57 bin 270 Borsacı, Banka Mağduru

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankalara el konulması, borsa yatırımcısını da mağdur etti. İnterbank, Esbank, Yaşarbank`tan sonra Etibank`ın da Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu`na geçmesi ile birlikte borsada toplam 57 bin 270 yatırımcının tasarruflarının ne olacağı belirsiz hale geldi. Etibank`ın TMSF`na devri ile Medya Holding`te 13 bin 406, Sabah Pazarlama`da 4 bin 488, Sabah Yayıncılık`ta 12 bin 79, Interbank nedeniyle Nergis Holding`de 2 bin 290, Polylen Sentetik İplik`te 3 bin 787, Sifaş`ta 3 bin 364, Yaşarbank`ın devri ile Yaşarbank`ta 13 bin 722, Esbank`ın devri ile de 4 bin 134 yatırımcının söz konusu şirketlere ait hisse senetleri elinde kaldı.


Konuyla ilgili DÜNYA`ya değerlendirme yapan borsacılar, yine küçük yatırımcının zarar gördüğünü söylediler. Borsacılar, Yönetimde bir boşluk var. SPK Başkanı`nın süresi 14 Ekim`de doldu. Halen, başkan atanmadı ve kurumda bu yüzden bir çok işlem durdu. Herhalde birileri sorumluluk almak istemiyor, bu işin uzaması da onların işine geliyor dediler.


FİYAT DÜŞECEK;

Uzmanlar Interbank, Esbank, Yaşarbank ve Etibank TSMF`na devredilmesi ile birlikte borsada işlem gören grup şirketlerinin işlem sırasının kapatılması konusunda, gelecek açıklamaya kadar yapılan yorumların somut sonuçlar doğurmayacağına dikkat çektiler. Şirketlerin bilançolarının incelenmesinin ardından Borsa`nın vereceği kararların önem kazandığını belirten uzmanlar, bu tarihin henüz belli olmadığını ve bu zamana kadar yapılan spekülasyonlara yatırımcıların itibar etmemesi gerektiğini vurguladılar. Uzmanların birleştiği ortak nokta ise; söz konusu hisse senetlerinin işlem sırasının açılması ile şirket hisse senetlerinin fiyatının düşeceği oldu. Bu arada Dinç Bilgin`in, Etibank için masaya oturması da uzmanlar tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.


Uzmanlar, SPK Başkanı`nın atanmasının bu kadar gecikmesini de eleştirerek Zaten uzun süredir kurumda bir çok işin durduğunu biliyoruz. Ancak son gelişmeler piyasayı daha da tedirgin etti. Bu problemlerin bir an önce çözülebilmesi için Kuruma gerekli atamanın ivedilikle yapılması gerekir görüşünü savundular.


CİNER`E İNCELEME;

Öte yandan SPK`nın, el konulan Etibank ve Bank Kapital`e ait Eti Menkul ve K Yatırım ile Sabah Gazetecilik`in yüzde 50 hissesini satın alan, Turgay Ciner`e ait Rıva Menkul Değerler`de de inceleme başlattığı öğrenildi. Yapılan incelemeler kapsamında Bilgin Grubu`na ait Sabah Pazarlama, Sabah Yayıncılık ve Medya Holding hisselerinde özellikle geçen hafta bir manipülasyon olup olmadığına bakılacağı kaydedildi. Bu arada K Yatırım`dan Halit Acartürk, SPK denetimlerinin geçen hafta yapıldığını ve bittiğini dile getirerek, işlemlerin devam ettiğini söyledi.
Borsacılar, geçen hafta hisselerinin yüzde 50`sini Turgay Ciner`e devreden Sabah Grubu hisselerindeki harekete dikkat çekerek, bankalara el konulmasından itibaren pazartesi günü işlemleri durdurulan, grup senetlerinin durumunun manidar olduğunu ifade ettiler. Geçtiğimiz pazartesi günü Medya Holding, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama hisse sıraları geçici olarak işleme kapatılmıştı. Uzmanlar, Sabah Grubu`ndaki hisselerin devredilmesi ve ardından bankalara el konulmasının arka arkaya gelmesinin çok düşündürücü olduğunu da sözlerine eklediler. Bu arada uzmanlar yatırımcıları da, pozisyon alırken daha uzun vadeli düşünmeleri, panik alım ve satımlardan uzak durmaları konusunda uyardılar.


İŞLEME İZİN YOK;

Medya Holding, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama şirketlerinin Borsa`daki işlem sıraları, belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar kapalı kalmaya devam edecek. İMKB Yönetim Kurulu`nun Borsa Bülteni`nde yer alan kararında, söz konusu 3 şirket ile Etibank`tan istenilen açıklamaların Borsa`ya ulaşıp, konu açıklığa kavuşuncuya ve belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar şirketlerin işlem sıralarının kapalı kalmaya devam edeceği bildirildi. Kararda, istenilen bilgilerin borsaya ulaşmasından sonra konunun Yönetim Kurulu`nca yeniden değerlendirileceği kaydedildi. (DÜNYA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
989 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.