Yabancı kurumlar TCMB kararını değerlendirdi

21.10.2016 - 11:30 | Son Güncelleme :
Yabancı kurumlar TCMB kararını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası sadeleşme sürecinde bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere bağlı olacağını bildirdi

Merkez Bankası dün açıkladığı kararında Ekim ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini ve sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini bildirdi.

BloombergHT Araştırma Bölümü'nün düzenlediği ankete katılan 21 ekonomistten 19'u TCMB'nin koridorun üst bandında 25 baz puan indirime gideceğini tahmin ediyordu. 2 ekonomist değişiklik yapılmasını beklemiyordu.

Haberin Devamı

GOLDMAN SACHS: MERKEZ DAHA GÜVERCİN

Goldman Sachs raporunda, TCMB'nin faiz kararına ilişkin açıklamasında, Türk lirasında son dönemdeki gelişmelerin enflasyona etkisinin olabileceğinin kabul edildiği ve politika kararı alınırken liradaki gelişmelerin de izlendiği belirtildi.

Goldman, TCMB açıklamasında, cari açıkta iyileşme vurgusunun yerine "genişleme" ibaresinin yer alması ve finansal koşullardaki sıkılaşma vurgusunun kaldırılmasına dikkat çekti. Merkez Bankası açıklamasının önceki aylara göre daha güvercin olduğu ve önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin ekonomik veriler ile döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olacağının altı çizildi.

JP MORGAN: ÜST BANTTA SON BİR İNDİRİM İLE SADELEŞTİRME SONLANDIRILABİLİR

JP Morgan notunda, özellikle faiz kararının hemen öncesinde gelen açıklamaların ardından piyasa beklentisinin faizlerin sabit tutulacağı yönüne kaydığı belirtilirken, TCMB'nin Ekim toplantısını pas geçmesinin sürpriz olmadığı, ancak karar metnindeki ihtiyatlı söylemin neredeyse herkes için sürpriz olduğu belirtildi.

JP Morgan, TCMB yetkililerinin bu ay alınan karar ile kredibilite kaybı ve bu durum sonucunda oluşabilecek sermaye çıkışı ile TL'de zayıflamanın önüne geçmek istediğini savundu. JP Morgan analistleri, TCMB'nin üst bantta son bir indirim ile sadeleştirmeyi sonlandıracağını ancak bu faiz indiriminin piyasaların, özellikle de döviz piyasasının sakinleşmesinin ardından gerçekleşeceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

CİTİ: MERKEZ YILIN GERİ KALANINDA FAİZ İNDİRİMİNE GİTMEZ

Citi, TCMB kararının büyük oranda Türk lirasının son dönemdeki performansından kaynaklandığını belirtirken, önümüzdeki aylarda alınacak kararların "verilere bağlı olacağı" ibaresinin TCMB'nin daha ihtiyatlı bir konuma geçtiğinin işareti olduğu ve sadeleştirme sürecinde bir sonraki adımın gecelik borç verme faizinde indirim yerine 1 haftalık repo faizinde 25 baz puan faiz artırımı olabileceği ifade edildi.

Citi, Türkiye'de ekonomik büyüme beklentilerinin zayıflamasının yanında zorlu enflasyon görünümünün TCMB açısından çetin bir makroekonomik arkaplan oluşturduğunu, önümüzdeki dönemde TCMB'nin, Türk lirasının gerilemesinde önemli bir rol oynadığı belirtilen faiz indirimlerinden vazgeçmesinin mühim olduğu belirtildi. Citi, TCMB'nin yılın geri kalanında faiz indirimine gitmeyeceğini tahmin ediyor.

Citi analistleri, "TCMB, lira toparlanırsa faiz indirmek isteyebilir. Ancak bu durum, özellikle de risk priminde iyileşme olmaması durumunda, daha sonra para politikasında sert bir geri dönüşe neden olabilir" dedi.

BNP: SADELEŞTİRME RİSK ALGISI İYİLEŞENE KADAR ERTELENDİ

BNP Paribas notunda, TCMB'nin bir sonraki adımının TL'nin vereceği tepkiye bağlı olduğu, ancak ekonomik aktivitedeki yavaşlama göz önüne alındığında, daha sıkı bir para politikasının bir seçenek olmadığı belirtildi.

BNP, TCMB'nin tek politika faizine geçiş sürecini terk etmediğini sadece risk algısı iyileşene kadar bu süreci ertelediğini düşünüyor. BNP, TCMB'nin tek politika faizini yüzde 7.5 seviyesindeki 1 haftalık repo faizinin üzerinde belirleme esnekliğine sahip olduğunu ancak bu oranın mevcut ortalama fonlama faizi olan yüzde 7.75'in üzerinde olmayacağını tahmin ediyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3566 Değişim: 0,12%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9596 Değişim: -0,30%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,41 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.