2000 yılında global doğrudan yabancı yatırım 1 trilyon dolar

05.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Unctad`ın Dünya Yatırım Raporu`na göre geçen birkaç yıllık süreç içinde, "şirketler için global piyasa" doğdu. Şirketler sınırlar ötesi bu piyasada, şu ana dek görülmemiş bir hacimde alınıyor ve satılıyor.ABD 276 milyar dolarla en çok doğrudan yabancı sermaye akımına uğrayan ülke.Birleşmiş Milletler Ticaret ve Gelişim Konferansı örgütüne göre, global doğrudan yabancı yatırım akışının bu yıl 1 trilyon doların üzerine çıkacak. 1999 yılında aynı rakam 865 milyar dolardı. Bu arada uluslararası birleşme ve satın almalar global ekonominin itici güçlerini oluşturuyor.Unctad`ın dün yayınlanan Dünya Yatırım Raporu geçen birkaç yılın "şirketler için bir global piyasa" ortaya çıkarttığını söylüyor. Şirketler sınırlar ötesi bu piyasada, şu ana dek görülmemiş bir hacimde alınıyor ve satılıyor.Birleşmeler ve satın almalar, ulusal sınırlar içinde gerçekleşenleri de içeriyor ve geçen 20 yıl içinde yüzde 42 gibi muazzam bir artış göstererek, geçen yıl itibarıyla 2.3 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam dünya gayri safi yurt içi hasılası`nın yüzde 8`ini oluşturuyor.24 bin anlaşmanın dörtte biri sınır ötesinde gerçekleşti. Bunun değeri 720 milyar dolar. Sadece 109 mega anlaşma (1 milyar doların üzerinde), bütünün yüzde 60`ını oluşturdu ve dünyanın en büyük 100 uluslar arası şirketini içerdi. Bu şirketler arasında sadece tek bir gelişmekte olan piyasa şirketi var: Petroleos de Venezuela. Birlikte kontrol ettikleri meblağ 2 trilyon dolar tutarında yabancı varlık. Bunların yabancı ülkelerdeki bağlaşıklarında çalıştırdıkları insan sayısı 6 milyon.Dünyanın 63 bin uluslararası şirketinin yabancı bağlaşıkların global satışları geçen yıl 14 bin milyar dolara çıktı. Bu rakam geçen yıl global ihracatın iki misli anlamına geliyor. Birleşme ve satın almalar endüstrileşmiş ülkelerde doğrudan yabancı yatırım akışlarının itici gücü. Geçen yılın toplamı 636 milyar dolar. Aynı rakam 1998 yılında 481 milyar dolardı.Birleşik Krallık 1999 yılında dünyanın en büyük global yatırımcısı oldu. ABD 276 milyar dolarla en çok doğrudan yabancı sermaye akımına uğrayan ülke oldu. Birleşme ve satın almalar gelişmekte olan ükelerde giderek artan bir önem kazanıyor. Bu ülkelere akış geçen yıl 208 milyar dolara tırmandı. Aynı rakam 1998 yılında 178 milyar dolardı. (FİNANSAL FORUM-FİNANCİAL TİMES)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.