Ab`den Yilda 4.5 Katrilyon Gelecek.

24.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye tam uyeoldugunda AB butcesindeki fonlardan faydalanarak her yil 8 milyar 320 milyon Euro`luk maddi kaynaga kavusacak. Turkiye`nin AB`ye tam uyeligi bir yandan butce giderlerine katkisini zorunlu kilarken, diger yandan AB butcesinden yararlanma imkanlarinin da yolunu acacak. DPT, AB ile Iliskiler Genel Mudurlugu uzmani Ragip Sahin`in hazirladigi rapora gore Turkiye, AB Butcesi`nin en buyuk gider kalemlerini teskil eden Avrupa Tarimsal Yonverme ve Garanti Fonu-Garanti Bolumu kaynaklari ile Yapisal Fon imkanlarindan onemli olcude faydalanacak. 1996 ve 1997 verileri baz alinarak yapilan hesaplara gore; Turkiye, AB Butcesi fonlarina her yil 3 milyar 330 milyon Euro, yaklasik 2 katrilyon kaynak aktaracak. Fakat karsiliginda 12 milyar 150 milyon Euro, yani 6.1 katrilyon liralik kaynaktan faydalanacak. AB`ye 1981 yilinda tam uye olan Yunanistan 1997 yilina kadar toplam 34 milyar 686 milyon Euro net kaynak transfer etti. Baska bir deyisle Yunanistan 15 yil sureyle AB`den yilda ortalama olarak 2 milyar 312 milyon Euro tutarinda kaynak kullanmisti. Fakat yillar itibariyle bakildiginda, her yil, bir onceki yila gore daha fazla maddi imkandan faydalandi. Ornegin; AB`den 1990 yilinda 2.5 milyar Euro alan Yunanistan, 1995 yilinda 3.5 ve 1996 yilinda 4 milyar Euro`dan fazla kaynak kullandi. Ispanya, AB`ye tam uye olarak katildigi 1986 yilindan 1997 yilina kadar gecen 11 yillik sure icinde AB`den toplam 27 milyar 44 milyon Euro net kaynak transfer etti. Portekiz`in durumu da Ispanya ve Yunanistan`dan farkli degil. Ispanya ile birlikte AB`ye tam uye olarak katilan Portekiz`e 11 yillik sure zarfinda toplam 15 milyar 139 milyon Euro kaynak transferi yapildi. Bu uc ulkenin AB Butcesi`nden almis olduklari payin her gecen yil artmasinda, toplulugun artan mali imkanlari oldugu kadar izledigi politikalar da rol oynuyor. TurkIye`nIn AB`ye tam uye olarak katilmasinin AB Butcesi`ne getirecegi yukun yaklasik 8 milyar Euro oldugu, 10 merkezi ve Dogu Avrupa ulkesinin getirecegi mali yukun ise 10 ile 12 milyar Euro civarinda oldugu dikkate alindiginda, AB`nin genislemede yaptigi tercihin nedenlerini anlamak daha kolaylasiyor. Turkiye`nin 1998 yilinda ihtiyac duydugu dis kaynak miktarinin ortalama 8 ile 10 milyar ABD Dolari civarinda oldugu dikkate alinirsa, AB uyeliginin getirecegi bu mali imkanin ulkemiz acisindan ne kadar onem tasidigi bir kez daha goruluyor. Turkiye`nin AB ile iliskilerinde, tam uyelik hedefine ulastiracak politikalari gelistirmesi ve israrli bir sekilde uygulamasinin onemi bir kez daha ortaya cikiyor. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.