ABD Seçimi En Üst Mahkemede

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bush, Florida`da elle sayılan oyların sonuca dahil edilmesi kararının iptali için Federal Yüksek Mahkeme`ye başvurdu. Florida temyiz mahkemesi ise Gore`un, Miami - Dade`de sayımın durdurulmasına itiraz talebini reddetti.


ABD`de seçim kargaşası sürerken Bush, Florida`nın ilçelerinde elle sayılan oyların sonuca dahil edilmesi yönündeki eyalet üst mahkemesinin kararının iptali için Federal Yüksek Mahkeme`ye başvurdu. Bush`un avukatları tarafından yapılan başvuruda, elle sayımların Florida`daki seçim standardını bozduğu, hile yapılmasına olanak tanıdığı ve oyların eşitliği ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talep edildi. Bush`un avukatlarından Ted Olson, Miami kentinde düzenlediği basın toplantısında, Federal Mahkeme`den, Florida eyaleti seçim sonuçlarının onaylanmasının gerektiği son tarih olan 12 Aralık`tan önce karar vermesinin istendiğini bildirdi. Federal Yüksek Mahkeme`nin, Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin sözlü savunmalarını 5 Aralık`ta alması bekleniyor. Anayasa mahkemesi olarak da bilinen Federal Yüksek Mahkeme`ye yapılan bu başvuruyla, ülkenin en üst yargı makamı olan bu kurum, ABD tarihinde ilk defa iki büyük siyasi partinin temel seçim konumlarıyla ilgili çok kritik bir karar verme durumuna geldi. Dokuz yargıçtan oluşan Federal Yüksek Mahkeme`nin üyelerinden beşinin Demokrat, dördünün Cumhuriyetçi eğilimli olduğu biliniyor.


GORE`UN BAŞVURUSUNDA RED;

Bu arada, Florida Temyiz Mahkemesi Demokratlar`ın Miami - Dade`deki oyların elle sayım işleminin yeniden başlamasına ilişkin talebini reddetti. Miami - Dade ilçesinin seçim yetkilileri, sonuçların bildirilmesi için pazar gününe kadar tanınan sürede 700 bin kadar oyun elle sayım işlemini tamamlayamayacakları için sayımı durduklarını bildirmişlerdi. Florida`nın en kalabalık ilçesi olan Miami - Dade`in bu kararı Gore açısından ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Gözlemciler, Miami - Dade`in yeniden sayılmış oylarının sonuçlara dahil edilmemesi halinde Gore`un halen elle sayım işlemi devam eden Broward ve Palm Beach`ten gerekli çoğunluk oylarını almasının pek mümkün olmadığını ifade ediyorlar.


PALM BEACH`TEKİ KABARTMALI OYLARA ŞARTLI KABUL;

Öte yandan, elle sayım işlemi devam eden bir diğer ilçe olan Palm Beach Bölge Mahkemesi Yargıcı Jorge LaBarga, ilçe seçim yetkililerinin, kabartma oylar olarak adlandırılan oyların seçmenin niyetini açıkça göstermesi halinde kabul edebileceklerini söylediklerini açıkladı. Kabartma oy nitelemesi, ilgili noktanın delinmediği ancak üzerinde hafif bir kabartının oluştuğu oylar için kullanılıyor. Yargıç LaBarga, 7 Kasım`da yapılan başkanlık seçimlerinde Florida`daki oyların yeniden sayılmasında geçerli oy pusulası standardı konusunda verdiği kararda, Palm Beach ilçesinde seçmenin eğilimini açıkça yansıtmayan oyların reddedilebileceğini belirtti. LaBarga, seçim komisyonunun seçmenin niyetinin belli olmadığı oyları kabul etmemesi gerektiğini kaydetti. Demokratlar, geçerli olması için delinmesi gerektiği halde delinmeyen, sadece ilgili yerde hafif bir kabartı oluşan oy pusulalarının da, oy verenin niyetini belli ettiği için sayılması gerektiğini belirtmişlerdi.


CHENEY, KALBİNE RAĞMEN GÖREVE HAZIR;

ABD`de önceki gün göğüs ağrıları nedeniyle hastaneye kaldırılan Cumhuriyetçi Parti`nin başkan yardımcısı adayı Dick Cheney`nin çok hafif bir kalp krizi geçirdiği belirtildi. Daha önce üç kez kalp krizi geçiren Cheney`nin durumunun ciddi olmadığı ve çok yakında tamamen iyileşmesinin beklendiği kaydedildi. Dördüncü krizi hafif atlatan Cheney ise CNN televizyonuna telefonla verdiği demeçte, seçilmesi halinde başkan yardımcılığı görevine hazır olduğunu söyledi. Cheney, Gayet iyiyim, George Bush seçimi kazanırsa başkan yardımcılığı makamını devralma imkanı üzerine kuşku bulunmamaktadır diye konuştu ve rahatsızlığının görevine engel oluşturumayacağını savundu. Daha önce üç kez kalp krizi geçiren Cheney`nin 50 yaşından önce de by - pass ameliyatı olduğu bildirildi. Cumhuriyetçiler`in başkan yardımcısı adayının kalbinden rahatsızlığı, bir türlü çözülemeyen seçim kargaşasında yeni bir sıkıntı yarattı. Siyasi gözlemciler, Bush`un başkan seçilmesi halinde, Beyaz Saray`da iki numaralı göreve gelecek olan kişinin kalbinden rahatsız olmasının ilerde yaratabileceği sorunlara dikkat çekiyorlar. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
990 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.