Ziraat Bankası Yeniden Yapılandırılacak

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ziraat Bankasi Önümüzdeki 3 Yilda, Eğer O Yetmez İse 4.5 Yilda Yeniden Yapilandirilacak Ve Özelleştirilecektir -Banka, Halka Açilma Suretiyle Ya Da Özellikle Çiftçi Kuruluşlarinin Banka Sermayesine İştirak Etmesi Suretiyle Bir Özelleştirme Sürecine Girebilir -Banka`Nin Görev Zarari Şu Anda 7.1 Katrilyon Civarinda, Yil Sonunda Takriben 7.7-7.8 Katrilyon Lira Olacak -(Batan Bankalarda) Kim Suç İşlediyse Kanun Uygulanir Ama Bankacilik Sistemi İşlemeye Devam Eder


ANKARA (A.A) - 21.11.2000 - Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Osman Tunaboylu, Ziraat Bankası`nın önümüzdeki 3 yıl içinde, eğer bu süre yeterli gelmezse 4.5 yıllık bir sürede yeniden yapılandırılarak, özelleştirilebileceğini söyledi. Genel Müdür Tunaboylu gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Osman Tunaboylu, öncelikli hedefin, Banka`nın yeniden yapılandırılması, piyasa kurallarına göre çalışabilir, bütün piyasalarla bütünleşebilir hale gelmesi olduğunu belirtti. Ziraat Bankası`nın bunu çok kısa zaman içerisinde gerçekleştirebileceğine işaret eden Tunaboylu, Bunun bilinci içerisindeyiz. Şu anda bütün programlarımızı yaptık, hazır durumudayız. Umarız 3, bilemediniz 4.5 yıl içerisinde bu kanunun amacına ulaşırız dedi. Ziraat Bankası`nın, Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli kurumlarından biri olduğunu anlatan Tunaboylu, Banka`nın devletin vatandaşına hizmet götürmekte kullandığı vasıtalardan biri olduğunu kaydetti.


YENİDEN YAPILANMA VE ÖZELLEŞTİRME;

Ziraat Bankası özelleştirildiğinde T.C. ibaresini taşıyacak mı? şeklindeki bir soru üzerine Tunaboylu, Özel olduğu zaman o ibareyi zannediyorum taşımaz dedi. Banka`nın halka açılma suretiyle ya da özellikle çiftçi kuruluşlarının banka sermayesine iştirak etmesi suretiyle bir özelleştirme sürecine girebileceğini düşündüğünü kaydeden Tunaboylu, yeniden yapılanma sürecinde daha rasyonel olabilmek için, örgütlenmede gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi. Bu süreçte Banka`nın ne kadar küçüleceği yönündeki bir soruyu da Tunaboylu, Onun hesabını şimdi yapmadım. Ama Ziraat Bankası`nın hizmetlerine ihtiyaç bulundukça, aynı hizmeti daha az masrafla yapabilmenin çarelerini arayacağız. Şu anda da bazı şubelerimizi bir rasyonalizasyon çerçevesinde azaltmaya, birleştirmeye çalışıyoruz... Ama halkımıza olan hizmeti azaltmıyoruz diye yanıtladı.


GÖREV ZARARLARI;

Tunaboylu, görev zararları konusunda da, kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasada, yeniden yapılandırma döneminde stok görev zararlarının bir itfa programına bağlanarak tedrici bir şekilde tasfiye edileceği şeklinde bir hüküm bulunduğunu hatırlattı. Şu anda 7.1 katrilyon lira olan Banka`nın görev zararının, yıl sonunda takriben 7.7-7.8 katrilyon lira olacağını açıklayan Osman Tunaboylu, Ama önümüzdeki 3 yıl içerisinde bunu tamamen tasfiye edeceğiz dedi. Tunaboylu, aldıkları rasyonalizasyon tedbirleri ile görev zararı rakamının, mümkün olduğu ölçüde aşağı çekilmesine için ellerinden geleni yaptıklarını da anlattı.


BATIK BANKALAR;

Bankalar Birliği Başkanı olarak, Tasaruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilen bankalara yönelik operasyonları nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de Tunaboylu, şöyle konuştu: Kusur işleyen, suç işleyen cezasını görür. Bunlar bana göre polisiye, adli vakalardır. Bunu bütün banka sistemimize teşmil etmek, bütün banka sistemimizi töhmet altında bırakmak mümkün değildir. Bu konuda bütün vatandaşlar ve basının dikkatli olması lazım. Banka sisteminin kredibilitesini düşürecek bütün spekülasyonlardan herkesin kaçınması lazımdır. Bankacılık sistemi, Türk ekonomisinin göz bebeğidir. Onun için herkesi sorumluluğa davet ediyorum. Mali piyasalar, güven ve itibar piyasalarıdır. Burada güven ve itibar kırıcı davranışlarda bulunulmaması lazım. Kim suç işlediyse kanun uygulanır ama bankacılık sistemi işlemeye devam eder. Bankaları boşaltanların af kapsamına alınacağı yönünde haberler bulunduğu, bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise Tunaboylu, O konuda bilgim yok. Ama öyle bir şey olacağını tahmin etmiyorum diye yanıtladı.


KAMU BANKALARININ DENETİMİ;

Yeni yasayla, kamu bankalarının Yüksek Denetleme Kurulu`nun denetimi dışında bırakılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? şeklindeki bir soru üzerine de Osman Tunaboylu, çıkan yasanın amacının 3 kamu bankasının çağdaş bankacılık ve uluslararası rekabetin gereklerine göre çalışan bankalar haline getirmek olduğunu hatırlattı. Tunaboylu, Piyasaların kurallarına göre çalışmazsanız, piyasalar sizi cezalandırır. Bir özel banka nasıl yönetiliyorsa, çalışıyorsa, denetleniyorsa öyle çalışmanız gerek. Onun için özelleştirme amaçlı bir yasada, piyasalarla bütünleşme vardır. Herhangi bir özel banka nasıl denetleniyorsa Ziraat Bankası da öyle denetlenecek diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.