Yalova Yapısal Reformlar Tamamlanmalı

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Devlet Bakanı Yüksel Yalova: -Türkiye Daha Önce Yarım Bıraktığı Yapısal Reformları Bu Kez Tamamlamak Zorundadır



İSTANBUL (A.A) - 08.11.2000 - Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türkiye`nin serbest piyasa ekonomisinin gelişmesi ve uluslararası entegrasyonun sağlanmasında daha önce yarım bıraktığı yapısal reformları bu kez tamamlamak zorunda olduğunu söyledi. Yüksel Yalova, Türk-İngiliz İş Koseyi`nin 12. Ortak Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye`nin tamamlamak zorunda olduğu reformların temel amacının, kamunun ekonomideki payının düşürülmesinin yanında ekonomiye müdahalesinin de en alt düzeye çekilmesi olduğunu kaydetti. Yalova, şunları söyledi: Bunun için sadece piyasaların güçlendirilmesinin yeterli olmayacağını biliyoruz. Bu konudaki samimiyetimizin en önemli göstergesi, kamu kesiminde sıkı bir disiplini amaçlayan maliye politikamız, özelleştirme politikamız, uluslararası tahkime izin veren düzenlemeler, bankacılık, sermaye piyasası, sosyal güvenlik kurumlarının yeniden yapılandırılması, tarımsal destekleme, iletişim ve enerji sektöründe devlet imtiyazına getirilen sınırlamalara ilişkin düzenlemelerdir. Enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını ifade eden Yalova, enflasyonun düşük bir seviyede sürdürülmesi için yapısal sorunların mutlaka çözülmesi gerektiğini, aksi durumda başarının kalıcı olamayacağını bildirdi.


BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Yalova, uzun dönemli yabancı sermaye yatırımlarının artırılmasına da büyük önem verdiklerini vurgulayarak, bu amaçla yabancı sermayenin arzuladığı ekonomik ve hukuki ortamın yaratılmasının çabası içinde olduklarını kaydetti. Yalova, sözlerini şöyle sürdürdü: Bunun için bürokratik engelleri kaldıracağız. Tutarlı bir politika izleyeceğiz. Yatırımcılar için sürpriz olacak kararlar almayacağız. Güvenilir olup istikrarı koruyacağız. Yatırımları, üretimi ve büyümeyi sürekli kılmak için eşit rekabet içinde karlılığı sağlayacak ve yatırımların değerini artıracak bir ortamın yaratılması çabası içinde olacağız. Makro ekonomik istikrarı sağlayan uluslararası standartlara ve kurallara uyan ve piyasa ekonomisine işlerlik kazandıran ülkelerin yeni dönemde çok daha önemli bir avantaja sahip olacaklarını anlatan Yalova, bunun bilincinde olduklarını ve bu nedenle yılbaşında uygulamaya konulan ekonomik programın karalılıkla ve tavizsiz olarak uygulanacağını kaydetti. Yalova, Bu program başarılı olacaktır, çünkü program güçlüdür, güvenilirdir, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür. Bu program Türkiye`de iş yapılış biçiminde köklü değişiklikleri beraberinde getirecektirdedi.


TÜRKİYE YÜKSELEN 10 PAZARDAN BİRİ;

Yalova, Türkiye`nin ABD tarafından belirlenen yükselen 10 pazardan biri ve dünyanın en büyük 16. ekonomisi haline geldiğini hatırlatarak, aynı zamanda Balkanlar, Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu bölgelerinin de en büyük ekonomisi durumunda olduğunu bildirdi. Türkiye`nin aynı zamanda AB`nin 5. büyük ihraç pazarı olduğunu vurgulayan Yalova, ayrıca başta İngiltere olmak üzere bazı AB ülkeleri tarafından da Türkiye`nin hedef pazar ilan edildiğine dikkat çekti. Türk müteahhitlerinin yabancı ülkelerde üstlendikleri işlerin 50 milyar dolara ulaştığını belirten Yalova, Türk şirketlerinin bölgesel pazarlara ilişkin derin bilgi ve tecrübesiyle birleşen kanıtlanmış yönetimsel yeteneği, bu şirketleri yabancı meslektaşları ile stratejik ortaklıklar oluşturmak konusunda çekici kılmaktadır dedi. Yalova, Türkiye`de son 1 yıldır sürdürülen özelleştirme faaliyetlerinden de bahsederek, Petrol Ofisi ve Tüpraş dışında demir çelikten sigorta sektörüne, denizcilik sektöründen turizm sektörüne kadar birçok kuruluşun özelleştirildiğini kaydetti. Yalova, halen ihale ve karar aşamasında bulunan kağıt, gübre, tekstil, tarım makinaları gibi çok değişik sektörlerde faaliyet gösteren 13 şirket bulunduğunu söyledi.


SON DÖNEM UYGULAMALARI...

Son dönemde özelleştirme idaresi tarafından yapılan uygulamalar sonucunda toplam 3 milyar doların üzerinde bir getiri sağlandığını anlatan Yalova, Ulaşılan bu rakam, IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasında hedeflenene oldukça yakındır. Bunlara ek olarak Türk Telekom`un ve THY`nin özelleştirilmesi konusudaki çalışmalar da kararlılıkla sürdürülmektedir dedi. Yalova sözlerini tamamlarken konuk heyete hitaben, Biz Türkiye olarak ne zaman özel sektöre güvendiysek hep kazandık. Ne zaman tersini yaptıysak kaybettik. Size dostça önerim olacak, bizim işadamlarımız sadece bir yatırımcımız değildir. İş yaptıkları ülkelerin adeta büyükelçisi gibi davranan dost insanlardır. Onlara bu gözle bakın dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6979 Değişim: 0,69%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8680 Değişim: 0,39%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.505,67 Değişim: 0,85%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.