98`in Nazar Boncuklari.

23.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
1998 yilini geride birakmamizayaklasik bir ay kaldi. Ic piyasalardaki durgunluk, kuresel kriz, hukumet krizi, Apo`nun yakalanmasi derken inis cikislarla dolu olan bu yilda umutlari yesertecek onemli projelerde sessiz sedasiz hayata gecirildi. Yatirim maliyetleri yaklasik 2 katrilyon lirayi bulan projeler 1998 yilina daha simdiden damgasini vurdu.
Enerji santralleri: Enerji sektorundeki en buyuk projelerden birisi olan dogalgaza dayali dort enerji santralinin imsazi gectigimiz ay atildi. Toplam 3.5 milyar dolara malolacak projeler 2003 yilinda hayata gecirilecek. Gebze, Adapazari, Izmir ve Ankara santralleri tamamlandiginda turkiye`nin yillik enerji uretiminin yuzde 20`sini karsilanacak. Bunlarin yanisira 374 milyon dolara malolacak.
Kurtkoy Havaalani: Ataturk Havalimani`ndan 3 kat buyuk olacak Kurtkoy-Pendik, 190 trilyon liraya malolacak. Kurtkoy Havalimani`ndan yilda 10 milyon yolcu giris-cikis yapacak. Yaklasik iki yilda bitirilmesi planlanan havalimani 125 bin kisiye istihdam olanagi aglayacak.
Gap havaalani: Mayis ayinda temeli atilan ve GAP Bolgesini ulusal ve uluslararasi hava ulasim agina baglayacak kargo agirlikli GAP Havalimani 4 bin metre pist uzunluguna sahip. 6 ucak kapasiteli apronu bulunacak olan havalimani E 99 karayolu ile baglantili olacak. Havaalani yatiriminin toplam maliyeti 15 trilyon lira.
Izmit Korfez gecisi: Yap-islet-devret modeliyle yapilacak olan Izmit Korfez GEcis projesi cercevesinde 1.688 metre uzunlugunda Avrupa`nin en uzun, dunyanin ikinci uzun asma koprusu insa edilecek. 1.5 milyar dolara yani yaklasik 450 trilyon liraya insa edilecek projenin 2002 yilinda tamamlanmasi planlaniyor.
Ford Fabrikasi: Koc Holding ve Ford Motor Company, tarafindan Izmit`te yapilmasi ongorulen otomobil fabrikasinin yatirim tutari 550 milyon dolar (165 trilyon lira). Yilda 1 milyar dolar degerinde ihracat aypilacak fabrikada uretimin yuzde 95`i ihrac edilecek. Bu projeyle toplam 10 bin kisiye istihdam yaratilacak.
Boeing alimi: Turk Hava Yollari`nin (THY) Boeing firmasindan siparis ettigi 49 adet 737-800 ucagindan 6`sinin teslimati bu ay icinde yapildi. THY`nin actigi toplam 49 ucaklik ihaleyi kazanan Boeing ile yapilan sanayi paketi anlasmasian gore ucaklarin bedeli 850 milyon dolar. Bu cercevede teslimati yapilan 6 ucagin maliyeti ise 192 milyon dolar yani yaklasik 57 trilyon lira. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.