23 Trilyon 34 Milyar Liralik Zararin Kur Farklarindankaynaklandigini Belirten Erdemir Genel Muduru Tanju Argun Yil Sonu Itibariyla

13.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye`nin en buyuk sanayi kuruluslarindan Eregli Demir celik Fabrikalari T.A.S. (Erdemir) yilin ilk yarisini, 23 trilyon 34 milyar lira zararla kapatti. Zararin yatirimlarindan kaynaklanan kur farklarini gider yazmadan ileri geldigini belirten Erdemir Genel Muduru Tanju Argun, `yilin ikinci ceyreginde kanamayi durdurduk, kur farklarina ragmen yil sonu itibariyle kara gecmeyi hedefliyoruz` dedi. Tanju Argun, Istanbul`da duzenledigi basin toplantisinda, Erdemir`in Ocak-Haziran 1999 donemi faaliyet sonuclarini ve yeni hedeflerini acikladi. Yilin ilk yarisinda satislarinin, bir onceki es doneme gore yuzde 13 artarak, 1 milon 355 bin tona ciktigini belirten Argun, uretim maliyetlerinin reel olarak yuzde 13 azaltildigini, 1998 Haziran ayi sonunda 283 milyon dolar olan stoklarin 162 milyon tona dusuruldugunu soyledi. Ilk 6 ayda 53 milyon dolar tutarinda yatirim harcamasi gerceklestirildigini anlatan Argun, ayrica 54 milyon dolari uzun vadeli olmak uzere toplam 145 milon dolar borc odendigini kaydetti. Argun, tahsilatin hizlandirilarak, ticari alacaklarin 134 milyon dolardan 97 milyon dolara azaltildigini, odenmis sermayenin 6 trilyon 336 milyar liradan 44 trilyon 352 milyar liraya yukseltildigini duyurdu. Erdemir Genel Muduru Argun, Aralik 1998`de 262 milyon dolar olan sirketin piyasa degerinin, Haziran 1999`da 623 milyon dolara, bugun ise 800 milyon dolar duzeyine yukseldigini anlatti.
Ikinci 3 ayda duzelme: Argun`un verdigi bilgiye gore, Erdemir`in ilk 3 ayda 554 bin ton olan uretim miktari, ikinci 3 ayda 735 bin ton artarak, toplam 1 milyon 289 bin tona ulasti. yilin ilk ceyreginde 48 trilyon 238 milyar lira olan net satislar da, ikinci ceyrekte 80 trilyon 740 milyar lira artarak, ilk 6 ayda 128 trilyon 978 milar liraya cikti. Brut kar da ozellikle ikinci 3 aydaki 12 trilyon 421 milyar liralik sicramayla, 17 trilon 165 milyar liraya ulasti. Ilk 3 ayda 171 milyar gibi son derece sembolik duzeydeki faaliyet kari ise ikinci 3 ayda 11 trilyon 212 milyar lira gibi onemli bir cikis yaparak, 11 trliyon 383 milyar lira oldu.
Kanamayi durdurduk: Buna karsin, ilk 3 ayda 22 trilyon 372 milyar lira olan donem zarari ise ikinci 3 ayda kaydedilen sadece 662 milyar liralik zarar ile toplam 23 trliyon 34 milyar lira olarak gerceklesti. Tanju Argun, sirketin 800 milyon dolarlik buyuk bir yatirimdan ciktigina isaret ederek, faaliyet karina karsin 38 trilyon liranin kur farki olarak gider yazilmasi sonucu 23 trilyon liralik zarar olustugunu vurguladi. Argun, bunun nakit cikisi olmayan, `kagit uzerindeki` bir kambiyo zarari oldugunu ifade etti. Yilin ilk 3 ayindaki zararin boyutlarina dikkati ceken Argun, `kanamayi durdurduk, simdi hedefimiz, kur farklarina ragmen yil sonu itibariyle kara gecmek` dedi. Erdemir`in zarari, enflasyondan arindirilmis uluslararasi muhasebe standartlarina gore ise ikinci yaridaki 3.5 trilyon liralik karin etkisiyle 2 trilyon 854 milyar lira oldu. Nakit durumu cok iyi olan sirketin Aralik 1998`de 15, Mart 1999`da 14 milyon dolar olan nakit mevcutu, Haziran 1999 tarihi itibariyle 108 milyon dolara ulasti. Erdemir, bankalara olan kisa ve uzun vadeli borclarini da, 1998 Aralik`da 522 milyon dolar duzeyinden Haziran ayindan 443 milyon dolara cekti.
2005 yilinda Erdemir`i Avrupa`nin ilk 10 tesisi yapacagiz: Erdemir`in hedeflerinden de bahseden Tanju Argun, 2005 yilinda Erdemir`i Avrupa`nin ilk 10 tesisinden biri yapmayi hedeflediklerini ifade etti. Su anda Erdemir`in 15-16. sirada oldugunu vurgulayan Argun, sirketin bu hedefe ulasacak gucu oldugunu kaydetti. Argun, bulgaristan`daki tesis ile su anda da ilgilendiklerini, buradaki tesise 470 milyon dolarlik bir yatirim gerektigini ifade etti. Argun, Romanya`daki tesisin de bir alternatif oldugunu ifade etti. Argun bu buyuk tesiste bir ortak ile calisabileceklerini de sozlerine eklerken, yurtdisindaki tesislerin yani sira yurticinde de Iskenderun Demir Celik Tesisi ile de ilgilendiklerini belirtti. Iskenderun`da bu isi yapabilecek teknolojiye sahip tek tesisin Erdemir oldugunu vurgulayan Argun, Iskenderun`un yuzde 51`lik kismini, yonetim kademesi Erdemir`de olacak sekilde almayi dusunduklerini, Isdemir`de 300 milyon dolarlik bir yatirim yapmayi planladiklarini belirtti. Bunun disinda kapasite artislari yapacaklarini ifade eden Argun sirketin yatirimlari konusunda da su bilgileri verdi, `Ekim ayinda yen ikrom cinko kaplama tesisini devreye aliyoruz. Tesisin yillik 250 bin ton kadar bir kapasitesi olacak. Galvanizde de calismalarimiz suruyor. Bina insaati devma ediyor. Bu tesis yilda 250 bin ton galvaniz uretimi yapilacak kapasiteye sahip olacak. Tesisi 2001 yili ocak ayinda devreye almayi dusunuyoruz. Ayrica Ayse firinin yani sira yuksek firin ihtiyacimiz da var. 2007 yilinda bitmesi gereken yuksek firin yatirimina ihtiyacimiz var. Bir cok modernizasyon yatirimi projemiz bulunuyor. Ote yandan ark ocagi tesisi kurmayi dusunuyoruz. Bu ocak ile 2 milyon ton celik uretiminde artis gerckelestirmeyi dusunuyoruz.` (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.