14 Sirket Halka Arz Icin Gun Sayiyor.

13.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen yilinsonuna dogru rekor ustune rekor kirarak yukselen IMKB, halka arzlari da pesinden suruklemeye basladi. Gecen hafta halka arz edilen Yazicilar AS`nin ardindan, Sermaye Piyasasi Kurulu`na (SPK) basvuran 14 sirket halka acilmak icin gun sayiyor. Sirketlere fon girisinin yani sira kurumsallasma, disiplin, buyume stratejisi gibi yararlar da getiren halka arzlarin, 2000 yilinda artacagi konusunda ise hemen herkes hemfikir. Dogru yapilan halka arzlarin kisa surede prim yaptigini belirten uzmanlar, bu nedenle de yatirimcilarin halka arzlara buyuk ilgi gosterdigini belirtiyor. Yatirimcilarin halka arzlardan kazancli cikmasi icin, halka arz edilen sirketin durumu da onem tasiyor. halka acilacak sirketin kendi sektorleri icindeki durumu, yapisi ve gelisme trendinin neresinde oldugu da onemli faktorler arasinda yer aliyor. Turkiye`de yatirimcilar genellikle koklu olmayan, yani yeni kurulmus sirketlere pek ragbet etmiyor. bunun yaninda sektor icerisinde gelismesini tamamlamis, fakat ileriye yonelik buyume stratejisi olmayan sirketler de yatirimcilar tarafindan tercih edilmiyor. yeni halka acilmalarda yatirimcilarin dikkat ettigi diger unsur da sirket hisselerinin dogru fiyatlandirilmis olmasi. Cunku yanlis bir fiyatlama ile yapilan halka arzlar, gerek sirkete gerekse yatirimcilara zarar veriyor ve piyasaya duyulan guveni zedeliyor. Sirket sahiplerinin degerlemelerinin genellikle subjektif oldugunu soyleyen uzmanlar, bu degerlerin yatirimcilarin beklentilerine uzak dustugunu kaydediyor. Uzmanlara gor esirket sahibi, sirketin masasina, bina, makine ve ekipmanina ne kadar para yatirdigina bakiyor. Uzmanlar, bunlarin da degerlemede bir kriter oldugunu, ancak tek kriter olmadigini belirtiyor. Degerlemede, sirketin karliligi, fon yaratma gucu, sektorundeki yeri, oyenitim kalitesi de onem kazaniyor. Ayrica degerlemeden sonra belirli bir halka arz iskontosu ile yatirimcilara halka arzdan hisse alimi cazip hale getiriliyor. uzmanlar, yatirimcilarin hisse senedi alirken bu kriterleri gozonunde bulundurmasi gerektigini hatirlatiyor. Ekonomist olarak, yatirimcilari bilgilendirmek amaciyla onumuzdeki gunlerde halka acilacak olan 14 sirketin faaliyet alani, sermaye yapisi, halka acilma oranini derledik.
Anadolu Hayat: Anadolu Hayat sigorta`nin 10 trilyon liralik sermayesinin yuzde 77`sine sahip olan Is Bankasi Yonetim Kurulu, bankaya ait hisselerin 1.5 trilyon liralik bolumunu halka acmaya karar verdi. Sirket, sektorde hayat sigortasi prim uretiminde yuzde 37`lik pay ile ilk sirada yer aliyor. Saglik sigortasi bransinda yuzde 7.6 orainndaki pay ile sektorde ucuncu sirada yer alan sirket, 38.1 trilyon liralik prim uretimi ve 173.1 trilyon liralik kar payli birikimleri ile de ilk sirada bulunuyor.
Hurguc Gazetecilik: Periyodik yayinlar, yayin ve dagitim sektorunde faaliyet gosteren hurguc Gazetecilik, sermayesinin yuzde 15`ini halka arz etmeyi planliyor. Derginiz Ekonomist`in de yayincisi olan sirketin en buyuk ortagi ise yuzde 50.78`lik pay ile Dogan Yayin Holding. Hurguc`un diger ortaklari arasinda yuzde 40 pay ile Burda RCS INT`L Holding GmbH de yer aliyor.
Sezginler Gida: Sirket, 850 cesit yerli ve ithal urunun dagitimini gerceklestiriyor. 1985`ten itibaren uluslararasi firmalarla ortakliklar kurmaya baslayan sirket, ilk olarak Mars firmasiyla, ardinda Alman firmasi benckiser ile tek dagiticilik anlasmasi yapti. Sirket, onumuzdeki iki ay icinde sermayesinin yuzde 20`sini Global Menkul degerler araciligiyla halka acmayi planliyor.
Hosta Hipermarket: Perakende satis sektorunde faaliyet gosteren Hosta, mart ayinda halka acilmayi planliyor. 1999`da yine ANkara`da iki yeni magaza acti. Sirketin satis hacmi 37.7 milyon dolar. Magazalarinda 30 bin civarinda degisik urunu satan Hosta, onumuzdeki iki yil icinde toplam 20 magazaya ulasarak, Ankara ve Orta Anadolu Bolgesi`Ndeki lider perakende zincirlerinden biri olma amacinda.
Lio Yag: Zeytinyagi ihracatcisi olan Lio, 1999`da gerceklestirdigi 45 milyon dolarlik ihracat geliri ile pazardan yuzde 25 pay aldi. 1999 yilini 70 milyon dolar ciro ile kapatan sirket, sermayesinin yarisina yakin bolumunu halka acacak. Bunun da yarisini yurtdisinda pazarlayacak.
Is Leasing: Sirket, 1988 yilinda Societe Generale, T.Is Bankasi ve IFC International Finance Corporation`in ortak yatirimi olarak kuruldu. Societe Generale, 1995 yilinin haziran ayinda dunya capinda yaptigi bir strateji degisikligi kapsaminda hisselerini Turk ortaklara devretti. Yine 1995`te IFC`nin de hisselerini Turk ortaklara devretmesi sonucunda, sirket tamamen T.Is Bankasi`nin kurulusu haline geldi. Sermayesini 6 trilyon liradan 8.5 trilyon liraya yukseltecek olan Is Leasing, sermaye artirimi yoluyla halka acilmayi planliyor.
Bati Soke CImento: 1989`a kadar Citosan`in bagli ortakligi olarak KIT huviyetinde uretimini surduren sirket, bu tarihte ozellestirilen Ciments Francais firmasina blok satis olarak devredildi. Sirket, 1993 yilinda ise Baticim tarafindan satin alindi. Sermayesinin yuzde 20 ile 25`ini halka acacak olan Bati soke Cimento`nun halka arzi, Garanti Yatirim liderliginde gerceklestirilecek.
EGS Holding: Mevcut iskollarinda buyumeyi surdurerek, ulkenin onunu acacak projeleri hayata gecirmeyi planlayan EGS Holding de halka acilacak sirketler arasinda yer aliyor. Sermayesini 75 trilyon liradan 100 trilyon liraya cikararak halka arz karari alan EGS Holding, Finans Yatirim`in liderliginde halka acilmayi planliyor.
Alkim Kimya: 1948`den bu yana kimya sektorunde faaliyet gosteren Alkim Alkali Kimya, deterjan, cam, seloluz ve tekstil boyamada kullanilan sodyum sulfat kimyasali uretiyor. Sermayesini 8.6 trliyon liraya cikaran sirket, ortaklarin ruchan hakkini kisitlayarak sermayesinin yuzde 15.1`lik kismini Is Yatirim Menkul Degerler liderliginde halka arz edecek.
Nuh Cimento: Cimento sektorunde faaliyet gosteren sirket klinker, cimento ve beyaz tugla uretiyor. Sermaye artirim yolu ile halka arzini gerceklestirecek olan sirketin, yuzde 10`u halka acik bulunuyor. Ancak borsaya kote olmayan sirketin yuzde 5`i halka arz edilecek.
TEB: Bankacilik sektorunde faaliyet gosteren Turkiye Ekonomi Bankasi (TEB), sermayesini 22 trilyon liradan 24.5 trilyon liraya yukseltiyor. Yuzde 20`si halka acilacak olan sirketin yuzde 10`u ortak satisi, yuzde 10`u sermaye artisi seklinde yapilacak.
Karsan: 1998 yilinda Kiraca Holding tarafnidan cogunluk hisseleri devralinan Karsan otomotiv sanayi, Bursa Akcalar Sanayi Bolgesi`nde uretim yapiyor. Hafif ticari arac sektorunde faaliyet gosteren sirketin yuzde 10`u 14-15 Subat tarihlerinde TEB Yatirim liderliginde 46 bin liradan halka arz edilecek.
Ucar Gida: merkezi izmir`de olan sirket, Osmaniye ve Susurluk fabrikalarinda donmus gida ve konserve, Manisa`da ise salca ve recel uretiyor. Sermayesini 122 milyar 500 milyon liradan 800 milyar liraya yukseltecek olan sirket, sermayesinin yuzde 25`ini halka acmayi planliyor.
Seker Pilic: Sirket bunyesinde damizlik civciv, kulucka, yem ve kesim tesisleri bulunuyor. 1 trilyon 165 milyar lira olan sermayesini 210 milyar lira artisla 1 trilyon 375 milyar liraya cikaracak olan sirket, toplam sermayenin yuzde 15`ine denk gelen 175 milyar liralik kismi halka arz edecek. (EKONOMIST)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.