2000`de İz Bırakanlar

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`de yayınlanan Time dergisi, çeşitli başlıklar altında 2000`in en iyi ve en kötülerini seçti. İş dünyası, tasarım ve teknoloji alanında derginin seçtiği `en`leri sunuyoruz.


Yılın sonuna yaklaşırken geride kalay ayların muhasebesini yapmak basının en eski geleneklerinden biridir. Yıl boyunca hafızalarda yer etmiş kişi ve olayları hatırlatmak okuyucuların hafızasını tazelediği gibi onlara geçen zamanın hüznüyle yeni yılın umutları arasında değişik duygular yaratıyor. Dünyanın popüler dergilerinin başında gelen Time da yıl sonuna yaklaşırken, iş, sanat, çevre ve bilim dünyasının 2000 yılına damgasını vuran `en`leri seçti. Time, `en`leri seçerken konu gruplarına ayırmakla birlikte, kişi ve olayları ön plana çıkararak her birini kendi içinde en iyi ya da en kötü olarak sınıflandırmayı tercih etmiş. Böylece bir olayı diğerinden daha önemli kılmanın yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmış. Listenin göze çarpan ilk unsuru, bir ABD dergisi olan Time`ın yıla damgasını vuran kişi ve olaylarda Amerikalılar`ı kayırmakla birlikte, özellikle dünya ekonomi sahnesinde 2000 yılında ön plana çıkan Avrupalı ve Japonların hakkını vermesi. İşte Time`a göre en iyi ve en kötülerinden bazıları...


EN İYİ İNTERNET ŞİRKETİ ARZI;

İnternet şirketleri 2000 yılında oldukça zorlandı. Birçoğu zarar etti yada iflas bayrağını çekti. Ama Tom.com`un yaşadıkları bambaşkaydı. Hong Kong`lu dolar milyarderi Li Ka-shing`in büyük ortağı olduğu Tom.com halka arz edildiğinde 38 milyon dolar fiyat biçilmişti. Ka-shing`in ismini duyan yatırımcılar kağıda akın etti. Halka arz edilen hisse sayısının tam 669 katı talep geldi. Ama hisse senetleri borsada başarılı olamadı. 1.97 dolardan işlem görmeye başlayan Tom.com hisseleri kısa süre sonra beşte birine, yani 38 cent`e kadar geriledi.


EN İYİ BİRLEŞME;

Birleşme diyince akla AOL-Time Warner geliyor ama değil. Yılın flaş anlaşması bilgisayar kullanıcılarının internet üzerinden bedava şarkı indirmesine olanak veren Napster ile Bertelsman arasında yapıldı. Bertelsmann COE`su Thomas Middehoff, müzik endüstrisinin düşmanlığını kazanması pahasına, 50 milyon dolar vererek Napster`ı paralı hale getiren anlaşmaya imza koydu.


EN İYİ İFLAS;

Uzakdoğu`da bu yıl iflas rüzgarları esiyordu. Özellikle Güney Kore`de yüzlerce sigorta ve inşaat şirketi iflas etti. Ama Japon hipermarket zinciri Sogo`nunkisi kadar anlamlı değildi. Sogo`nun yardım isteğini reddeden Japon Hükümeti durgunluğa boğulan ekonomisine çekidüzen vermekte kararlılığını ortaya koyuyordu.


EN İYİ ÜRÜN SUNUMU;

Boeing`in en büyük Airbus bu yıl Boeing 747`nin karşısına A3XX ile çıkarak dikkatleri üzerine çekti. Çift katlı, 550 koltuk kapasiteli uçak tamı tamına 230 milyon dolara mal oluyor. Ama buna değdi. Airbus A3XX şimdiden 44 tane sipariş aldı.


EN İYİ ŞİRKET DEVRİ;

Bu yıl şirketler için evlenme mevsimi oldu. Birleşmeler ve satın almalarla gerçekleşen evlilikler için milyar dolarlar uçuştu. Listenin başındaysa İngiliz cep telefonu şirketi Vodafone`un, Alman cep telefonu operatörü Mantelsmann`ı satın alması var. Almanlar milliyetçilik adına birleşmeye karşı çıkmasına rağmen Vodafone başkanı Chris Gent 190 milyar doları bastırarak Mantelmsmann`ı portföyüne katmayı bildi.


EN İYİ TEKNOLOJİ STRATEJİSİ;

Bu yıl Japon NTT DoCoMo WAP`tan çok daha işlevsel i-mode internet servisi ile 2000 yılında atılım üzerine atılım gerçekleştirdi. Internete soğuk bakan Japonlar, i-mode`un bankacılık, uçak rezervasyonu ve eğlence sitelerini çok sevdi. NTT DoCoMo i-mode sayesinde kazandığı paralarla ABD`li AT&T`nin yüzde 15`ini aldı, Avrupa`da da yatırımlara girişti. 2001 yılında da NTT DoCoMo`dan çok söz edileceğe benziyor.


EN KÖTÜ CEO;

Daimler ile Chrysler birleştiğinde, yeni oluşan DaimlerChrysler`in başkanı Jürgen Schrempp`e 1998 yılında `süperman` olarak bakılıyordu. O zamanlar 38 milyar piyasa değerine sahip firma şimdi Daimler Benz`in 1998 değerinin bile yarısına düştü. Schrempp`in özrüyse kabahatinden büyüktü: Chrysler`deki sorunun bu kadar derin olduğunu bilmiyordum. Geçenlerde 36 yaşındaki Lidian Deigner ile dünya evine giren Schrempp, işte kaybetti, aşkta kazandı. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.