ABD ve IMF Küresel Panikten Endişe Etti

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF de krizlerden ders alıyor. Birkaç yıl önce kapalı ekonomilerdeki krizlerin küresel sorunlara dönüştüğünü görünce artık acilen müdahale ediyor. ABD`nin etkin ekonomi gazetesi Wall Street Journal, IMF`nin Türkiye`ye 10 milyar doları bulan ek kredi açmasının nedenini küresel panik korkusuna bağladı. Gazetenin dünkü sayısında çıkan yorum haberde, ABD ve IMF yetkililerinin Türkiye krizine acil müdahalesinin amacının, Washington yönetiminin ve Fon yetkililerinin, krizin yayılarak yeni bir Asya krizine yol açmasını engellemek olduğu görüşü yer aldı. Yazının büyük bir bölümünü aktarıyoruz...


Dünyanın mali itfaiyecilerinin Türkiye ve Arjantin`e 10 milyarca dolarlık acil yardım paketi vermesi, birkaç dışa kapalı ekonominin birkaç yıl önce nasıl küresel mali paniğe yol açtığını hatırlattı. Bu kez IMF yetkilileri ve Clinton yönetimi çabuk davranarak Türkiye`ye 10 milyar dolar kredi sağladı ve Arjantin ile de görüşmelere başladı. Ama aynı yetkililer, ABD ekonomisinin yavaşlama sinyalleri vermesinde endişe duyan ve gelişmekte olan ülkelere karşı kuşku ile bakan uluslararası yatırımcıların, bu iki ülkeden sonra diğer gelişme olan ülkelerden de yatırımlarını çekmesinden endişe duyuyorlar. Yüksek petrol fiyatları, borsaların dalgalı seyri ve Peru ve Endonezya`daki siyasi karışıklıklar bu korkuyu güçlendiren etkenler. IMF ve ABD yetkilileri böyle bir olasılık üzerinde konuşmaktan çekiniyor ama Asya krizi yatırımcılara, bir ülkenin bütçesinden azla harcadığında bunun sadece o ülkeyi etkilemeyeceğini öğrendi. Dahası artık tüm gelişmeler eskisene göre çok daha hızla ve mali piyasalara daha fazla zarar verici hale geldi. Türkiye`de bir hafta içinde yaşananlar bunun güzel bir örneği. Mali karmaşa sinyalleri alan yatırımcılar paralarını hızla piyasalardan çekti. Sonra da çevresine bakarak aynı duruma Rusya ve diğer doğu Avrupa ülkelerinin düşebileceğini gördüler. Türkiye`nin ardından Rusya ve Macaristan`da da borsalar düşmeye başladı. Yatırımcıların ekonomik gelişmelerde daha iyi haberdar olması piyasaların istikrarını artırdığı gibi kriz anlarında IMF gibi uluslararası mali kuruluşlara, acil müdahale gereğini öğretti... (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.