Yunanistan'a yeni teklif sunulacak

01.07.2015 - 01:09 | Son Güncelleme :
Yunanistan'a yeni teklif sunulacak | Ekonomi Haberleri

Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem, Euro Group toplantısına Çarşamba günü devam edileceğini ve Yunanistan'ın yeni bir teklif sunacağını duyurdu

Dijsselbloem, "Mevcut paketin uzatılması için çok geç olduğunu ve yeni bir paketin konuşulabileceğini" sözlerine ekledi.

Euro Grubu toplantısı sona erdi

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogroup toplantısının bittiğini ve yeni bir paket üzerine anlaşma olmadığını tweet attı. Bakan, sürecin bundan sonra "normal prosedürler" üzerinden ilerleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Euro Bölgesi yetkililerinden biri Eurogroup'un Yunanistan'a IMF borcunu ödemesi için gereken fona erişim hakkı vermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Yunanistan 2 yıl uzatma istedi

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın kreditörleriyle son anda bir anlaşma sağlanması için Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) iki yıllık anlaşma önerisinde bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, "Yunan hükümeti, bugün finansman ihtiyaçlarının bütünüyle karşılanması ve aynı zamanda borcun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili ESM ile 2 yıllık anlaşma yapılması önerisinde bulundu" ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarına sunduğu öneriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer almadığı açıklamada, taraflar arasında "kötü" bir anlaşma olması durumunda ise Pazar günü yapılacak halk oylamasında "hayır" ile buna cevap verileceği belirtildi.

Yunanistan'ın bugün sunduğu teklif ile talep ettiği kurtarma programının toplam bedeli ise 30 milyar euro.

Tsipras: Referandumdan “evet” çıkarsa istifa ederim

 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesiyle ilgili Pazar günü yapılması kararlaştırılan halk oylamasında sandıktan "evet" çıkması durumunda başbakanlıktan istifa edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Tsipras, Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, halk oylamasının olası sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sandıktan "evet" çıkması halinde, "hayır"ı savunan hükümetin buna saygı duyacağını belirten Tsipras, "Halk oylamasında 'evet' çıkarsa Yunan halkının kararına saygı duyarız. Ancak, ben her mevsimin başbakanı değilim. Bu durumda ülkenin anayasasında belirtildiği şekilde gelişmeler başlatılacak" dedi.

Tsipras, "Yunanistan'ı Euro'dan atmanın bedeli çok ağır olur" uyarısı yaptı. Tsipras Pazar günkü referandumdan hayır çıkmasının kreditörler ile müzakerede ellerini güçlendireceğini savundu. Tsipras "Referandum bize güçlü bir müzakere pozisyonu verecek. Kreditörler Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasını istemiyor" dedi.

Yunan bankaları program uzatılmadığı için kapatıldığını bildiren Tsipras Yunan hükümetininin anlaşmaya varmak için her şeyi yaptığını belirtti. Referandum kararına saygı duyulmasını isteyen Tsipras, "Demokrasiyi doğduğu yerde öldürmelerini istemiyorum" dedi.

Yunanistan hükümeti, kreditörlerin, nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı almıştı. Bu karara karşılık Euro Bölgesi maliye bakanları da bu ay sonunda süresi dolan Yunanistan'ı kurtarma programını uzatmayı reddetti.

Yunanistan'da Pazartesi günü, sermaye aktarımının kontrol edilmesi amacıyla tüm bankalar ve ülke borsası kapalı idi. Yunanistan'ın Salı günü IMF'ye 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor. Yeni kredi gelmediği takdirde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali bulunuyor.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.