97`de Borsanin En Karli Sektoru Elektrik.

18.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ozvarlikkarliliklari en yuksek sektorlerin basinda tasit araclari, elektrik ve elektronik geliyor. Ozvarlik karliligi en dusuk olan sektorler ise icki, tekstil ve kagit urunleri. Ozvarlik karliligi ortalamasi 48 olan elektrik sektorunun net kar buyumesi yuzde 179. Net satislarini yuzde 146 oraninda artiran sektorun kaynaklarinin yuzde 72`sini borclar olusturuyor. Ozvarlik karliliginda ilk sirada yer alan diger sektorlerin kaynaklarinin sadece yuzde 48`i borc. Borsada islem goren sirketlerin 1997 yili performanslari cuma gunu son bulan bilanco aciklamalari ile belli oldu. Bilanco donemi sona ermesine karsin henuz bilancosunu aciklamayan uc sirket var. Anadolu Gida, Turk Demir dokum ve Turk Hava Yollari henuz bilancolarini yollamadilar. Anadolu Bira ise 1996-1997 yilina ait bagimsiz denetimden gecmis bilancosunu dun IMKB`ye gonderdi. Sirket net karini yuzde 80 artirarak 344 milyardan 620 milyara cikardi. Bilancosunu aciklayan 194 sanayi sirketini ozvarlik karliligi, net satis buyumesi, net kar buyumesi, ozsermayedeki artis, toplam borclardaki artis ve borc/toplam aktif oranina gore sektorel bazda analiz ettik. Reel kar artisi saglayarak gectigimiz yili iyi kapatan sanayi sirketlerinin borclarinin da reel olarak arttigi dikkat cekiyor. Borclarin reel olarak artis gostermesine karsin toplam kaynaklarin sadece yuzde 54`unu olusturmasi olumluluk tasiyor. 194 sanayi sirketinin 1996 yilinda 184 trilyon liralik gerceklesen toplam karlari 1997 yilinda 363 trilyona cikti. Nominal bazda yuzde 96 oraninda artis gosteren karlar reel olarak yuzde 3.09 artis gosterdi. Porselen cini, gida ve kagit urunleri en fazla kar artisi saglayan sektorler oldular. En az kar artisi ise hizmetler ve lastik sektorunde gerceklesti. Sanayi sirketerinin 1996 yilinda 948 trilyon olan borclari 1997`de 1 katrilyon 880 milyara cikti. Yuzde 98 oraninda nominal artis gosteren borclar reel olarak yuzde 3.84 artis gosterdi. Ozsermayelerini etkin olarak kullanmayan sirketler borclarini artirarak kaynak yaratma yoluna gidiyor. Ozvarlilar gectigimiz yil, onceki yila gore reel olarak yuzde 2.83 oraninda artis gosterirken, borc artisi reel olarak yuzde 3.84 olarak gerceklesti. 194 sanayi sirketinin 720 trilyon olan oz kaynaklari nominal olarak yuzde 96 artis gostererek 1 katrilyon 415 trilyona ulasti. (LIBERAL BAKIS)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.