Yalova: Hükümetin Kamu Ağırlığı Yolunda Önemli Adımlar Attık

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Devlet Bakanı Yalova, THY Ve Telekom Özelleştirmeleri İle Hükümetin Liberal Ekonomi İçinde Devletin Ağırlığı Ve Etkisini Azaltma Yolunda Bir Adım Daha Attığını Vurguladı -Yalova, Türkiye`Nin Yabancı Sermayeyi Çekmek İçin Yabancı Sermaye Ve Ab Gibi Bir Takım Korkulardan Sıyrılıp, Bu Konuda Dünya Ne Yapıyorsa Onu Yapması Gerektiğini Söyledi.


ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Hava Yolları`nın (THY) yüzde 51`inin özelleştirilmesi ve Türk Telekom`un yüzde 33.5`lik bölümünün blok satışı ile hükümetin liberal ekonomi içinde kamu ağırlığını ve etkisini azaltma yolunda bir adım daha attığını belirtti. Edinilen bilgiye göre, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi`nin (YİK) basına kapalı bölümünde konuşan Devlet Bakanı Yalova, bugüne kadar yapılan özelleştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi ve 2000 yılı için öngörülen programın kesintisiz devam ettiğini vurguladı. Yüksel Yalova, siyasette Avrupa Birliği`ni (AB) hedefleyen Türkiye`nin ekonomi alanında da serbest piyasa ekonomisi ve küresel rekabete ayak uydurabilecek kurumları ekonomisine kazandıracak adımları atması gereğinin altını çizdi. Bakan Yalova, Türkiye`nin artık bu adımları sıklaştırmak ve politik endişeleri bir kenara bırakarak, mülkiyet ideolojilerine indirgenmiş saplantıları aşarak, özelleştirmeyi piyasa mekanizmaları önündeki engellerin kaldırılması olarak görmek durumunda olduğunu da söyledi. Yalova, Türkiye`nin önümüzdeki 10 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için, teşebbüs ruhunun önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Yüksel Yalova, küresel ekonominin gerektirdiği çağdaş hukuk çerçevesini kuramayan, siyasetinden ticaretine kadar toplumun her alanında doğru yönetim olgusunu yerleştirmeyen ülkelerin, dünya ölçeğindeki rekabet karşısında dayanabilmelerinin oldukça güç olduğunu vurguladı.


YENİ EKONOMİ;

Yeni ekonomi (net ekonomisi) ve verimlilik olgularına da değinen Yalova, verimlilik arayışlarının kamu sektöründe yerleşememesinin, siyasi kesintilerle ve bunların yansıdığı bürokratik kesintilerle yakından ilgili olduğunu vurguladı. Yalova, bu kesintilerin uzun vadeli yönetim politikası yapılmasına engel olduğunu, ekonomik rasyonellikle bağdaşmadığını da kaydetti. Türkiye`nin bir takım korkulardan (Yabancı sermaye ve AB gibi) sıyrılıp, medeni alemin bir parçası olup, yabancı sermayeyi getirmek için dünya ne yapıyorsa onu yapması gerektiğini vurgulayan Yalova, İrlanda`nın yabancı sermaye çekmede yakaladığı başarıyı örnek verdi. Bugün artık uluslararası şirketlerin küresel yatırım ve ticari kararlarda söz sahibi olmaya başladıklarını belirten Yalova, bu itibarla 21 yüzyılın küresel ekonomisinde yer almak için, devletin ticaret ve ekonomideki varlığının mutlaka sona erdirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.070 Değişim: -0,11% Hacim : 40.164 Mio.TL Son veri saati : 12:37
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3740 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9878 Değişim: -0,22%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,93 Değişim: 0,24%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.