2001`in favorisi çimento ve inşaat

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yetkililer, yapı denetim şirketlerinin öngörülen sürede kurulamamaları nedeniyle inşaat yasağının fiilen daha da uzadığını, sektörün bu yılı yüzde 15 - 20 kayıpla tamamlayacağını söylüyorlar.


Yeni inşaat ruhsatlarını askıya alan Yapı Denetimi Kararnamesi ile bu yıl toparlanma fırsatı bulamayan çimento ve inşaat sektörü hisselerinin 2001 yılı başından itibaren portföylere girebilecek. Uzmanlar, ekonomik programda ciddi bir sapma olmaması durumunda, önümüzdeki yıl bu sektör hisselerinin portföylere alınabileceğini ifade ediyorlar. Geçen yıl yaşanan deprem sonrası yapı denetiminin düzenlenmesi amacıyla 595 sayılı yapı denetiminin düzenlenmesine ilişkin kanun hükmünde kararname ile yapı denetim kuruluşlarının kurulması kararlaştırıldı. Yapı denetim kuruluşlarına uygunluk raporu ve ruhsat verme yetkisi verildi. Bu nedenle, kararnamenin yayım tarihi olan 10 Nisan 2000 ile yürürlük tarihi olan 10 Temmuz 2000 arasındaki süre içinde yapılacak müracatlar, projelendirme hariç, değerlendirilmek üzere bekletildi. Bu bekleyiş ilk yarıyılda İMKB`de işlem gören 17 çimento şirketinin net kar ve satışlarına olumsuz yansıdı. 17 çimento şirketinin toplam satışları yüzde 50.5 artışla, aynı dönemde gerçekleşen yüzde 56.8 TEFE artışının altında kaldı.


PORTFÖYDEKİ AĞIRLIKLARI ARTACAK;

Hükümetin program amacının düşük enflasyonda büyüme yakalamak olduğunu hatırlatan Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Tayfun Oral, Eğer bu yakalanırsa, motor sektörlerden biri de inşaat ve çimento olacak dedi. HSBC Analisti Cent Örcan ise çimento ve inşaat sektöründe 2001 yılından itibaren kademeli bir şekilde toparlanma beklediklerini belirterek, Çimento ve inşat hisselerinin yıl sonunda veya 2001 yılı başında portföylerdeki ağırlığı artırmaya başlanabilir dedi.
Örcan, inşaat ve çimento sektöründe 2001 yılında beklenen canlanmanın 2000 yılında otomotiv ve beyaz eşyadaki gibi yüksek olmasını beklemediklerini belirterek, Yeni denetim sistemindeki düzenlemelerin 2001 yılına sarkacak olması, sektördeki toparlanmayı yılın ikinci yarısına ve 2002 yılına geciktirebilir dedi.
Deniz Yatırım`dan Filiz Satık da deprem sonrası inşaatlarda beklenen hızlanmanın inşaat yasağı nedeniyle gerçekleşmediğini ancak önümüzdeki yıl bunun hissedilebileceğini söyledi. Satık, İnşaat sektöründe deprem sonrası geciken etkinin önümüzdeki yıldan itibaren çimento ve inşaat sektörü hisseleri alınabilir. Özellikle ilk aşamada çimento hareketlenecektir dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.