300 yeni kanal geliyor

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türksat 2 A uydusuyla birlikte internet hızlanacak, telefon kapasiteleri artacak ve 300 yeni televizyon kanalı hizmete girebilecek

Türksat 2 A uydusunun uzaya fırlatılmasından sonra 300 yeni TV kanalı hizmete girebilecek, internet hızlanacak, telefon kapasiteleri artacak. Ancak en fazla rekabet 3 büyük grubun TV`leri arasında olacak.

Arızalar nedeniyle uzaya fırlatılması 2001`e kalan uydu filomuzun üçüncü gemisi Türksat 2 A`nın faaliyete geçmesiyle birlikte digital TV dünyasında büyük bir rekabeti de başlatacak. Yüzde 75`i Türk Telekom, yüzde 25`i Alcatel`e atil olan uydunun işletmeci şirketi Eurasiasat Genel Müdürü İlhami Aygün uyduda bulunan transporder adı verilen 32 ana kanalın yüzde 90`ını şimdiden satıldığını açıkladı. Her bir ana kanaldan 8 ile 10 TV kanalı digital olarak yayın yapabiliyor.
Aygün`ün verdiği bilgiye göre üçü büyük grup 28 ana kanalı kiralamak için 10 yıllığına sözleşme yaptı. Buna göre Doğan Grubu Digit TV için uydudaki 7 ana kanalı kiraladı. Uydu faaliyete geçtiğinde Digit TV her bir transporterdan 8 ile 10 kanaldan olmak üzere toplam 56 ile 70 arasında televizyon kanalını faaliyete geçirebilecek.

Çukurova Holding ise Digitürk için 10 transporter kiraladı böylece 80 ile 100 TV kanalını servise sokabilecek. Star grubunun ise kiraladığı transporter sayısının 11 adet olduğu açıklandı. Söz konusu gruplar kiraladıkları her bir transporter için yılda 3 milyon dolar kira bedeli ödeyecek.

Bunlar dışında 2 transporteın Genel Kurmayın hizmetinde olacağı 2 transporterın ise özellikle internetin hızlanması ve telefon kapasite artırımını artıracak network`ü geliştirmek üzere Türk Telekom tarafından kullanılacağı açıklandı.
Transporter`ları kiralayan şirketlerin yayına sokacağı yaklaşık 300 televizyon kanalıyla büyük bir rekabet ortamına girileceği belirtiliyor. Digital TV`nin şifreli televizyon kanalları gibi paralı olarak izlenecek olmasının içerik ve fiyattaki rekabetin önümüzdeki dönemde iyice hızlanmasına neden olacak. Digi TV Genel Müdürü Mehmet Özkan grupların paket yayınlar şeklinde bir çok TV kanalını birarada satışa sunarak müşteri çekmeye çalışacaklarına belirtti. Özkan spor, sanat, belgesel hobi gibi kanalların sayısının önümüzdeki dönemde artacağına dikkat çekerek `Sonuçta içeriği iyi olan kanallar başarılı olacak. Diğerleri dayanamayacak. Bizim grubumuzda içeriği güçlendirebilecek bir altyapı olduğu için pazarda kendimizi en şanslı grup olarak görüyoruz` şeklinde konuştu.

Türk Sat 2 A`nın özellikleri

• Fransız Guyana`sından uzaya fırlatılacak Türk Sat 2 A 3.560 kg ağırlığı ve buna bağlı olarak yüksek donanımıyla Avrupa`da bugüne kadar uzaya gönderilen en güçlü ticari uydu olacak.

• Uzayda 42 derece doğu yörüngesine oturacak uydu böylece Türkiye`de şu anda izlenmekte olan TV alıcılarıyla oynamaya gerek olmadan servis verebilecek.

• 32 trasporderı Ku bandından servis verecek uyduda 20 transporderın band genişliği 33 Mhz, 12 transporderın band genişliği 36 Mhz olacak.

• Türksat1 B ve Türksat 1 C`den sonra uzaydaki Türk uydu filosunun 3`üncüsünü oluşturacak Türk Sat 2 A Arian roketiyle fırlatıldığında saniyede 9.5 km. hızla uzaya çıkacak.

• Ekvatordan 200 km. yüksekliğe ulaştıktan yörüngeye oturdulduktan sonra 36.000 km.lik bir uzaklığa kadar elips çizerek dünya etrafında dönmeye başlayacak uydu böylece geniş bir kaplama alanına sahip olacak.

• Eurasiasat`ın işletmeciliğini yaptığı uydunun ortaklarından Türk Telekom`un yüzde 75 hissesi, Alcatel`in de yüzde 25 hissesi bulunuyor.

• Bu uydu gönderildiğinde bir uydunun maliyeti yaklaşık 300 milyon dolar oluyor. Ancak finasman maliyeti ile birlikte bu 400 milyon dolara geliyor.

• Bir uydunun ömrü yaklaşık 15 yıl ve uydunun Türkiye`nin iki uydusunun ömrü tamamlanmak üzere olduğu için yeni uydunun devereye girmesiyle gelecek yıllardaki uydu kapasitemiz de garanti altına alınmış oluyor.

• Yapılan anlaşmaya göre Türkiye 4 tane uydu yörüngesini satın almış durumda. Ve yörüngelerde önümüzdeki yıllarda başka uyduları da atma kapasitesine sahip olacak. Uydunun ekvatordan fırlatılmasının nedeni yani Fransız Guyanasından fırlatılmasının nedeni ekvatora yakın olması. Uydu ulaştığı yükseklikte dünyayla aynı hızda dönüyor. Böylece antenleri çevirmeye gerek kalmıyor.

• Uydunun yörüngedeki ömrünü ise içinde bulunan yakıt belirliyor. Bu yakıt uydunun yörüngesinden çıkmamasını sağlıyor. Yakıt ne kadar artarsa uydunun maliyeti ve büyüklüğü de o kadar artıyor. Atılan uydunun ağırlığı yaklaşık 3.5 ton.

• Uydu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin dışında gerekirse hareketli antenlerle Afrika, Arabistan, Hindistan ve Rusya`ya da servis verebiliyor. Verilen bilgilere göre uydu talebi dünyada çok fazla ve bizim uydunun pazarlamasını her zaman yapmak mümkün. Eksik kanallarının pazarlamasını her zaman yapmak mümkün.

• Fransa`nın 5 ya da 6 adet uydusu bulunuyor. Dünya`da en fazla uydu Amerika`da var. 35 - 40 civarında olduğu tahmin ediliyor.

• Türk uydularının Guyana`dan atılmasının bir başka nedeni ise bölgenin ticari roket atma teknolojisinde en gelişmiş yerlerden biri olması. Amerika ise ticari uydu atmıyor. Guyana`nın seçilmesinin başka nedeni de uydu fırlatıldıktan sonra eğer bir kaza olup düşecek olursa içinde insanları öldürebilecek derece etkili gazlar bulunuyor. Bu nedenle özellikle rüzgarın yönü vs, çok çok iyi hesap ediliyor. Uydunun atılmasında hata şansı sıfır olmak zorunda. Bu nedenle son saniyeye kadar fırlatmanın ertelenme ihtimali bulunuyor.

• Yaklaşık 2 yıl süren Türksat 2 A uydusunun yapımında 16 ülkeden yaklaşık 20 değişik firma çalıştı. (FİNANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.