AB Tarım Bakanları Olağanüstü Toplanıyor

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Deli dana hastalığı Fransa ve İngiltere`den sonra Almanya`da da kendini gösterdi, tüm Avrupa önlem alıyor.


Gözler, dün toplanan AB Komisyonu tarım bakanları ve Veterinerler Kurulu`nun önümüzdeki günlerde açıklayacağı karara çevrilirken, Almanya`da 4 yaşındaki bir sığırda deli dana hastalığına rastlanması Avrupa çapında büyük panik yarattı. İtalya daha önce deli dana hastalığının rastlandığı Fransa ile sınırını kapatırken, Atina`da kasaplar et satışını durdurdu. Polonya ise daha önce et ithalatını yasakladığı dört Avrupa ülkesinin bulunduğu listeye beş ülkeyi (Almanya, Belçika, Hollanda, Danimarka ve İspanya) daha ekledi. Dün bir açıklama yapan Estonya ise Almanya`dan et ithalatını beş yıllığına durdurma kararı aldığını açıkladı. Dün toplanan Avrupa Komisyonu, Fransa`nın sığır etlerine konulan ambargonun kanuna geçirilmesini ve tüm Avrupa`ya yayılan deli dana hastalığını tartıştı.


Avrupa Komisyonu bilimsel danışmanları, bu tür vakaların AB bilim adamları tarafından araştırılacağını kaydetti. AB yetkilileri, bilim adamlarının verecekleri tavsiyeler doğrultusunda ve ulusal çıkarlar gözetilerek kısa sürede bir karara varılacağını açıkladı. Alman Tarım Bakanlığı ise komisyonun alacağı karar konusunda iyimser olduklarını ve komisyonun ulusal çıkarları da gözeterek en doğru kararı vereceğinden emin olduklarını kaydetti. Avrupa Birliği tarım bakanlarının cuma olağanüstü toplanarak, deli dana vakasını görüşecekleri belirtildi.
Bununla birlikte uzmanlar Alman etlerinin ithalatıyla ilgili yasakla birlikte 2.2 milyon ton etin atık haline geleceğine dikkat çekiyor. Almanya`nın deli dana vakalarından sorumlu uzmanlar ise bu konuyu görüşmek üzere kurulan komisyonun daha önce kurulmuş olması gerektiğini belirtirken, bu tip konularda acil önlemler alınmasının faydasına dikkat çekti.


Fransa`da ortalama üç aileden biri, evine sığır eti satın alırken, bu yıl aynı tarihlerde sadece beş aileden biri evine sığır eti götürdü. Fransa`da, deli dana hastalığı yüzünden bir kişinin daha ölüm döşeğinde bulunması yüzünden, son günlerde halk arasında hassasiyetin giderek arttığı bildiriliyor. Fransa`da daha önce iki kişi deli dana hastalığı yüzünden ölmüştü. Fransa`da, deli dana paniği yüzünden, bazı okul kantinlerinde geçiçi süreyle et yemekleri yasaklandı. Fransa`da son olarak, Carrefour, Cora ve Auchan gibi süpermarket zincirlerinde, deli dana hastalığı bulaşma ihtimali bulunan etlerin satıldığının anlaşılması halk arasında paniğin artmasına yol açmıştı.


HAYVANSAL YEMLERİN YASAKLANMASI İÇİN YASA TASARISI;

Almanya Tarım Bakanı Karl-Heinz Funke, etli hayvan yeminin ülke çapında yasaklanması amacıyla Federal Meclis`e bir yasa tasarısı sunduklarını açıkladı. Funke, koalisyon ortakları tarafından sunulan yasa tasarısının, kabul edilmesi ve 1 Aralık Cuma günü Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi`nde de onaylanması durumunda, gelecek hafta başında yürürlüğe gireceğini belirtti. Etli hayvan yeminin Avrupa çapında yasaklanması yönünde de çabalarda bulunduklarını kaydeden Funke, sığırlarda deli dana hastalığının teşhisi için testlerin yaygınlaştırılacağını ifade etti. Funke, etli hayvan yeminin içinde bulunan proteinin, bitkisel proteinle karşılanması amacıyla, bezelye, fasulye ve kolza üretimine ve soya ithalatına ağırlık vereceklerini söyledi. Mevcut etli hayvan yemlerinin hiçbir yerde kullanılamaması durumunda yaklaşık 1 milyar mark zarar edileceğini belirten Funke, bu yükü çiftçilere yansıtmayacaklarını sözlerine ekledi. Almanya`da yapılan son testlerde, bu ülkede doğan bir sığır ve bir inekte deli dana hastalığına yol açan BSE virüsü bulunmuştu. Almanya`nın sığır yemlerinde hayvansal gıdaların verilmesinin yasaklanması kararına karşılık Avusturya hükümeti bir açıklama yaptı. 1990 yılından beri sığırları hayvansal gıdalarla beslenmesine yasak uygulanan Avusturya`da yetkililer Almanya`nın aldığı bu kararın ABD`den ithal edilen protein zengini soyanın artmasına sebep olacağını belirtti.


DELİ DANA DANIŞMA HATTI ÇÖKTÜ;

Alman Tarım Bakanlığı`na bağlı Deli Dana Danışma Hattı, arayanların çok olması nedeniyle çöktü. Açıklamada, hattın aşırı yüklenmeden dolayı çöktüğü ve danışma hattının halkın kafasını karıştırmak için kurulduğu imajı yaratılmaması gerektiği de ifade edildi. Almanya, bir inekte deli dana hastalığının tespit edildiğini geçen cuma kamuoyuna açıklamıştı. Bu arada, hastalıkla mücadele için, hayvan yemlerinde et ve kemik kullanımının yasaklanmasının, AB`ye milyarlarca Euro yük getireceği bildirildi. Et ve kemik katkısıyla üretilen hayvan yemi stoklarının AB çapında imha edilmesinin 3 milyar Euro`ya mal olacağı, ayrıca AB`li hayvan yetiştiricilerin böyle bir uygulama nedeniyle yılda 1.5 milyar Euro kayba uğrayacakları belirtiliyor. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.