Yunanistan’da bankalar ve borsa açılmayacak

29.06.2015 - 09:10 | Son Güncelleme :
Yunanistan’da bankalar ve borsa açılmayacak | Ekonomi Haberleri

Yunanistan’da son gelişmeler üzerine toplanan Mali İstikrar Konseyi, Atina Borsası’nın ve bankaların bugün açılmayacağını duyurdu

Yunanistan’ın Salı günü IMF’ye olan 1,6 milyar Euro’luk ödemesi öncesinde Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan’ın kurtarma programını uzatmayı reddetmiş ve bu gelişmeler halkta paniğe neden olarak Yunanlıların ATM’lere akın etmesine yol açmıştı. Bu gelişmeler üzerine toplanan Mali İstikrar Konseyi, Atina Borsası’nın ve bankaların açılmaması kararını aldı.

Haberin Devamı

İHA'nın haberine göre; Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Yunanistan’a kredi sağlayan kuruluşlar yeniden nakit akışının sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz’da referanduma götürme kararı almıştı. Yeni kredi gelmediği taktirde Yunanistan’ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali var.

6 gün kapalı olacak

Bu arada Mali İstikrar Konseyi, bankaların en az 6 iş günü kapalı kalmasını hükümete önerdi. Bankaların 5 Temmuz referandumuna kadar kapalı kalması bekleniyor.

Hafta sonu ne oldu?

-Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) yaptığı açıklamada, 5 Temmuz’da referanduma gitme kararı alan Yunanistan’a, referanduma gittiklerinde mevcut anlaşmanın 30 Haziran’da bitmiş olacağını hatırlattı.

-Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Troyka’nın masada kalan ve Yunanların referanduma götürme kararı aldıkları 10 maddelik AB teklifini kamuoyuna açıkladı.

-Avrupa merkez bankası (ECB) ise acil likidite mekanizması olan ELA’nın yürürlükte olduğunu duyurdu. Ancak, limitini artırmadığı sürece, Yunan bankaları ilave mevduat çekilişini karşılayamayacak.

-Dün akşam TV’den konuşan Yunan Başbakanı Aleksis Çipras da, AB’nin programı uzatmamasını ve ECB’nin likidite limitini artırmamasını bir şantaj olarak niteledi; banka tatili ve sermaye kontrolüne gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Çipras’ın kaygıları yersiz değil, bankalardan mevduatını çekemeyen Yunanların referandumda vereceği oylar Çipras’ın arzu ettiği gibi ret yönünde olmayabilir.

Haberin Devamı

-Çipras, kreditörlerin programın süresini uzatmama kararının, referanduma hayır demeyi garantilediğini de ilave etti.

-Sabırlı olunmasını ve mevduatların, ücretlerin mutlaka ödeneceğini söyleyen Çipras, eski Amerikan başkanı Franklin D. Roosevelt’in “Korkmamız gereken tek şey, korkunun kendisidir” sözünü tekrarladı.

-Yunan banka çalışanları sendikası, hükümetin banka şubelerinin, çalışanlarının, müşterilerinin ve mevduatların güvenliğini garanti altına almasını talep etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5977 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7857 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,09 Değişim: 0,43%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.