Yalova: Eti Holding`e 6 ay süre

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Yalova, özelleştirme kapsamına alınması polemik konusu olan Eti Holding`e 6 ay hazırlık süresi verildiğini bildirdi. Holding`in programa alınıp alınmamasına bu süre sonunda karar verilecek.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı uyarınca özelleştirme kapsamına alınan Eti Holding`e 6 ay Hazırlık süresi verildi. Daha önce Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel ile Yüksel Yalova arasında polemik konusu olan Eti Holding`in programa alınıp alınmamasına bu süre sonunda karar verilecek.

Devlet Bakanı Yalova, dün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Şeker Fabrikaları (TŞFAŞ), Eti Holding ve Makina ve Kimya Endüstrisi`ne (MKEK) bağlı ortaklıklar ile MKEK`nın değişik şirketlerini, hükümetin programına uygun olarak özelleştirme kapsamına aldıklarını bildirdi. Eti Holding`e bağlı ortaklıkların da 20 Aralık tarihinde ÖYK kararı ile özelleştirme kapsamına alındığını belirten Yalova, ancak Eti Holding`in özelleştirilmesine ilişkin kamuoyunda çeşitli tartışmaların yaşandığına dikkat çekti. Eti Holding`in özelleştirme kapsamına alınarak hazırlık işlemine tabi tutulmasına karar verildiğini bildiren Yalova, Hazırlık işlemlerinin de ilgili Devlet Bakanlığı ve Eti Holding ile birlikte, ÖİB tarafından 6 ay içerisinde yerine getirilmesini hükme bağladık. Özelleştirme yasasına bakıldığında, bu 6 aylık süre içerisinde ilgili bakanlığın yetkisi devam edecek. 6 aylık hazırlık işlemleri sonucunda ilgili bakanlık, ilgili kurum ve ÖİB`nin, aynen Türkiye Şeker Fabrikaları için de geçerli olduğu gibi, müşterek bir çalışma ile durum değerlendirmesi yapıp, kapsama alınan bu kuruluşların programa alınıp alınmamasını hükme bağlayacağı karara bağlandı dedi.

İsdemir ön anlaşma aşamasında

İsdemir`in Erdemir`e devri konusunda da ön anlaşma aşamasına gelindiğini belirten Yalova`nın verdiği bilgiye göre, İsdemir`in 300 milyon doları bulan ödemesini ÖİB üstlenecek. Erdemir ise Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun uygun göreceği bir rakam ödeyecek. Ayrıca, İsdemir hisseleri Erdemir`e devredildikten sonra, hisselerin yüzde 10`luk kısmı İskenderun`da çalışanların kurduğu vakfa bedelsiz devredilecek.

Yalova, ÖİB`nin belirli gelirleri elde edip, bu gelirleri elde etmek üzere yaptığı mesaiden sağladıklarının çoğunu gider olarak harcadığı suçlamalarını da eleştirerek, Örneğin Sümer Holding`e özelleştirme kapsamına alındığı tarihten bugüne kadar aktarılan tutar 1 milyar 425 milyon , THY`nin 466 milyon , EBK 360 milyon, Orüs 247 milyon, Seka 185 milyon , Gemi Sanayii 105 milyon , İsdemir 120 milyon, TZDAŞ 78 milyon, Turban 68 milyon dolar. Toplam 3.1 milyar dolardır. Bu kuruluşların birikmiş zararlarına baktığımızda, Sümer Holding`in 4 milyar 110 milyon dolar, THY 458 milyon dolar, EBK 841 milyon dolar, Orüs 280 milyon dolar, Seka 392 milyon dolar, Gemi Sanayi 300 milyon dolar, İsdemir 2 milyar 470 milyon dolar. Tümünü topladığınız zaman 9 milyar dolar dedi.

TDÇİ de ÖYK kapsamında

Yalova, Bakanlar Kurulu`nun son toplantısında, ÖYK`ya Türkiye Demir Çelik İşletmeleri`ni (TDÇİ) de kapsamına alması görevinin verildiğini bildirdi. Yalova, TDÇİ`nin şu an ÖİB`ye getireceği yük bizim hesaplarımıza göre 127 trilyon liradır dedi. Yalova, daha önce Eti Holding hakkında bilgi verirken, borçların faizlerinin de üstlerinde yük olduğunu belirterek, Eti Holding kuruluşlarının 4 tanesinin bize getirdiği yük 40 trilyon lira, TDÇİ`nin yükü de alacaklarını düştükten sonra 120 trilyon lira ,yani toplam 160 trilyon lira. ÖİB, mevcut ekonomiye katkısı olmayan, hiç bir verimliliği olmayan kuruluşları da üstlenmek durumuna gelmiştir. Bir anlamda Özelleştirme İdaresi, Darülaceze gibi sosyal bir problemi, ekonomik bir problemi ortadan kaldırmak gibi bir yükümlülükle karşı karşıya kalmıştır dedi.

2001 özelleştirme hedefi 6 - 7 milyar

Yalova, 2001 yılında 6 - 7 milyar dolarlık özelleştirme yapılmasının hedeflendiğini de hatırlattı. Yalova, bu miktarın 2 milyar dolarını GSM ihalesinin kalan taksitlerinin oluşturduğunu vurguladı. Yalova, 2000`de ise ÖİB olarak 3 milyar dolarlık nakit girdi hedefine önemli ölçüde yaklaşıldığını ve 2.7 milyar dolarlık nakit girdi sağlandığını kaydetti. Yalova, hem bugüne kadar hiç bir hükümetin gerçekleştiremediği geliri elde etmek, hem de özelleştirme kavramına hakettiği meşruiyet kavramını sağlamak amacıyla, görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, Bir yandan da bulduğumuz her mekanda özelleştirmenin felsefesini, ekonomi içindeki rolünü, hatta siyasi partiler platformuna getirebileceği katkıları sürekli anlatmaya çalışmak zorunda kaldık dedi.(FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3278 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0669 Değişim: -0,16%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,29 Değişim: 1,35%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.