7 Katrilyonluk 3 Dev Ihale.

27.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye, Nisan ayindanitibaren uc ay icinde, toplam 12 milyar dolar tutan 3 dev projeyi karara baglayacak. Turkiye, onumuzdeki uc ay icinde Turk Silahli Kuvvetleri`nin buyuk onem verdigi toplam 7 katrilyon liralik (12 milyar dolar) 3 dev projeyi onumuzdeki uc ay icinde karara baglayacak. Dunyaca unlu savunma sanayi sirketlerinin istahini kabartan ve projeyi kaybeden firmalar icin ulkelerinin devlet baskani duzeyinde tepki gostermesine yol acan ihaleler, AWACS (Havadan Uyari ve Kontrol Sistemi) alimi, saldiri helikopteri ve Tank uretimi olarak siralaniyor. Savunma Sanayii Icra Komitesi, ilk olarak Nisan ayi sonunda AWACS (Havadan Uyari ve Kontrol Sistemi) ucaklarinin alimi icin karar verecek. 1.5 milyar dolarlik proje cercevesinde Turkiye 7 adet Awacs almayi planliyor. 1998 yilinda acilan ihalede Amerikan Boeing ve Amerikan-Israil ortakligi Raytheon-IAI sirketleri cekisiyor. Boeing AWACS sistemini kendi yapimi Boeing 738-800 ucagi uzerine monte ederken, Raytheon bu is icin Avrupa konsorsiyumu Airbus yapimi A-310 ucagini kullanmayi ongoruyor. Turkiye`yi bolgesinin en onemli konvansiyonel hava gucu haline getirecek 7 AWACS ucaginin 2004 yilinda Turk Silahli Kuvvetleri envanterine alinmasi planlaniyor. AWACS ucaklari halen ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya, Israil gibi ulkelerin Hava Kuvvetleri`nde bulunuyor. Yunanistan da Turkiye`nin ataga gecmesinden sonra bu ucaklardan satin alabilmek icin buyuk bir caba harciyor. Eurocopter`in elenmesinden sonra Fransa`nin tepkisini ceken 145 adet saldiri helikopteri ihalesi 15 Haziran`da sonuclandirilacak. Amerikan Bell Textron, Italyan Agusta ve Rus-Israil konsorsiyumu ihaleyi kapabilmek icin kiyasiya mucadele ediyor. Saldiri helikopteri ihalesi uc asamada yapilacak ve toplam 145 helikopter uretilecek. Ihaleler, 50, 50 ve 45 adetlik uc paket halinde gerceklestirilecek. Yatirimlar nedeniyle ilk paketin 2 milyor dolar civarinda gerceklesmesi bekleniyor. Ancak ilk ihaleyi kazanan firmanin bakim ve idame acisindan geri kalan 95 helikopter icin yapilacak ihalelerde onemli bir ustunluk saglayacagina dikkat cekiliyor.Bakanlik bugun spekulasyonlara son vermek icin basin mensuplarina helikopter ihalesinin seyri ile ilgili olarak bir brifing verecek. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.