Abd`li Şirketlerin Enerji Yatırımları...

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI TASARISININ ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ`NDE KABUL EDİLMESİ DURUMUNDA, BU GELİŞMEDEN OLUMSUZ ETKİLENEBİLECEK ALANLARIN BAŞINDA GELEN, ABD`Lİ ŞİRKETLERİN TÜRKİYE`DEKİ ENERJİ PROJELERİNİN TOPLAMI 11 MİLYAR DOLARI GEÇİYOR -ABD`Lİ FİRMALAR, TÜRKİYE`DEKİ TOPLAM 37 ENERJİ PROJESİNDE YER ALIYOR

ANKARA (A.A) - 10.10.2000 - Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısının ABD Temsilciler Meclisi`nde kabul edilmesi durumunda, bu gelişmeden olumsuz etkilenebilecek alanların başında gelen, ABD`li şirketlerin Türkiye`deki enerji projeleri toplamı 11 milyar doları geçiyor. A.A muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`ndan aldığı bilgiye göre, ABD`li şirketlerin en büyük proje paketi 7.9 milyar dolarlık maliyetiyle, termik santral alanında bulunuyor. ABD`li firmaların içinde bulunduğu girişim grupları, 18 termik santral projesiyle ilgileniyor. Söz konusu santralların kurulu gücü toplamı 11 bin 90 megavat, toplam yatırım bedeli ise 7 milyar 905 milyon dolara ulaşıyor. İkili anlaşmalar çerçevesinde ABD`li firmaların yapacağı 9 hidroelektrik projesinin kurulu gücü ise 1.555 megavat olarak hesaplanırken, yatırım tutarı 1 milyar 856 milyon dolar düzeyinde. ABD`li şirketler, Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yapılacak 4 adet hidroelektrik projesi, yine aynı modelle yapılacak 3 adet rüzgar santralı, bir adet çöp santralı ve bir adet de elektrik dağıtım bölgesinin işletme devri işine de girmiş bulunuyorlar.

-PROJELERDE SON DURUM-

Bu arada ABD firmalarının yer aldığı YİD modeliyle gerçekleşen santrallar arasında, Enron tarafından işletilen Marmara Ereğlisi LNG ve Mission Energy tarafından işletilen Esenyurt Doğalgaz santralı yer alıyor. PSEG başkanlığındaki ABD konsorsiyumu ile Konya-Ilgın linyite dayalı termik santral, General Electrik`in Karadeniz Ereğlisi D.G. ve GVA Generation Ventures Ass.`nin Eskişehir DG termik santrallarına ilişkin sözleşmeler ise imzalanmış durumda. SEİ firmasının Aliağa LPG termik santralı projesinin sözleşmesi ise Danıştay tarafından onaylandı. Sierra, Trinity Partners, AES, Unocal şirketlerine ait 6 termik santral projesinin değerlendirmesi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nca sürdürülüyor. Yap-İşlet (Yİ) yöntemiyle yaptırılacak Gebze, İzmir ve Adapazarı D.G. termik santrallarının sözleşmesi ise Intergen firmasıyla imzalandı. Kangal Linyit termik santralının işletme hakkının devri sözleşmesi de, NR Generating ve Peabody şirketleriyle imzalanmış durumda. Aliağa Motorin termik santralının General Electric`e işletme hakkının devri de Danıştay tarafından onaylandı. Yine Amerikan NR Generating ve Peabody`nin kazandığı Seyitömer Linyit termik santralının işletme hakkı devri için, sözleşme görüşmeleri sürüyor.

-HES PROJELERİ-

Hükümetlerarası anlaşma çerçevesinde, ABD`li şirketler tarafından yapılacak Alpaslan II, Durak, Eriç, Gürsöğüt, Hakkari, Kargı, Konaktepe I-II, Mut ve Pervari Baraj ve HES projelerinin gerçekleştirilmesi için de yoğun çalışmalar yapılıyor. Söz konusu 9 projeden Durak, Gürsöğüt, Hakkari, Kargı, Konaktepe, Pervari ve Alpaslan II Baraj ve HES projelerine ait sözleşme taslağı bakanlıkça onaylanarak kredi anlaşmasının sonuçlandırılması için Hazine Müsteşarlığı`na gönderildi. Eriç Barajı ve HES Projesinde sözleşme taslağının bugünlerde bakanlık onayına sunulması beklenirken, Mut Barajı ve HES projesinde de fiyat müzakereleri devam ediyor. YİD yöntemiyle yaptırılacak Hidroelektrik Santral projelerinden Akköy 1 ve Akköy 2 projeleri ilişkin sözleşme Morrison Knudsen International şirketiyle imzalandı. GE Capital Citibank`ın gerçekleştireceği Çatalan Barajı ve HES`in işletme hakkı devrine ilişkin sözleşme Danıştay tarafından incelenirken, CSWI tarafından YİD yöntemiyle yapılmak istenen Güllübağ Barajı ve HES projesi fizibilite aşamasında bulunuyor.

-RÜZGAR SANTRALLARI-

YİD yöntemiyle yine ABD`li Cannon Int.Ltd. tarafından yapılacak Çanakkale ve Çeşme-Kocadağ rüzgar santrallarının sözleşmeleri, Danıştay tarafından inceleniyor. Princeton Devlopment Corp ve Sterling Energy Service tarafından yine Kocadağ`da yapılacak bir başka rüzgar santralının da fizibilite çalışmaları yapılıyor. Ayrıca Ormat Inc. şirketi Aydın-Germencik Jeotermal santralını yapıyor, bir başka Türk-Amerikan konsorsiyumu da, sözleşmeleri Danıştay incelemesinden geçen Mamak Çöp Santralını yapmak için çaba sarfediyor. Türk Buryal Ltd ile Amerikan CMS ve Howard şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum da, 4 nolu görev bölgesinde imzaladığı sözleşmeyle elektrik dağıtımını üstlendi.

-BAKAN ERSÜMER VE BÜYÜKELÇİ`NİN SÖZLERİ-

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ABD`ninAnkara Büyükelçisi Robert Pears`ı dünkü kabulünde, gazetecilerin ``sözde Ermeni Soykırım Tasarısı`nın, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi`nde kabul edilmesi durumunda enerji ihalelerinin bundan etkilenip etkilenmeyeceği`` yolundaki sorusuna karşılık, ``tabi bunların etkilenmemesini hiç kimse düşünemez`` demişti. ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pears ise Türkiye`de, enerji alanında en çok yatırım yapan ülkelerden birinin ABD olduğunu ifade ederken, uzun vadede enerji yatırımlarına girmek istediklerini, Türkiye`de yatırım yapmayı sürdüreceklerini vurgulamıştı. Alınan bilgilere göre, ABD şirketlerinin yer aldığı enerji projelerinin konusu, sayısı ve toplam yatırım tutarı veya işletme hakkı devir bedeli (milyon dolar) ise şöyle:

Proje konusu Proje sayısı Kurulu güç (mw) Tutar/Bedel ---------------- ------------ --------------- ----------- Termik santral (YİD, Yİ, İHD) 1811,090 7,905 Hidroelektrik (YİD) 4 510 900 Hidroelektrik (kredili) 9 1,555 1,865 Rüzgar (YİD)3 105 140 Jeotermal (YİD) 12550 Çöp santralı (YİD)11020 Elektrik Dağıtım Bölgesi (İHD) 1 - 165 --------------------------------------------------------- TOPLAM 3713,29511,045

(ABK-MAB)



11:01 10/10/00
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.