çerkeziyle velhasıl 80 milyon tek millet. İki, tek bayrak dedik. Bayrağımıza eş asla başka bir bayrak tanımıyoruz. Üç, 780 milyon metrekare tek vatan. Bu vatan içinde operasyona giren bunun bedelini öderler, ödedikleri gibi. Dört, tek devlet. Şimdi pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar. Ne dedik, inlerine gireceğiz. Girdik mi, girdik.

Bugün malum 11 şehidimiz var, 78 yaralımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize Allah’tan şifa diliyorum. Gaziantep’te ne yazık ki, DAEŞ’in 14 yaşında bir çocuğun vücuduna bombaları bağlayarak onu canlı bomba olarak kullanmak suretiyle 53 şehidimiz de orada oldu. Düşünün bir kına gecesinde bu yaşandı. Ve 100’ün üzerinde yaralı. Bunun İslam’la alakası yoktur. Bunlar Müslüman filan değildir. Öyle ellerinde taşıdıkları paçavraya bakmayın, o bayrak değildir. Kelime-i tehvidin yazıldığına bakmayın, Allah Muhammed yazılarına bakmayın. Rabbimiz, Allah ismi celilini bunlar istismar eder diye haber veriyor, bunlar istismarcıdır. Rabbimiz, her namaz kılanı muteber de kabul etmiyor.

Dolayısıyla elinde silah, tank, top bakıyorsunuz 12-13-14 yaşındaki yavrulara vücutlarına bombaları bağlayıp, canlı bomba olarak bunları kullanıyorlar. Böyle bir şey yok. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimizi lekelediler. Dinimize gölge düşürdüler. Ama bu oyunu da biz bozacağız. Bu millet bozacak. Biz şehitlerimizin tümüne Allah’tan rahmet diliyoruz” diye devam etti.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"-Bu ülkenin her ferdi Türk milletinin bir mensubudur. Bayrağımız rengini şehitlerimizin kanından alan Türk bayrağıdır. Bu ülke 81 vilayetiyle bizim vatanımızdır. Türkiye Cumhuriyeti son ve inşallah ebedi devletimizdir. İşte bu dört sütun birliğimizin beraberliğimizin geleceğimizin teminatıdır. Kimsenin bu değerlere saldırmasına bu değerleri aşındırmasına izin vermeyeceğiz. Çünkü milletimiz bu değerleri için gözünü kırpmadan ölüme gidebileceğini en son 15 Temmuz gecesi gösterdi. Bilmeyenlerin öğrenmesi, unutmuş olanların hatırlaması, görmek istemeyenleri görmesi, husumet besleyenlerin ayağını denk alması için, hep beraber tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet demeyi sürdüreceğiz.

-Osmanlı padişahlarının çoğu iyi birer cengaver, yönetici oldukları kadar iyi birer de şairdirler. Köprüye ismini verdiğimiz Yavuz Sultan Selim de bir dörtlüğünde şöyle diyor:

-“Milletimin ihtilaf ve ayrılığa düşme endişesi, ölsem mezarımda bile huzursuz eder beni, birlik olmakken düşmanı alt etme çaremiz, birlik olmazsak millet yakar kül eder beni”

-Yavuz Sultan Selim, adına yapılan cami nerededir? Fatih Çarşamba’da, kabri de yanında. Arada sırada cumaları orada da inşallah yerine getirebilirsiniz. Bugün yani 16 Ağustos gibi 1071 yılında kazandığımız Malazgirt zaferinin 945’nci yıl dönümü. Yine bugün 1922 yılında istiklal harbimizin müjdesi olan büyük taarruzun yıl dönümü.

-Ağustos ayında neler var neler… Mercidabık Zaferi var, Çaldıran Zaferi var, Belgrad Zaferi, Muhac Zaferi var, Kıbrıs Zaferi var, Erzurum Kongresi, Sevr’in yırtılıp atılması, Sakarya meydan savaşı gibi gerçekten de tarihimize altın harflerle yazılan nice hadiseleri yad ettik ediyoruz. Esasen senenin neredeyse her günü tarihimizde çok önemli yer olan yıl dönümlerine geliyor. "

17.55: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sahneye çıktı. Gül, "Böyle bir mutlu günde hep beraber olmaktan tüm dostlarımızla birlikte çok sevinç duyuyoruz. Bundan üç yıl önce bu köprünün temel atma törenine katılmış ve bu köprünün adının Yavuz Sultan Selim olduğunu açıklamasını yapmıştım. Sadece köprüyü değil, köprüyle birlikte muhteşem otobanları da açıyoruz. Bu köprü sadece İstanbullulara değil, herkese hizmet edecek" şeklinde konuştu.

17.47: TCMB Başkanı İsmail Kahraman konuştu. Kahraman, "Ağustos ayı bizim zafer ayımız. Güzel bir eseri ülkemize kazandıranlara, bütün emek verenlere en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi. 

17.27: Başbakan Binali Yıldırım konuşmak için sahnede yerini aldı. Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı'nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013'te bu köprünün temelini attık. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az üç ay güzergahları inceledik" dedi.

"YARINDAN SONRA OTOBÜSLER ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK"

Yıldırım, "Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek"  dedi. 


17.22: Eski Başbakan  ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu sahneye çıktı. Davutoğlu, "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" diye konuştu.

17.16: Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan konuşmak için sahneye çıktı. 

Arslan, "Herkes bilsin ki dünden daha çok çalışacağız ve hiçbir kamu kaynağı olmadan bu tür projeleri devam ettireceğiz" dedi. 

ERDOĞAN VE AKAR HALKI SELAMLADI

Tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile konuk hükümet ve parlamento başkanları tek tek platforma çıkarak vatandaşları selamladı. 

ÜST DÜZEY KATILIM

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun açılış törenine Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da katılıyor.

ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ BİRLEŞİYOR

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştiriyor.

Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.

Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

DEV EKRANLAR KURULDU 

Açılış töreni öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Tören alanı ve çevresine çok sayıda özel harekat, atlı jandarma ve polis konuşlandırıldı. Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.

Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.

Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.

Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.

Açılışı törenini, ulusal ve uluslararası medyadan da çok sayıda basın mensubu takip ediyor.

Törende mehteran takımının marşlar seslendirmesi bekleniyor.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İÇİN DE BÖREK

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına özel yapılan köprü şeklinde börek tören alanında 2 bin kişiye ikram edecek. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4873 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,7948 Değişim: 0,21%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.484,02 Değişim: 0,88%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.485,74
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.