ABD Paris Kulübü`nden Şeffaflık İstiyor

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
ABD dün Paris Kulübü`ne bir çağrıda bulunarak, borç para verilen ülkelere ilişkin olarak daha fazla şeffaflık ve bilgi sağlama talebinde bulundu. Böylece borçların yeniden yapılandırılması çerçevesinde finansal piyasaların rolünün ne olduğuna ilişkin belirsizliğe karşı mücadele edilebilecek.


Paris Kulübü söz konusu hükümetlere borç veren endüstrileşmiş ülkelerin hükümetlerinden oluşuyor. Klüp fakir ve orta derecede gelir sahibi hükümetlerin borçlarını ödeyebilmek için finansal yardım başvuruları yaptığı bir kurum.
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Timothy Geithner`e göre, piyasa katılımcıları arasında IMF ve Paris Kulübü`nün rolüne ilişkin olarak aşırı derecede bir belirsizlik söz konusu. Bu belirsizlik, ülkelerin kaynakları bitince finansal sorumluluklarını yeniden yapılandırdıkları noktadan kaynaklanıyor. Gelişmekte Olan Piyasalar Birliği`nin New York`taki merkezinde bir konuşma yapan Geithner, resmi sektörün, Paris Klübü`nün takvimi belirlenirken üzerinde anlaşılan kilit finansal terminoloji temelinde, süratli ve sistematik açıklamalarda bulunmasını, önerdi.
Geithner, kamu ve özel sektörlerin borçlar karşısındaki tavrının karşılaştırılması gereken sorunlar ortaya çıktığında, Resmi sektör, kıyaslama süreci ve yargılama sırasında kullanılan genel faktörleri kamuoyuna açıklamalı, dedi.


Resmi sektör, Paris Kulübü`nün bir ülkeye verdiği borçların çapı ve durumu hakkında piyasaya zamanında bilgi vermeli. Ayrıca ödemelerin ne zaman yapılacağı ve geriye kalan borçların detayları da kamuoyuna açıklanmalı.
ABD Hazine Bakan Yardımcısı bu adımlarını, piyasalarda güven yaratacağını söyledi. Piyasalar bu bilgilerin sistematik olarak sağlanacağını bildiği zaman rahatlayacak. Paris Kulübü, çoğunluğu Fransız Hazine Bakanlığı`ndan gelen küçük bir sekreteryaya sahip. Bazı özel sektör bankerlerine göre Kulüp, çok eski yöntemlerle ve aşırı bir gizlilik içinde hareket ediyor. Klüp borç veren hükümetlerin hepsine eşit bir şekilde davrandığı izlenimini vermeye çabalıyor. Ancak bazen, özel bankerler Kulüb`ü kendisine üye ülkelere yarar sağlayacak anlaşmalar yapmakla suçluyor. Bu durumlarda özel sektördeki bankerler zarar görüyor.


Özel sektör bankerlerinden sık sık duyulan bir başka şikayet ise şöyle:

Bir ülke borçlarını ödeyemeyecek bir duruma düştüğünde özel bankerlerin verdiği borçları silmesi isteniyor. Oysa Paris Kulübü borç silmiyor.

Paris Kulübü ise, özel sektör kredi kuruluşları yeni kredi vermekten vazgeçtiği noktada kendisinin devreye girdiğini belirtiyor. Kulübe göre yaklaşımında herkese eşit muamele edebilmesinin arkasında bu var. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.