Yabancıların Kaçışı Sürüyor

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yaklaşık iki haftadır süren yabancı çıkışı dün de sürdü. Merkez Bankası 799 milyon dolar sattı. Repo faizi yüzde 225`e, bono faizi yüzde 65`e yükseldi. Borsadaki satışların devam etmesiyle endeks 764 puan gerileyerek 8 bin 747 puana indi


Yabancı yatırımcıların Türkiye`den çıkışları sürüyor. Dün de ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların talepleri yüzünden Merkez Bankası yaklaşık 800 milyon dolar satmak zorunda kaldı. Böylece 17 Kasım tarihinden bu yana Merkez Bankası toplam 6.2 milyar dolarlık satış yaptı. Bankacılar, yabancı çıkışlarının sürmesinden korkulduğunu, Merkez Bankası`nın fonlamasına karşın bunun piyasadaki Türk Lirası sıkışıklığını her geçen gün artırdığını belirtiyor. Bu arada dün yapılan olumlu açıklamalara karşın bunun günlük likidite sıkışıklığını çözmek için yeterli olmadığını belirten bankacılar, bundan sonra piyasaların seyrini taze para girişinin belirleyeceğini ifade ediyor.


Yabancıların son dönemde repo ve bono portföylerini bozarak dövize yönelip Türkiye`den ayrılması yüzünden bankacılık sisteminin ciddi Türk Lirası ve döviz likiditesi sıkışıklığı yaşadığını belirten bankacılar, bunun faiz oranları üzerinde baskı yarattığını söylüyor. Dün de az sayıda işlemle bono faizlerinde yaklaşık 13.5 puanlık bir yükseliş yaşandı. Piyasanın aktif kâğıtlarından 20 Haziran 2001 vadeli bononun faizi 15 puanlık yükselişle valörlü işlemlerde yüzde 65`lere ulaştı.
Yabancı yatırımcıların Türk bankalarındaki bono ve repo portföylerini satarak dövize yönelmesi yüzünden repo faizleri de tırmanışa geçti. Dün açılışta nispeten sakin olan piyasalar döviz talebindeki artışa paralel olarak öğleden sonra yüzde 225`e kadar çıktı.


TÜRKİYE`DE NELER OLUYOR?

Özellikle Londra`dan birçok yatırım bankasının kendilerini arayarak Türkiye`de neler oluyor? diye sorduğunu söyleyen bir yabancı banka temsilcisi, Türkiye`de mali bir kriz yaşanmasından korkuyorlar. Gelişmeleri anlatarak sakinleştirmeye çalışıyoruz. Çoğu repoda olan müşterilerimizin önemli bölümü gecelik faiz yüzde 200 olmasına karşın risk taşımak istemediği için parasını çözüp döviz alıp Türkiye`yi terk ediyor. Ancak son bir haftadır önemli miktarda yabancı yatırımcı da Türkiye`yi terk ettiği için döviz taleplerinde artık azalma yaşanması beklenmeli. Sistemden çıkan 5 milyar doların üzerindeki para en azından 2001 Ocak ayına kadar faizin yüksek seviyelerini koruyacağını gösteriyor dedi. Reformlar konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini söyleyen aynı yetkili, Türk Telekom`un özelleştirilmesi ilk adım olacak. Kamu bankalarının özerkleştirilmesi ve buna bağlı olarak Dünya Bankası ve Japon kredilerinin serbest bırakılması, IMF`nin ek kredisi, 2001 yılı bütçesine yönelik gelişmeler yabancıların 2001 yılı yatırım stratejilerinde Türkiye`ye yer verip vermeyeceğini gösterecektir. Artık hükümet yerli ve yabancı yatırımcıya güven vermeli dedi.


BANKA HİSSESİ SATTILAR;

Yabancı yatırımcıların repo ve bono portföylerini boşalttıkları son günlerde borsada
ise beklemeyi tercih ettikleri gözlendi. Ancak önceki gün, yabancı yatırımcıların özellikle bazı banka hisseleri başta olmak üzere yoğun satış yaptığı belirtiliyor. Borsadaki düşüşün çok büyük portföy taşıyan yatırımcıların satışlarıyla başladığını söyleyen bir yetkili, Bu kesimin satışları sürüyor. Düşüşü hızlandıran tamamen yerli yatırımcılardır. Bu arada son dönemde kredililerin de çok yoğun satışları oldu. Birçok yatırımcı ana parasını kaybetmenin dışında bir de borçlu çıktı dedi. İMKB`nin dün ise yerli oyuncuların alımlarıyla toparlanmaya çalıştığı gözlendi. Seans içinde 9 bin 810 puana kadar yükselen endeks ikinci seansta artan satışların etkisiyle günü 764 puanlık düşüşle 8 bin 747 puandan tamamladı. (RADİKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5381 Değişim: 0,16%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9197 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.438,73 Değişim: 0,10%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.