ABD başkanlık seçimleri bütçe fazlasının nerede harcanacağı ekseninde dönüyor

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yılın büyük bir kısmında, ABD başkanlık seçimlerinde hangi konuların ağırlıklı olacağını söylemek zordu. Skandallar ya da vergi kesintileri mi, kişilikler ya da reçeteli ilaçlar mı? Salı akşam yapılan başkanlık tartışması bu konuyu en sonunda netleştirdi. Bu seçim daha temel bir şey üzerine odaklanıyor - 21. yüzyılda hükümetin gerçek rolü. Büyük bir bütçe fazlasının ortaya çıkışı, ülkenin ne tür bir hükümet istediğine karar vermesini bazı yönlerden zorlaştırıyor. Boston`da sahnenin üzerinde geçirdikleri 90 dakika`da, her iki aday da farklı görüşler dile getirdi. Cumhuriyetçi George W. Bush, bütçe fazlasının vergi indirimini mümkün kılmanın yanı sıra, meclisin yeniden modellendirilmesini finanse ederek, yeni modelde daha küçük ve farklı çalışan bir yapıdan söz ediyor. Hükümet iş bittiğinde, hizmetlerini piyasa güçlerinin direncini aşarak değil, piyasa güçlerinin yardımıyla sağlayacak. Bush, Sosyal Güvenliğin özel yatırım hesaplarından faydalanabileceğini, Medikalbakımın HMOlarla ve özel sigorta şirketleriyle rekabet ederek reçeteli ilaç sunabileceğini, rekabetin eğitimi geliştireceğini söyleyerek, bugünkü iyi koşulların ortalama bir vatandaşa bu tür değişiklikleri neredeyse hiç bir sıkıntı duymadan sağlayabileceğini belirtti. Bush, bir noktada, "Bugün yapılması gereken işleri yarına bırakmayacak bir lidere sahip olmanın zamanıdır," dedi. Demokrat Al Gore`e göre bütçe fazlası, mevcut hükümet meclisini yeniden modellendirme fırsatını sağlamıyor, ancak aşınmış vakfını hareketlendirip, bir iki yeni bölüm eklenmesine izin veriyor. Planı Sosyal Güvenliği önemli bir şekilde değiştirmiyor, ancak basitçe daha istikrarlı kılıyor. Medikalbakım modeli değiştirilmedi, aksine hükümetin sağladığı 350 milyar dolarlık reçeteli ilaç faydası ile daha da genişledi. Eğitim için harcanan milyarlarca dolar okul inşaa etmeye ve öğretmen kiralamak amacıyla kullanılıyor, kamu eğitiminin tanımını değiştirmek için değil. Ve bir vergi indirimi yerine, trilyonlar ulusal borç ödemesine gidiyor - bir çeşit yağmurlu günler fonu, fırtınalı zamanlar tekrar geldiğinde onarım yapılabilmesi için. Woodrow Wilson Merkezi direktörü ve eski kongre üyesi Lee Hamilton, "İki parti arasında hükümetin rolüne ilişkin temel anlaşmazlıklar olduğu çok netleşti ve iki adayı birbirinden ayıran çizgiyi bu fark belirliyor," dedi. Tuhaf bir şekilde, gelecek on yılda 4 trilyon dolar bütçe fazlası prospekti, bu anlaşmazlığın çözümünü kolaylaştırmıyor. Uzun yıllar süren yüklü miktarda bütçe açıkları zamanında, bir çok Amerikalı zor tercihlerin yapılması gerektiğini anlıyordu. Ancak, bütçe fazlası söz konusu olduğunda seçmenler birşey yapılmasına gerek olmadığı düşüncesine kapılabilirler.

Sen. John McCain, "10 yıl içinde trilyonlarca dolardan bahsediyoruz. Ben dahil bir çok Amerikalı, trilyonlardan çok daha az bir miktar olan bir kaç milyon doların ne olduğunu tahmin etmekte zorlanır," ded,. Vizyonunu satmaya çalışan Bush`un işi daha zor. Jumbo boyutta bir vergi indirimi ve hükümetin rolünde değişik bir vizyonu aynı anda pazarlamak güç. Seçmenler değişiklik istediklerini belirtse de, özellikle Medikalbakım ve Sosyal Güvenliğin programlarına ilişkin statükoyla çok rahatlar. Bush`un sivri dilli Cumhuriyetçi yandaşları bile değişiklik tartışmasından korkuyor gibi. Kendi tarzlarında, seçimler yaklaştıkça statükoya yakınlaşıp, mevcut hükümet programlarına büyük miktarda para çekmeye çalışarak, kongre döneminin son günlerinde Clinton`la bütçe anlaşmasına gitme girişimindeler.

Lamar Alexander, "Gore`un hedefe yönelik yarar ve iyi bilinen program öneri formülasyonu, seçimlere dört hafta kalmışken, kararsız seçmenler üzerinde muhtemelen daha olumlu etki bırakıyor. Cumhuriyetçi formülü bu kadar seksi değil," diyerek, diğer Cumhuriyetçileri cesaretlerini sergileyerek, Bush`a yardımcı olmaya çağırdı. Net olan bir şey varsa, kampanya Gore`un ya da Bush`un hükümetin rolü vizyonuna ilişkin şimdiye dek çok net bir durum ortaya koymadı. Tartışma esnasında seçmenlerle yapılan röportajlar, seçmenlerin iki adaydan birini seçmeye hazır olmadığını ortaya koydu.Çarşamba günü St. Louis`den gelen bir grup seçmen, bütçe fazlasının harcanmasına ilişkin her iki adaydan daha dikkatli ve ekonominin bahsedilen vizyonları mümkün kılmaya yetecek kadar patlamaya devam edeceğine ilişkin daha şüpheliydi. Tartışma, arka plandaki bu görüşleri pek değiştiremedi . Bu tür seçmenlerin tavrı - boşa harcama, istekte bulunma, kötü günler için tasarruf yap - bütçe açığının olduğu uzun yıllar boyunca oluştu ve statükoya yakın duran Gore`a yardımcı olabilir. Ancak, seçmenler Gore`un harcama tekliflerine ve Bush`un vergi indirimine pek destek vermeme eğilimindeler. 35 yaşında iki çocuk annesi Pam Stork, "Harcamanın biraz, çok az arttığını görmek istiyorum. Endişeliyim. Gelecekte bu kadar bir bütçe fazlamız olacağını düşünmüyorum," diyor. Her iki taraftan seçmenler, toplantıdan ortaya atılan rakamlara sinirlenerek ayrıldılar. Güçlü bir şekilde Bush`u destekleyen 60 yaşındaki yarı emekli, Karen Valle, "Rakamlara istediğinizi söyletebilirsiniz," dedi. Valle`nin ve diğerlerinin dikkati anlaşılabilir bir şey: Bu kampanya, seçmenlik hayatı boyunca varolan ekonomik ortamdan çok farklı. Vallet ekonomik ortamı, "tamamen farklı olarak nitelendiriyor.

Gore`un vizyonunun daha fazla sempati toplamasının nedeni, üç yaşında ve altı aylık çocukları olan Stork`un tepkisine yansıyor. Stork, "Gore`un çocuk bakımı ve kolej için daha fazla vergi kredisinden bahsetmesinden hoşlandım. İki çocuğum üniversite çağına geldiğinde, evimizi üç kez ipoteklemek zorunda kalacağız," dedi.
Bu seçmenlerin yanı sıra, Demokrat ve Cumhuriyetçilerden oluşan bir grup Ortabatılı seçmen, tartışmayı, hükümetin ebadı ve şekline ilişkin sorularının yanıtlanmasında özellikle faydalı bulmadı. (FİNANSAL FORUM -THE WALL STREET JOURNAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.