5 tarım ürününe destekleme primi ödenecek

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Tarım Ve Köyişleri Bakanı Gökalp: 2000 Yılı Ürünü Kütlü Pamuk İçin 9 Cent, Ayçiçeği İçin 6 Cent, Zeytinyağı İçin 28 Cent, Soya Ve Kanola İçin De 8`Er Cent Destekleme Primi Ödenecek -Bu Ürünlerin Üretiminin Artırılması Ve Desteklenmesi, Üretici Kadar, Sanayici Açısından Da Önem Taşıyor

ANKARA (A.A) - 21.12.2000- Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, 2000 yılı ürünü ayçiçeğine 6 cent, pamuğa 9 cent, zeytinyağına 28 cent, soya ve kanolaya da 8`er cent destekleme primi ödeneceğini açıkladı. Gökalp, yaptığı yazılı açıklamada, 2000 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağında üreticilere destekleme primi ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 5 Aralık`ta Resmi Gazete`de yayımlandığını hatırlattı. Kilogram başına ödenecek prim tutarlarının da tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu tarafından belirlendiğini kaydeden Gökalp, bu ürünlerin desteklenmesinin, üreticiler kadar, dünya fiyatlarından girdi sağlanması bakımından sanayiciler için de önemli olduğunu vurguladı. Pamuktaki destekleme priminin üreticinin desteklenmesi yanında, kaliteli pamuk üretimini artırarak, tekstil sektörünün hammadde ihtiyacının yurtiçinden sağlanması, ithalatın azaltılması açısından da gerekli olduğunu belirten Gökalp, bitkisel yağ üretiminde de hammadde açığı bulunduğunu hatırlattı. Yılda 800 bin ton dolayında ham yağ ithal edildiğini anlatan Gökalp, bu açığın kapatılabilmesi, ayçiçeği, kanola ve zeytinyağı üretiminin desteklenmesi amacıyla prim desteği verileceğini kaydetti. Gökalp, bu ürünlerden yağ elde edilmesinden sonra kalan küspenin de yem olarak kullanıldığını hatırlatarak, söz konusu ürünlerin üretiminin artırılmasının hayvancılık açısından da yararlı olacağını vurguladı. Söz konusu ürünlerin üretiminin, Alternatif Ürün Projesi kapsamında da destekleneceğini belirten Gökalp, açıklamasında şunları kaydetti: Bu ürünlere uygulanacak destekleme ile piyasanın oluşturulması ve oluşturulacak piyasada dünya fiyatları ile piyasa fiyatları arasındaki farkın üreticiye prim sistemi ile ödenmesi sağlanacak. Geçen yıllarda yapılan prim ödemelerinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi ve prim ödemelerinde haksız kazançların önlenmesi konusunda bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Geçen yıl, ayçiçeği için kilogramda 5 cent, pamuk için 12 cent, soya için de 8 cent destekleme primi ödenmişti. 1998 yılında ise pamuğa 10 cent, zeytinyağına 40 cent destekleme primi ödemesi yapılmıştı. Destekleme primi ödemeleri için, bu yıl bütçeye 170 trilyon lira ödenek konulurken, 2001 yılı için bu ödenek 190 trilyon liraya çıkarıldı. IMF ile yapılan stand-by anlaşması gereği, destekleme tutarlarının her yıl azaltılması gerekiyor. Üreticiler, pamuk için 15 cent düzeyinde destekleme primi bekliyordu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.