2001`de devlet de kemer sıkacak

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Devlet, 2001`de de kemer sıkmaya devam edecek. Yatırım programında yer almayan hiçbir projeye harcama yapılmayacak, personel ve taşıt alımı kısıtlanacak.

8`inci Beş Yıllık Kalkınma Planı`nın ilk; IMF ile yapılan stand - by anlaşması kapsamında uygulanan ekonomik programın da ikinci yılı olan 2001 yılında kamu, yatırım ve harcamalarında tasarruf ve kemer sıkma ilkesi ile hareket edecek.

EKSTRA ÖDENEĞE SON;

2001 Yılı Programı`nın uygulanması, eşgüdümü ve izlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2001`den itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete`de yayımlandı. Kararda, yatırımların bütçelerle programlarda değişiklik ve aktarma yapılamayacak biçimde gerçekleştirilmesi ve sektörler arası dengelerin bozulmaması temel ilke olarak belirtildi. Yıllık yatırım programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. Proje ödenekleri yatırımla ilgili olmayan amaçlar için kullanılamayacak. Özel koşullar dışında proje ödenekleri arasında aktarma yapılamayacak. 2001 yılı programına alınacak yeni projelerde 20 trilyon liraya kadar olanlara Yüksek Planlama Kurulu, bu tutarın üzerindekilere Bakanlar Kurulu karar verecek. 2000 programında yer alan ve biteceği düşüncesiyle 2001 programına dahil edilmemiş projelerden 1.5 trilyona
kadar harcama ile yılı içinde tamamlanacak olanların programa alınmasına yönelik istekler DPT; bu miktarın üzerindeki ödenek gereksinimi bulunan projelere ilişkin başvurular YPK tarafından sonuçlandırılacak.


PERSONELE KISITLAMA;

Kamu kuruluşları yeni bir teşkilatlanmaya giderken 8`inci Plan`da ve 2001 programında yer alan ilkelere, politikalara, hukuksal ve kurumsal düzenlemelere uyacaklar. Bu tür düzenlemelerde DPT`nin uygun görüşü alınacak.


KAMU KURULUŞLARI, İŞLETMEYE;

Alacakları tesisler için ihtiyaç duydukları personeli ilgili bakanlığın olumlu görüşünü alarak yatırım süresi içinde istihdam edebilecek. Kamu kuruluşları, 2001 Yatırım Programı`nda belirtilecekler dışında taşıt alımı yapamayacak.


DEVLET TASARRUFU ÖĞRENECEK;

2001, özel sektör için olduğu kadar devlet için de kemer sıkma yılı olacak. Devlet, yatırım ve harcamalarında tasarruf ve kemer sıkma ilkesi ile hareket edecek. Ekstra hiçbir projeye harcama yapılmayacak, personel ve taşıt alımı kısıtlanacak.
2001 yılı kamu için kemer sıkma yılı olacak. 2001 Yılı Programı`na göre, yıllık yatırım programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. Proje ödenekleri yatırımla ilgili olmayan amaçlar için kullanılamayacak. Kamu kuruluşları yeni bir teşkilatlanmaya giderken 8`inci Plan`da ve 2001 programında yer alan ilkelere uyacaklar. Programda belirtilecekler dışında taşıt alımı yapamayacaklar.


KİT`LERE SIKI DENETİM;

KİTLER ve bağlı ortaklıklar ise, 2001 yılında da mal ve hizmet fiyatlarına hedef enflasyona uygun olarak zam yapacaklar. 2001 yılında 1.6 katrilyon liralık finansmana gereksinim duyacak olan KİT sistemi bunun 1 katrilyonunu bütçeden alacak, geri kalanı da dış borçlanmayla karşılanacak. KİT`ler, 2001 yılında üretimde maliyetleri düşürücü tasarruf önlemleri alacaklar. Tarımsal KİT`ler ürün alım fiyatlarını hedeflenen yıllık enflasyon oranını dikkate alarak belirleyecekler. Alım miktarını en alt düzeyde tutacaklar.


BOL KESEDEN HARCAMAYA SON;

Yıllık yatırım programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. Proje ödenekleri yatırımla ilgili olmayan amaçlar için kullanılamayacak.Özel koşullar dışında proje ödenekleri arasında aktarma yapılamayacak.2001 yılı programına alınacak yeni projelerde 20 trilyon liraya kadar olanlaraYüksek Planlama Kurulu, bu tutarın üzerindekilere Bakanlar Kurulu karar verecek.Kamu kuruluşları yeni bir teşkilatlanmaya giderken 8`inci Plan`da
ve 2001 programında yer alan ilkelere, politikalara, hukuksal vekurumsal düzenlemelere uyacaklar.Kamu kuruluşları, 2001 Yatırım Programı`nda belirtilecekler dışında taşıt alımı yapamayacak. (FİNANSAL FORUM)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.